ENGIE Water Solutions

Intensieve samenwerking leidt tot wereldprimeur

Zutphen 
2019

Dijkgraaf Waterschap Rijn en IJssel lanceerde op 2 oktober een wereldprimeur van een nieuwe grondstof én de opening van de eerste fabriek ter wereld die deze grondstof produceert in Zutphen. 

Kaumera

Deze lancering is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen waterschappen, de wetenschap en het bedrijfsleven. ENGIE Services Zuid, regio Oost is nauw betrokken geweest bij dit exclusieve project. Denk hierbij aan de gehele procesautomatisering, industriële installatie van de elektriciteit en het werktuigbouwkundige deel van de installatie.

Van afvalwater naar veelzijdige grondstof

Uit proceswaterslib wordt een gel gewonnen, die de naam Kaumera heeft gekregen. Deze Kaumera-gel ontstaat vooral in het slib van een relatief nieuwe methode van afvalwaterzuivering. Waar tot nog toe het meeste water wordt gezuiverd met behulp van veel zuurstof in grote bassins, zuiveren bacteriën het water in het zogeheten Nereda-proces in een afwisselend zuurstofloze en zuurstofrijke omgeving. De afbraak van vervuilende stoffen verloopt daardoor efficiënter, kost minder energie en vergt vooral veel minder ruimte. De Kaumera-gel kan onder meer gebruikt worden als bindmiddel voor allerlei producten, van aardewerk tot stropdassen.

De meerwaarde van bouwteams

ENGIE heeft voor Waterschap Rijn & IJssel ’s werelds eerste Kaumera fabriek gerealiseerd naast RWZI Zutphen. Dit innovatieve bouwteam-werk hebben we mogen uitvoeren met name op basis van kwaliteit én het feit dat diverse disciplines bij ENGIE aanwezig zijn, zoals WTB, E/I, Industriële Automatisering én Proces­technologie. Ondanks de diverse, complexe uitdagingen van deze nooit eerder gebouwde installatie, hebben we het binnen een week in bedrijfgesteld. 

wereldprimeur Kaumera