Energiekosten berekenen

Prijsplafond energie 2023: een verlichting voor de energierekening

De energieprijzen hebben flinke schommelingen meegemaakt. Dit heeft bij veel huishoudens geleid tot hogere energierekeningen. Dit in combinatie met de hoge inflatie zorgt voor geldproblemen bij meerdere huishoudens. Om een steuntje in de rug te geven heeft het kabinet een tijdelijk prijsplafond voor energie ingevoerd in 2023. Wij vertellen je hier graag meer over op deze pagina.

Wat is het prijsplafond energie 2023 en voor wie?

Het prijsplafond energie in 2023 geldt voor vrijwel alle huishoudens in Nederland. Het prijsplafond houdt in dat er een maximumprijs wordt vastgesteld voor gas (m3), elektra (kWh) en stadswarmte (GJ). Deze maximale prijzen gelden tot een bepaald verbruik. Dit komt neer op:

  • € 1,45 voor een kuub gas tot een verbruik van 1.200 m3 gas
  • € 0,40 voor een kWh stroom tot een verbruik van 2.900 kWh
  • € 47,38 per GJ stadswarmte tot een verbruik van 37 GJ

Verbruik jij meer dan het plafond afdekt? Dan betaal je voor dat extra verbruik de afgesproken tarieven uit je energiecontract. Het is dus altijd handig om inzicht te hebben in je energieverbruik.

Het prijsplafond is ingevoerd op 1 januari 2023 en geldt tot en met 31 december 2023.

Houd simpel het prijsplafond in de gaten in onze gratis app

  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Verbruik in de app
  • Bekijk jouw verbruik; ook als je geen klant bent

In de ENGIE-app zie je eenvoudig hoeveel jij per maand verbruikt ten opzichte van het prijsplafond. Zo zie dus direct of je eronder blijft of er overheen gaat. Download hem dus snel en houd je verbruik en het prijsplafond in de gaten. Ook als je nog geen klant bent van ENGIE.

Groepen mensen die niet volledig kunnen profiteren van het prijsplafond

Met het huidige prijsplafond zijn er een aantal groepen die niet volledig kunnen profiteren van deze maatregel, namelijk: huishoudens met een slecht geïsoleerde woning en huishoudens die zijn aangesloten op dezelfde gas- en elektriciteitsaansluitingen.

Huishoudens op dezelfde aansluiting

Een groep mensen die ook minder kunnen profiteren van deze maatregel zijn huishoudens die met meerdere huishoudens zijn aangesloten op dezelfde gas- en elektriciteitsaansluiting. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een appartementencomplex. Het totale verbruik komt op 1 rekening te staan, waardoor het verbruik een stuk hoger ligt dan dat elk huishouden een eigen aansluiting heeft. Hierdoor komen deze huishoudens al snel boven het plafond uit.

Aanvullende maatregelen

Naast het prijsplafond worden er vanuit het kabinet ook extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat huishoudens hun energierekeningen kunnen blijven betalen. Zo hebben gemeenten de mogelijkheid gekregen om een gedeelte van de energietoelage (€ 500,-) van 2023 al in 2022 uit te keren, bovenop de energietoelage die dit jaar al is uitgekeerd. Verder ontvangen gemeenten aanvullende middelen van het kabinet om mensen met geldzorgen snel hulp te kunnen bieden. Daarnaast is er vanuit het kabinet met energieleveranciers ook besproken dat er vanaf 2023 weer vaste energiecontracten worden aangeboden. Deze aanvullende maatregelen zullen moeten zorgen voor meer zekerheid. 

Prijsplafond energie 2024

Het prijsplafond is een tijdelijke maatregel om de energierekening enigszins betaalbaar te houden in 2023. Deze loopt tot en met 31 december 2023. Er is besloten om geen prijsplafond energie voor 2024 in te voeren. Dat betekent dat de gewone marktprijs voor energie weer geldt. Omdat het altijd onvoorspelbaar is hoe de energieprijzen zich ontwikkelen, is het verstandig om zelf te kijken hoe je kunt besparen op je energierekening. Zo kun je bijvoorbeeld je huis isoleren, radiatorfolie achter je radiator plaatsen of zonnepanelen overwegen.

Bekijk hier alle bespaarmogelijkheden

Ontdek hoe jij kunt besparen

Het tijdelijke prijsplafond energie in 2023 zal de energierekening van de meeste Nederlandse huishoudens een stuk beter betaalbaar maken. Echter, zul je wel gaan moeten letten op je energieverbruik. Hoe minder je verbruikt, hoe lager je energiekosten. Begin vandaag nog met besparen.

Ontvang persoonlijk energieadvies