Groene-ammoniak
De Wereld van ENGIE

Groene golf in de woestijn

ENGIE en POSCO ontwikkelen mega ammoniakproject in Oman

ENGIE en POSCO, een Zuid-Koreaanse staalbedrijf, starten samen met een groep Koreaanse bedrijven een groot project in Oman om hernieuwbare energiebronnen in te zetten voor de productie van groene ammoniakproject.   


Wat is groene ammoniak?

Groene ammoniak is een type ammoniak dat wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- of zonne-energie, in plaats van fossiele brandstoffen. Het productieproces omvat het gebruik van schone energie om water te splitsen in waterstof en zuurstof door middel van elektrolyse. Vervolgens wordt de verkregen waterstof gecombineerd met stikstof uit de lucht om ammoniak te vormen. Dit proces zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen vergeleken met traditionele ammoniakproductie, die afhankelijk is van aardgas.

Wat is het nut van groene ammoniak? 

Groene ammoniak kan worden gebruikt als een schone brandstof voor verschillende toepassingen, waaronder elektriciteitsopwekking, verwarming en als brandstof voor voertuigen. Bovendien biedt ammoniak een oplossing voor enkele van de grootste uitdagingen in de energietransitie, zoals de opslag en het transport van hernieuwbare energie over lange afstanden. Door de hoge energiedichtheid en stabiliteit kan groene ammoniak energie opslaan en vervoeren op een manier die andere hernieuwbare energiedragers misschien niet kunnen. Dat is cruciaal voor de energietransitie.

Oman

Mega Project

Het project in Oman bestaat uit de bouw van ongeveer 5 GW aan nieuwe wind- en zonne-energiecapaciteit, een Battery Energy Storage System (BESS) en een hernieuwbare waterstofinstallatie van maximaal 200 kiloton per jaar. Via een nieuw te bouwen pijpleiding gaat de waterstof naar de haven van Duqm om daar de ammoniakproductie te voeden. De bouw van het project begint in 2027 en de eerste groene ammoniaklevering aan Korea staat voor de tweede helft van 2030 gepland. ENGIE verwacht jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen ton groene ammoniak te exporteren naar Korea. Hiermee draagt het project bij aan de doelstelling van Korea om de CO2-uitstoot in 2030 met 40% te verminderen.  

"Dit project, dat hernieuwbare energie, waterstof en batterijen combineert, past naadloos bij ENGIE's strategie om de transitie naar koolstofneutraliteit te versnellen. We zetten stappen richting onze 2030-doelen van 4 GW waterstofcapaciteit en 10 GW aan batterijen."

Sébastien Arbola, Executive Vice President van Flex Gen & Retail-activiteiten