Energieverbruik in de app

Energieprijzen die per uur verschillen: hoe werkt het?

Wanneer je een energiecontract wilt afsluiten kun je kiezen uit verschillende soorten contracten. Zo kon je eerst altijd kiezen tussen een vast of een variabel energiecontract. Sinds 2017 is hier het dynamische energiecontract bijgekomen. Hierbij variëren de energieprijzen per uur. Lees op deze pagina meer over dit contract, de opbouw van de energieprijzen en de voor- en nadelen.

Hoe werken energieprijzen per uur?

Met een dynamisch energiecontract zijn de prijzen voor elektriciteit en gas direct gekoppeld aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. Voor de energieprijzen geldt dat deze van uur tot uur kunnen verschillen. De gasprijs wordt per dag vastgesteld. Door slim om te gaan met je energie kun je zo flink geld besparen op je energierekening, bijvoorbeeld door vooral energie te gebruiken op momenten dat de energietarieven het laagst zijn op de markt. Het nadeel met energieprijzen per uur is dat prijsschommelingen op de energiemarkt direct invloed hebben op jouw energierekening.

Opbouw van dynamische energieprijzen

De energieprijs bestaat uit verschillende componenten, waaronder de leveringskosten, netbeheerkosten en de energiebelastingen. De leveringskosten zijn de kosten die je betaald voor een kWh stroom of een m3 gas. Voor de verschillende soorten energiecontracten geldt dat de netbeheerkosten en energiebelastingen hetzelfde zijn. Bij een dynamisch energiecontract zijn alleen de leveringskosten anders dan bij een vast of variabel energiecontract, aangezien de energieprijzen elk uur anders veranderen.

 

Voor- en nadelen van dit energiecontract

Het afsluiten van een contract die werkt met energieprijzen per uur heeft verschillende voor- en nadelen. Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen voor jou op een rijtje gezet.

Voordelen dynamische energieprijzen

  • Mogelijkheid om energiegebruik aan te passen op momenten wanneer de energieprijzen het laagst zijn.
  • Je betaalt alleen voor de marktprijs van gas en stroom en betaalt geen extra kosten.
  • De beursprijzen zijn openbaar, hiermee is controle mogelijk.
  • Je leert beter met je energie om te gaan om zo optimaal te kunnen profiteren van lagere energieprijzen per uur.

Nadelen dynamische energieprijzen

  • Je energierekening kan een stuk hoger uitkomen wanneer de tarieven op de energiemarkt minder gunstig zijn.
  • Bij het afsluiten van dit contract ontvang je vaak geen welkomstkorting.
  • De vaste leveringskosten van dit energiecontract zijn relatief hoog. Om te besparen is het belangrijk om tegen gunstige tarieven energie af te nemen.
  • Er kan veel tijd gaan zitten in het in de gaten houden van de energieprijzen.

Wel of geen slimme meter nodig?

Om een dynamisch energiecontract te kunnen afsluiten heb je een slimme meter nodig. Wanneer je toestemming hebt gegeven aan je energieleverancier om deze uit te lezen, kan deze de energieprijs in rekening brengen. De leverancier kan met behulp van jouw slimme meter namelijk inzien op welke momenten jij energie hebt verbruikt, op basis hiervan kunnen de energietarieven worden bepaald.

Slimme meter app

Altijd inzicht in de energieprijs

Met een dynamisch energiecontract heb je altijd inzicht in de prijzen op de energiemarkt. Zo kun je per dag inzien wat de energieprijzen per uur en de gasprijzen per dag zijn. Met behulp van deze inzichten kun jij je stroomverbruik aanpassen op momenten dat de energietarieven het laagst liggen.

Kennisbank

Dynamische energie van ENGIE

Op dit moment bieden wij bij ENGIE nog geen contract aan met dynamische energie- en gasprijzen. Wij zijn druk bezig om dit in gang te zetten. Door nu alvast onze ENGIE-app te downloaden weet je zeker dat je er als een van de eerste bij bent wanneer dit energiecontract beschikbaar is. Je hoeft geen klant te zijn van ENGIE om gebruik te kunnen maken van onze slimme meter app.

Grip op je energie met de ENGIE-app