ENGIE klantenservice

Wil je meer weten over jouw termijnbedrag? Op deze pagina vertellen we je precies hoe deze is opgebouwd, hoe je jouw termijnbedrag wijzigt en lees je meer over ons termijnbedragadvies.

Jouw termijnbedrag

Hoeveel energie je het komende jaar verbruikt, weten wij niet van tevoren. Daarom baseren wij het termijnbedrag op jouw verbruik in het afgelopen jaar. Dat delen we door twaalf. Zo krijg je een gemiddeld maandelijks verbruik. In de grafiek zie je hoe uit de duurdere wintermaanden en goedkopere zomermaanden een gemiddeld termijnbedrag komt. Bij de berekeningen houden wij rekening met de gemiddelde buitentemperatuur van de afgelopen jaren. Zo voorkomen we dat jouw termijnbedrag niet meteen enorm verandert na één koude of juist zachte winter. Verder gebruiken we prijswijzigingen in de energiemarkt. Dat geldt niet als jouw leveringstarief vaststaat voor een jaar of drie jaar.

Image

Opbouw termijnbedrag

Het termijnbedrag bestaat uit: leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Leveringskosten zijn de kosten voor jouw energieverbruik. Energie die jou helpt om comfortabel te wonen. De netbeheerkosten en overheidsheffingen vind je voor het gemak ook terug op de energierekening van ENGIE. Deze dragen wij echter af aan de overheid en jouw netbeheerder.

Leveringskosten

De leveringkosten bestaan uit prijs per kWh (elektriciteit) of per m3 (gas) vermenigvuldigd met jouw stroom- en/of gasverbruik. Plus een vast bedrag per jaar.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten zijn kosten voor aanleg en onderhoud van kabels en leidingen naar de meterkast en huur van de meters. Dit gedeelte van het termijnbedrag maakt ENGIE over naar jouw netbeheerder.

Overheidsheffingen

Je betaalt Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. De heffingen zijn voor iedereen gelijk en worden jaarlijks vastgesteld. Dit gedeelte van het termijnbedrag maakt ENGIE over aan de overheid.

Check regelmatig je termijnbedrag

Voorkom vervelende verrassingen zoals bijbetalen op je jaarrekening. In de ENGIE-app of in MijnENGIE kun je eenvoudig controleren of jouw huidige termijnbedrag nog past bij jouw energieverbruik. Op basis van de gegevens die wij van jouw energieverbruik hebben, kunnen wij inschatten hoeveel je bij de jaarafrekening moet bijbetalen of terugkrijgt. We adviseren dan ook om een aantal keer per jaar te controleren of je nog goed zit met jouw termijnbedrag. Zo hoef je nooit meer bij te betalen!

Termijnbedrag check in de app

Het termijnbedrag wijzigen

Wil je jouw termijnbedrag wijzigen? Hiervoor hoef je geen contact op te nemen met de klantenservice. Dit kan namelijk eenvoudig in MijnENGIE of de ENGIE-app. Het kan soms aantrekkelijk zijn om het termijnbedrag te verlagen, zodat je iedere maand minder hoeft te betalen. Als je hierdoor moet bijbetalen op de jaarafrekening kan dit soms tot onverwachte uitgaven leiden. Controleer daarom een aantal keer per jaar of je goed uitkomt op de jaarafrekening met de Termijnbedragcheck in MijnENGIE of de ENGIE-app. Om te voorkomen dat je bij je jaarafrekening een flink bedrag moet bijbetalen, kun je je termijnbedrag niet verder verlagen dan 90% van ons advies.

Benieuwd hoe het wijzigen van je termijnbedrag werkt? Bekijk hier de uitleg van de eenvoudige stappen die je kunt doorlopen.