Energiekosten in de app

Dynamische energieprijzen

Wat is het en hoe voordelig is het?

Waar je eerst bij het afsluiten van een nieuw energiecontract de keuze had tussen een vast of variabel energiecontract, is hier sinds enige tijd ook een contract met dynamische energieprijzen bijgekomen. Op deze pagina vertellen we je graag meer over dynamische energieprijzen, de voordelen en de risico’s.

Profiteer van onze lage energietarieven

Wat zijn dynamische energieprijzen? 

De naam ‘dynamische energieprijzen’ geeft het al aan, deze prijzen zijn constant in beweging. Met een dynamisch energiecontract zijn de prijzen voor gas en stroom direct gekoppeld aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. De gasprijzen worden per dag vastgesteld en de stroomprijzen variëren van uur tot uur. Het voordeel hiervan is dat je jouw gebruik kunt aanpassen op momenten dat de prijs het laagst ligt, zoals vroeg in de ochtend of in de nacht. Ook loopt de energieleverancier met het aanbieden van dit contract minder risico, waardoor je geen risico-opslag hoeft te betalen. Een nadeel aan een contract met dynamische energieprijzen is dat deze gevoelig zijn voor prijsschommelingen op de energiemarkt. 

dynamische energieprijzen

Opbouw dynamische energieprijzen

Energieprijzen zijn opgebouwd uit verschillende prijscomponenten, zoals de leveringskosten voor gas (per m3) en stroom (per kWh), energiebelastingen en netbeheerkosten. Met een contract met dynamische energieprijzen zijn alleen de leveringskosten dynamisch. De energiebelastingen en netbeheerkosten zijn hetzelfde als bij een vast of variabel energiecontract.

Voordelen dynamische prijzen

Je betaalt geen extra kosten over de leveringskosten

Aangezien de energieleverancier minder risico loopt om marge te verliezen, hoef je geen risico-opslag te betalen over jouw leveringskosten. Zo betaal je met een dynamisch energiecontract alleen de marktprijs voor je gas en stroom.

Advies over slimme oplossingen

Om meer controle te krijgen over je energieverbruik, worden er bij deze contracten vaak slimme oplossingen aangeboden door de energieleverancier. Zo kun je slimmer omgaan met je energie en besparen op je energiekosten.

Mogelijkheid om energiegebruik aan te passen op lage marktprijzen

Eén van de voordelen van dynamische energieprijzen is dat je jouw energiegebruik kunt aanpassen op momenten dat de energieprijzen het goedkoopst zijn op de spotmarkt.

Wat zijn de risico’s?

Energiecontracten met dynamische energieprijzen brengen naast de verschillende voordelen wel een aantal risico’s met zich mee. Eén van deze risico’s zijn de prijsschommelingen in de energiemarkt. Zo zul je in de winter flink wat meer betalen voor je gas en stroom dan in de zomer. Ook wanneer er energietekorten zijn, kun je een hogere energierekening verwachten met dit contract. Een vast of variabel energiecontract is minder gevoelig voor deze schommelingen. Daarnaast zullen je energierekeningen vanwege de bewegende energieprijzen elke maand anders zijn. Aangezien de meeste energieleveranciers werken met vaste voorschotbedragen, zullen de energierekeningen niet helemaal als een verrassing komen.

Slimme meter verplicht

Een slimme meter is verplicht om een contract met dynamische energieprijzen te kunnen afsluiten. Hierbij is het belangrijk dat je toestemming geeft aan je energieleverancier om deze meter uit te lezen. Zo heeft de leverancier namelijk inzicht in de momenten waarop jij energie verbruikt en kan die aan de hand hiervan de tarieven van dat moment in rekening brengen.

Aanbod op maat

Net als bij een vast en variabel energiecontract is een energieleverancier ook bij een contract met dynamische prijzen verplicht om een aanbod op maat te doen. Dit is een overzicht van de geschatte jaarlijkse kosten op basis van je verbruik. Aangezien de dynamische prijzen constant veranderen is er vastgesteld dat energieleveranciers één keer per maand volgens een vaste methode een verwachte inkoopprijs voor de komende 12 maanden moeten berekenen.

Duurzaam huishouden

Dynamische energieprijzen van ENGIE

We bieden op dit moment nog geen contracten met dynamische energieprijzen. Wel onderzoeken we verschillende opties voor in de toekomst. Wil jij direct op de hoogte zijn wanner dit beschikbaar komt? Download dan alvast de gratis ENGIE-app. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. En heb je direct inzicht in jouw energieverbruik en -kosten. Ook als je nog geen klant bent van ENGIE.

Grip op je energie met de ENGIE-app