Nieuws

ENGIE verkoopt Nederlandse en Duitse kolencentrales

ENGIE heeft vandaag bekendgemaakt dat het een overeenkomst heeft afgesloten met Riverstone Holdings LLC, een wereldwijde op energie gerichte investeringsmaatschappij, voor de verkoop van al haar aandelen in de kolencentrales in Nederland en Duitsland.

In Nederland is de kolencentrale van Rotterdam(1) onderdeel van de verkoop. In Duitsland betreft het de centrales van Farge(2), Zolling(3) en Wilhelmshaven(4). Het totale vermogen van de centrales is 2.345 MW. Door de transactie neemt de geconsolideerde schuld van ENGIE af met ongeveer 200 miljoen euro. De verkoop is gehouden aan gebruikelijke voorwaarden en zal naar verwachting in het tweede semester 2019 worden voltooid.

De verkoop van de kolencentrales past in de in 2015 ingezette strategie van ENGIE. Onderdeel daarvan is het afstoten of sluiten van de bestaande kolencentrales en inmiddels is de elektriciteitsopwekking met kolen met 75% teruggebracht. Het aandeel van kolen in de totale opwekcapaciteit neemt door deze verkoop in drie jaar tijd af van 13% naar 4%.

Isabelle Kocher, ENGIE CEO: “De verkoop van deze centrales is volledig in overeenstemming met de strategie om wereldwijd leider te zijn in de CO2 – vrije transitie. Wij richten ons op investeringen in integrale energieoplossingen voor onze klanten, ondernemingen en overheden, grootschalige ontwikkeling van hernieuwbare energie en de aanpassing van energienetwerken, die voor de energietransitie noodzakelijk is. Voor deze activiteiten maken we 12 miljard euro beschikbaar in de periode 2019-2021, zoals op 28 februari 2019 tijdens de Capital Market Day is aangekondigd.”

Als toonaangevende speler in de energiesector in Duitsland en Nederland met 11.000 medewerkers zal ENGIE in deze twee landen blijven investeren met de ambitie om voor haar klanten het voortouw te nemen in de CO2 – vrije transitie.