Duurzame energie

Zonnepanelen om de CO2-voetafdruk aan te pakken van Suez

Nederland
2017

Het terugbrengen van de CO2-voetafdruk is voor afvalinzamelaar en –verwerker Suez een belangrijke duurzame ambitie. Het bedrijf is een van de voorlopers op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Daar hoort ook de verduurzaming van de eigen productielocaties bij. Op acht locaties werden daarom zonnedaken aangelegd. Dit met een totale oppervlakte van 12.500 vierkante meter.
 
“Dat we voor het zonnedakenproject hebben gekozen voor ENGIE als partner is niet meer dan logisch. We kennen elkaar goed. Daarbij komt dat ENGIE momenteel zelf ook middenin de transitie zit naar duurzame energie uit hernieuwbare bronnen. Waarbij zon een speerpunt is."

zonnepark vierverlaten
zonnepanelen op dak van boven

Oplossing ENGIE

Als partner hebben we op acht productielocaties van Suez in totaal 12.500 vierkante meter zonnedak aangelegd. In totaal goed voor 2.000 megawattuur aan duurzame energie. We zijn in het gehele traject van advies tot en met uitvoering betrokken geweest.

Locatie Rotterdam

Het grootste zonnedak, op de productielocatie in Rotterdam, levert met een oppervlakte van 3.500 vierkant meter 550 megawattuur aan energie. Niet genoeg om helemaal geen gebruik meer te hoeven maken van traditionele energiebronnen. “Zover zijn we nog niet”, stelt Rob van de Geer, senior projectleider bij ENGIE. “Overdag wordt op een locatie als Rotterdam genoeg energie opgewekt. Een groot deel daarvan wordt terug geleverd aan het net. Maar als er continu gedraaid wordt op een locatie moet er ook conventionele energie gebruikt worden.”
 
In de toekomst zal dit volgens Van de Geer veranderen. De opslag van energie is hiervoor de oplossing. “Als we daar stappen in zetten dan zouden alle productielocaties van Suez waarschijnlijk volledig op hun eigen duurzame energie kunnen draaien.” De opslag van energie is volgens Van de Geer dan ook een van de speerpunten waar ENGIE momenteel op inzet. “Je zult zien dat de ontwikkeling van slimme batterijen de komende jaren een vlucht neemt”, stelt hij.