Duurzame energie

Zonnepanelen om de CO2-voetafdruk aan te pakken van Suez

Nederland
2017

Het terugbrengen van de CO2-voetafdruk is voor afvalinzamelaar en –verwerker Suez een belangrijke duurzame ambitie. Het bedrijf is een van de voorlopers op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Daar hoort ook de verduurzaming van de eigen productielocaties bij. Op acht locaties werden daarom zonnedaken aangelegd. Dit met een totale oppervlakte van 12.500 vierkante meter.
 
“Dat we voor het zonnedakenproject hebben gekozen voor ENGIE als partner is niet meer dan logisch. We kennen elkaar goed. Daarbij komt dat ENGIE momenteel zelf ook middenin de transitie zit naar duurzame energie uit hernieuwbare bronnen. Waarbij zon een speerpunt is."

zonnepark vierverlaten
zonnepanelen op dak van boven

Oplossing ENGIE

Als partner hebben we op acht productielocaties van Suez in totaal 12.500 vierkante meter zonnedak aangelegd. In totaal goed voor 2.000 megawattuur aan duurzame energie. We zijn in het gehele traject van advies tot en met uitvoering betrokken geweest.

Meer over het project

Waarom ENGIE?

Dat Suez voor het zonnedakenproject heeft gekozen voor ENGIE als partner om mee samen te werken, noemt Van Toorn niet meer dan logisch. “We kennen elkaar goed. Daarbij komt dat ENGIE momenteel zelf ook middenin de transitie zit naar duurzame energie uit hernieuwbare bronnen. Waarbij zon een speerpunt is. Niet alleen als het gaat om eigen panden en terreinen, maar ook bij opdrachtgevers. De keuze was dan ook snel gemaakt.”

Samenwerking

Over het verloop van het project zijn beide partijen tevreden. “De samenwerking is erg goed verlopen”, stellen beide heren. Uitdagingen die onderweg op hun pad kwamen, hebben ze samen overwonnen. Zo noemen ze bijvoorbeeld het werken op hoogte als het gaat om het plaatsen van de zonnepanelen. “Dat gaat gepaard met enorme risico’s”, vertelt Van Toorn. “We hechten gelukkig allebei veel waarde aan veiligheid. Dus hebben we er alles aan gedaan om die risico’s uit te sluiten. Waar nodig werden bijvoorbeeld netten en steigerwerk aangebracht.” 

Vlot verlopen

“De goede samenwerking heeft ervoor gezorgd dat we juist op dit soort momenten samen de schouders eronder hebben gezet, waardoor het project toch vlot doorliep”, concludeert Van Toorn. “We gaan dan ook zeker kijken of we op nog meer locaties van ons aan de slag kunnen met zonnepanelen.” 

Locatie Rotterdam

Het grootste zonnedak, op de productielocatie in Rotterdam, levert met een oppervlakte van 3.500 vierkant meter 550 megawattuur aan energie. Niet genoeg om helemaal geen gebruik meer te hoeven maken van traditionele energiebronnen. “Zover zijn we nog niet”, stelt Rob van de Geer, senior projectleider bij ENGIE. “Overdag wordt op een locatie als Rotterdam genoeg energie opgewekt. Een groot deel daarvan wordt terug geleverd aan het net. Maar als er continu gedraaid wordt op een locatie moet er ook conventionele energie gebruikt worden.”

In de toekomst zal dit volgens Van de Geer veranderen. De opslag van energie is hiervoor de oplossing. “Als we daar stappen in zetten dan zouden alle productielocaties van Suez waarschijnlijk volledig op hun eigen duurzame energie kunnen draaien.” De opslag van energie is volgens Van de Geer dan ook een van de speerpunten waar ENGIE momenteel op inzet. “Je zult zien dat de ontwikkeling van slimme batterijen de komende jaren een vlucht neemt”, stelt hij.