Kennisbank

Wat moet ik doen nu de energietarieven zo hard stijgen?

Je hebt vast gehoord dat de energieprijzen op dit moment heel hard aan het stijgen zijn. Wij willen je graag uitleggen wat hiervan de oorzaken zijn. En natuurlijk geven we je ook een advies wat je zelf kunt doen.

Vast contract

Heb je een contract met een looptijd van 1 of 3 jaar? Dan blijven je tarieven tijdens de looptijd van je contract gelijk. Er verandert nu dus helemaal niets. Tegen het einde van de looptijd van je contract informeren we je over de mogelijkheden om te verlengen. Tot die tijd hoef je dus niks te doen.

Variabel contract

Heb je een variabel contract, waarbij 2x per jaar de prijzen wijzigen? Ook dan adviseren we je om nu niks te doen. Wij wijzigen de tarieven niet tussentijds, dat doen we 2x per jaar. De eerstvolgende prijswijziging zal zijn op 1 januari 2022. Tot die tijd verandert er voor jou niks. We informeren je ruim voor het einde van het jaar over de nieuwe tarieven per 1 januari 2022.

Bekijk je huidige tarieven in MijnENGIE
Groene stroom en gas

Waarom stijgen de energieprijzen?

De energieprijzen stijgen fors. Dit heeft niet 1 reden, maar is een samenloop van heel veel oorzaken. De belangrijkste redenen hebben we voor je op een rijtje gezet.

  • De voorraad gas in Nederland is lager dan normaal. Het was een koud voorjaar waardoor al gas uit deze voorraad is gebruikt. In de zomer stegen de prijzen voor gas al en is er veel minder dan normaal gekocht, waardoor de voorraad een stuk lager is dan normaal in oktober.
  • Er is veel meer vraag naar energie. Wereldwijd wordt er weer veel meer geproduceerd nu de coronabeperkingen in veel landen verminderd of zelfs achter de rug zijn. Deze sterke stijging in de productie zorgt voor een veel grotere vraag naar energie.
  • In Noorwegen werd onderhoud gepleegd aan gaspijpleidingen. Hierdoor konden ze tijdelijk minder gas leveren.
  • In Europa zijn kolencentrales en kerncentrales gesloten. Hierdoor is er een grotere vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
  • Rusland geeft aan niet meer gas te kunnen leveren op dit moment om aan de vraag te kunnen voldoen.
  • Vloeibaar gas wordt vooral via schepen vervoerd naar Azië, omdat daar de vraag heel hoog is en ze er meer geld voor willen betalen.

Veelgestelde vragen over de stijgende energietarieven