Energiekosten berekenen

Prijsplafond energie 2023: een verlichting voor de energierekening

De energieprijzen zijn in de afgelopen periode flink gestegen. Dit heeft bij vele huishoudens geleid tot hogere energierekeningen. Dit in combinatie met de hoge inflatie zorgt voor geldproblemen bij meerdere huishoudens. Om een steuntje in de rug te geven heeft het kabinet een tijdelijk prijsplafond voor energie aangekondigd voor 2023. Wij vertellen je hier graag meer over op deze pagina.

Wat is het prijsplafond energie 2023?

Het prijsplafond houdt in dat er een maximumprijs wordt vastgesteld voor gas (m3) en elektra (kWh). Dus lager dan de huidige marktprijzen. Op dit moment wordt er gedacht aan een maximale prijs van €1,45 voor een kuub gas en €0,40 voor een kWh stroom. Hiermee bespaar je gemiddeld €2.280 op jaarbasis aan energiekosten. Dit plafond zal ingaan op 1 januari 2023 en doorlopen tot het einde van dat jaar. Wanneer de marktprijzen voor energie verbeteren, dan kunnen de plafonds nog verder dalen.

Houd simpel het prijsplafond in de gaten in onze app

  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Verbruik in de app

In de ENGIE-app zie je eenvoudig hoeveel jij per maand verbruikt ten opzichte van het prijsplafond. Zo zie dus direct of je eronder blijft of er overheen gaat. Download hem dus snel en houd je verbruik en het prijsplafond in de gaten. Ook als je nog geen klant bent van ENGIE.

Advies en service

Voor wie geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond energie dat in 2023 zal ingaan geldt voor vrijwel alle huishoudens in Nederland. Er is wel een grens vastgesteld voor het maximale verbruik dat onder dit prijsplafond zal vallen, namelijk:

  • 1.200 m3 gas
  • 2.900 kWh stroom

Verbruik jij meer dan het plafond afdekt? Dan zul je voor al het verbruik daarboven de geldende marktprijs moeten betalen. Het is dus altijd handig om inzicht te hebben in je energieverbruik.

 

Groepen mensen die niet volledig kunnen profiteren van het prijsplafond

Met het huidige prijsplafond zijn er een aantal groepen die niet volledig kunnen profiteren van deze maatregel, namelijk: huishoudens met een slecht geïsoleerde woning, mensen die stadsverwarming hebben en huishoudens die zijn aangesloten op dezelfde gas- en elektriciteitsaansluitingen.

Stadsverwarming

Ook mensen met stadsverwarming kunnen minder profiteren van het prijsplafond energie in 2023, omdat ze geen gas, maar restwarmte gebruiken. Deze huishoudens maken meestal hierdoor meer gebruik van stroom, waardoor ze al snel boven het plafond uitkomen.

Huishoudens op dezelfde aansluiting

Een groep mensen die ook minder kunnen profiteren van deze maatregel zijn huishoudens die met meerdere huishoudens zijn aangesloten op dezelfde gas- en elektriciteitsaansluiting. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een appartementencomplex. Het totale verbruik komt op 1 rekening te staan, waardoor het verbruik een stuk hoger ligt dan dat elk huishouden een eigen aansluiting heeft. Hierdoor komen deze huishoudens al snel boven het plafond uit.

Aanvullende maatregelen

Naast het prijsplafond worden er vanuit het kabinet ook extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat huishoudens hun energierekeningen kunnen blijven betalen. Zo hebben gemeenten de mogelijkheid gekregen om een gedeelte van de energietoelage (€500) van 2023 al in 2022 uit te keren, bovenop de energietoelage die dit jaar al is uitgekeerd. Verder ontvangen gemeenten aanvullende middelen van het kabinet om mensen met geldzorgen snel hulp te kunnen bieden. Daarnaast is er vanuit het kabinet met energieleveranciers ook besproken dat er vanaf 2023 weer vaste energiecontracten worden aangeboden. Deze aanvullende maatregelen zullen moeten zorgen voor meer zekerheid. 

Ontdek hoe jij kunt besparen

Het tijdelijke prijsplafond energie in 2023 zal de energierekening van de meeste Nederlandse huishoudens een stuk beter betaalbaar maken. Echter, zul je wel gaan moeten letten op je energieverbruik. Hoe minder je verbruikt, hoe lager je energiekosten. Begin vandaag nog met besparen.

Ontvang persoonlijk energieadvies