Nieuws

Start productie groene waterstof bij Neste

MultiPLHY waterstof project Rotterdam

Neste, ENGIE en partners van het MultiPLHY-project gaan de volgende fase van het project in, de daadwerkelijke bouw van de electrolyser. Het doel is de productie van groene waterstof op Neste's raffinaderij in Rotterdam.

Het MultiPLHY-project is begin 2020 van gestart. Inmiddels is het conceptuele ontwerp voltooid en wordt de laatste hand gelegd aan de gedetailleerde engineering. In de volgende fase zal Neste overgaan tot de bouwwerkzaamheden. Naast Neste en Sunfire zijn de partners van het MultiPLHY-consortium onder meer CEA, een Franse openbare onderzoeksorganisatie; Paul Wurth, een engineeringbedrijf en technologieleverancier en ENGIE.

Hernieuwbare waterstof
"Als onderdeel van de groeistrategie van Neste blijven we ons richten op innovatie, waarbij hernieuwbare waterstof en Power-to-X twee van onze belangrijkste ontwikkelingsgebieden zijn. Het demonstreren van groene waterstofproductie op onze raffinaderij in Rotterdam, binnen het MultiPLHY-project, is een van de initiatieven waarmee we de ontwikkeling van nieuwe duurzame technologieën verder kunnen stimuleren," zegt Lars Peter Lindfors, Senior Vice President of Innovation bij Neste.

Innovatie door gebruik hoge temperaturen
De demonstratie van de hoge-temperatuur elektrolysertechnologie is een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van Power-to-X. De innovatieve SOEC-technologie (solid oxide electrolyse cell), die werkt bij hoge temperaturen van 850 °C zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder elektriciteit nodig is om één kilogram groene waterstof te produceren. Het rendement van deze technologie ligt twintig procent hoger dan dat van een elektrolyser die bij lage temperatuur werkt

Koolstofvrij maken industrie
"Hernieuwbare waterstof is essentieel voor het verduurzamen van industriële processen. Het versnellen van concrete waterstofprojecten, zoals MultiPLHY, is de sleutel tot het identificeren van potentiële disruptors en het operationeel en commercieel levensvatbaar maken van deze SOEC-technologie op schaal," zegt Michèle Azalbert, Managing Director bij ENGIE Green Hydrogen.