Kennisbank

Wat moet ik doen nu de energietarieven zo hoog zijn?

Je hebt vast gehoord dat de energieprijzen op dit moment heel erg hoog zijn.  Wij willen je graag uitleggen wat hiervan de oorzaken zijn, waaronder de huidige situatie in Rusland en Oekraïne. En natuurlijk geven we je ook een advies wat je zelf kunt doen. Al is het wel lastig om een goed advies te geven op dit moment. Vanwege de snelle stijging, maar soms ook weer snelle daling van tarieven, kunnen we je niet goed adviseren wat voor jou de beste keuze is.

Vast contract

Heb je een contract met een looptijd van 1 of 3 jaar? Dan blijven je tarieven tijdens de looptijd van je contract gelijk. Er verandert nu dus helemaal niets. Tegen het einde van de looptijd van je contract informeren we je over de mogelijkheden om te verlengen. Tot die tijd hoef je dus niks te doen

Variabel contract

Heb je een variabel contract, waarbij enkele keren per jaar de prijzen wijzigen? Ook dan adviseren we je om nu niks te doen. Als de tarieven wijzigen, dan informeren we jou ruim van tevoren.

Bekijk je huidige tarieven in MijnENGIE

Veelgestelde vragen over de hoge energietarieven

Verlaging btw op gas en stroom

Om de aanhoudende stijging van de energieprijzen te verzachten, heeft het kabinet voorgenomen om de btw op energie en netbeheerkosten tijdelijk van 21% naar 9% te verlagen. Deze maatregel zal dan gelden van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022. De btw-verlaging wordt automatisch verrekend op je jaarafrekening. Je hoeft dus niets te doen om dit voordeel te ontvangen. Je vindt op deze pagina meer informatie en de actuele status van deze maatregel.

ENGIE-app
Image

Zijn er alternatieven voor Russisch gas?

Er zijn alternatieven, maar ze kunnen de vraag naar gas in Nederland op korte termijn nog niet dekken:

  • Contracten met andere landen tekenen: LNG, vloeibaar gas. Er komen al veel schepen met vloeibaar gas naar Nederland, veel meer kunnen we daar nu niet van verwachten.
  • Productie in Europa opschroeven, bijvoorbeeld in de Noordzee. In Groningen gas winnen is vanwege de aardbevingen zeer onwenselijk. Noorwegen produceert bijvoorbeeld veel gas, maar daar staat de kraan ook al volledig open. Dit kan niet zomaar worden opgeschroefd.
  • Het meeste gas wordt in de winterperiode gebruikt en een groot deel daarvan wordt in de zomer opgeslagen in ondergrondse velden. De EU zal nog dit jaar een -regeling voor minimum gasvoorraden introduceren om ’s winters voldoende gas te garanderen.
  • Minder gas verbruiken. We kunnen natuurlijk allemaal goed opletten dat we geen gas verspillen. Je huis goed isoleren en de thermostaat kan soms best een graadje lager en iets korter douchen kan altijd. Investeren in een warmtepomp helpt om gasverbruik te besparen; zeker bij deze hoge prijzen kan dat interessant zijn.
  • Ook stroom wordt vaak opgewekt met gas (in gasgestookte centrales). Ook hier kunnen we op langere termijn natuurlijk de alternatieven zon en wind inzetten, maar dat lost voor vandaag het volledige probleem niet op.