Circulaire zonnepanelen
De Wereld van ENGIE

Grootste circulaire zonne-installatie ter wereld

ENGIE België, Solarge en SABIC gaan een zonnepanelen installatie van 2,4 megawatt in Genk (België) plaatsen. Het gaat om de grootste zonnepanelen installatie ter wereld met zonnepanelen van Solarge. Deze zonnepanelen zijn 100% circulair, hebben een lage CO2-voetprint en zijn lichter in gewicht. Dat maakt de zonnepanelen geschikt voor verschillende type daken. De eerste zonnepanelen worden in de zomer van 2024 geplaatst.

De circulaire zonnepanelen zijn ontwikkeld en geproduceerd door de Nederlandse zonnepanelen ontwikkelaar Solarge in samenwerking met SABIC, een internationaal petrochemisch bedrijf. ENGIE Laborelec, het Belgische onderzoekscentrum van de ENGIE Groep, testte de zonnepalen. ENGIE België zorgt voor de plaatsing, financiering en het onderhoud van de panelen.


Voordelen van circulaire zonnepanelen

De zonnepanelen worden geproduceerd door Solarge in Weert in Nederland. Ze zijn gemaakt met SABIC® PP-compounds (polypropyleen). Deze materialen zorgen ervoor dat de zonnepanelen 50% lichter zijn, wat ze erg geschikt maakt voor dakconstructies met een gewichtsbeperking. Bovendien ligt de CO2-voetafdruk van deze zonnepanelen een kwart lager en kunnen ze na 25 jaar hergebruikt worden. Het gaat dus om volledig circulaire panelen.

Jan Vesseur, CEO Solarge: “Wij zijn zeer verheugd over de manier waarop we deze panelen met SABIC hebben ontwikkeld en de ambitieuze start van de samenwerking met ENGIE. Het dak van de SABIC-locatie in Genk, waar overigens het granulaat geproduceerd wordt dat wij toepassen als vervanging voor het glas en aluminium in een zonnepaneel, kan maximaal 6,5 kg/m2 extra belasting dragen. Dit is een mooi voorbeeld van een project waarvoor tot nu toe geen oplossing beschikbaar was en waar nu een zeer duurzaam zonnestroomsysteem geplaatst wordt.”

De Wereld van ENGIE

ENGIE is een wereldleider op het gebied van energie en mobiliteit. Meer dan 96.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor een groenere toekomst voor ons allemaal. Van zonne-energie in Afrika tot elektrisch rijden in Europa en van drijvende windmolens in Korea tot grootschalige batterijopslag in Australië. In deze artikelen nemen we je mee langs de meest innovatieve en impactvolle projecten van ENGIE. Welkom in De Wereld van ENGIE.
Meer internationale projecten