Kennisbank

Wat moet ik doen nu de energietarieven zo hoog zijn?

Wij leggen je graag uit wat de oorzaken zijn van de hoge energietarieven van dit moment. Onderaan deze pagina vind je dan ook een overzicht met antwoorden op vragen die vaak gesteld worden over de hoge energietarieven.

Betalingsproblemen?

Kun je je energierekening niet meer betalen of dreig je in de problemen te komen? Op deze pagina vertellen we je wat je kunt doen.

Energiemaatregelen van de overheid

Het kabinet heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de energiekosten betaalbaar te houden. Op deze pagina lees je hier meer over.

Ik heb een vast contract

Heb je een vast energiecontract? Dan blijven je tarieven tijdens de looptijd van je contract gelijk. Er verandert nu dus helemaal niets. Tegen het einde van de looptijd van je contract informeren we je over de mogelijkheden om te verlengen. Tot die tijd hoef je dus niks te doen

Ik heb een variabel contract

Heb je een variabel contract, waarbij enkele keren per jaar de prijzen wijzigen? Als de tarieven wijzigen, dan informeren we jou ruim van tevoren.

Bekijk je huidige tarieven in MijnENGIE

Uitleg tarieven

Veelgestelde vragen over de hoge energietarieven

Image

Zijn er alternatieven voor Russisch gas?

Er zijn alternatieven, maar ze kunnen de vraag naar gas in Nederland op korte termijn nog niet dekken:

  • Contracten met andere landen tekenen: LNG, vloeibaar gas. Er komen al veel schepen met vloeibaar gas naar Nederland, veel meer kunnen we daar nu niet van verwachten.
  • Productie in Europa opschroeven, bijvoorbeeld in de Noordzee. In Groningen gas winnen is vanwege de aardbevingen zeer onwenselijk. Noorwegen produceert bijvoorbeeld veel gas, maar daar staat de kraan ook al volledig open. Dit kan niet zomaar worden opgeschroefd.
  • Het meeste gas wordt in de winterperiode gebruikt en een groot deel daarvan wordt in de zomer opgeslagen in ondergrondse velden. De EU zal nog dit jaar een -regeling voor minimum gasvoorraden introduceren om ’s winters voldoende gas te garanderen.
  • Minder gas verbruiken. We kunnen natuurlijk allemaal goed opletten dat we geen gas verspillen. Je huis goed isoleren en de thermostaat kan soms best een graadje lager en iets korter douchen kan altijd. Investeren in een warmtepomp helpt om gasverbruik te besparen; zeker bij deze hoge prijzen kan dat interessant zijn.
  • Ook stroom wordt vaak opgewekt met gas (in gasgestookte centrales). Ook hier kunnen we op langere termijn natuurlijk de alternatieven zon en wind inzetten, maar dat lost voor vandaag het volledige probleem niet op.