Blog

Verwarmen zonder gas, het kan met een warmtepomp

Hoe verwarm jij je huis? Grote kans dat je centrale verwarming hebt met een cv-ketel. Maar wist je dat het ook kan met een warmtepomp? In Duitsland en Scandinavië gebruiken ze al langer warmtepompen in woningen, terwijl we hier voorop lopen met de techniek. Een warmtepomp thuis, wat houdt dat in?

Wil jij weten of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Doe de waterpomp checklist en wij nemen contact met je op om persoonlijk advies te geven.

Doe de online warmtepompcheck

De bekende cv-ketel

De letters cv staan voor centrale verwarming. Het betekent eigenlijk niks anders dan dat er centraal warmte wordt opgewekt. In de cv-ketel wordt water verhit en dat gebeurt meestal door gas te verbranden. Het hete water wordt rondgepompt zodat de warmte in huis kan worden afgegeven via de radiatoren.

Warmtepomp werkt anders dan cv-ketel

Net als de cv-ketel, regelt een warmtepomp de verwarming. Ook kun je kiezen voor een combinatie met een boiler voor warm water. Het grote verschil is dat een warmtepomp geen brandstof verbruikt (de pomp zelf draait op stroom). Je hebt dus geen gas nodig, geen aanvoer van lucht voor de verbranding en geen afvoer van rookgassen. De warmtepomp haalt warmte van buiten. 

Natuurlijke warmtebronnen

Warmte van buiten, in ons kikkerlandje? Jazeker. Een warmtepomp haalt warmte uit een natuurlijke bron, zoals de bodem, het grondwater of gewoon de buitenlucht. Dat kan omdat een warmtepomp maar heel weinig warmte nodig heeft. En omdat je geen fossiele brandstof verstookt, is het gebruik van zo’n natuurlijke bron duurzaam en milieuvriendelijk. Met een warmtepomp kun je voordelig je huis verwarmen.

Een paar graden warmte ophalen

Een voorbeeld van een natuurlijke bron bij huis is de verticale grondwarmtewisselaar. Hiervoor laat je één of meer putten tot een bepaalde diepte boren, afhankelijk van jouw energievraag en de bodemgesteldheid. Door dit gesloten systeem wordt een vloeistofmengsel gepompt dat aardwarmte opneemt uit de grond. Omdat er warmte wordt opgehaald, wordt dit ook wel de collector genoemd. Een paar graden is al genoeg, de warmtepomp doet de rest.

Zo werkt een warmtepomp

Warmtepompen nemen dus bij lage temperatuur warmte op om die warmte bij een hogere temperatuur weer af te geven. De meeste warmtepompen maken gebruik van het feit dat een vloeistof kan veranderen in gas en weer terug in vloeibare vorm. Je kunt het vergelijken met de koelvloeistof in je auto. Of met je koelkast, die doet hetzelfde, maar dan omgekeerd. Een koelkast brengt warmte van binnen naar buiten, een warmtepomp haalt warmte van buiten naar binnen. 

In 3 stappen aangenaam warm

Een compleet warmtepompsysteem bestaat uit 3 verschillende onderdelen:

Stap 1: Warmte ophalen uit de bron

Uit een natuurlijke bron wordt warmte gehaald, zoals in het voorbeeld van aardwarmte uit de grond. De bron is aangesloten op de warmtepomp en de aardwarmte wordt doorgegeven aan de pomp.

Stap 2: Warmte overbrengen in de pomp

Het hart van de warmtepomp is een gesloten kringloop waarin koelmiddel of koudemiddel rondstroomt. Deze vloeistof verdampt tot gas en condenseert tot vloeistof onder invloed van temperatuur en druk. Hierbij komt energie vrij in de vorm van warmte.

Stap 3: Warmte afgeven via de verwarming

De warmtepomp geeft de extra warmte door aan de verwarming die vervolgens de warmte afgeeft in huis.

Wanneer kies je voor een warmtepomp?

Een warmtepomp levert de meeste energie als de temperatuur tussen de bron buiten en de afgifte binnen niet te veel verschilt. Je kunt een warmtepomp het beste combineren met een lage temperatuur verwarming (LTV), zoals vloerverwarming. Omdat het oppervlak heel groot is, heb je genoeg aan een lagere temperatuur. Het water in een radiator is veel warmer. Nieuwbouw heeft als voordeel dat je rekening kunt houden met het installeren van de bron, de warmtepomp en het verwarmingssysteem. In ieder geval is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is, anders heb je extra bronnen nodig en dat maakt het duur. Voor een warmtepomp is er ook subsidie beschikbaar. Meer informatie daarover is te vinden op subsidie warmtepompen.

Comfortabel wonen

Hoeveel vermogen je nodig hebt, hangt onder meer af van jouw woning: hoe is de isolatie, wat is de inhoud? Wil je dat de warmtepomp alleen verwarmt of ook warm tapwater levert? En uiteraard hangt het van de omgeving af welke bron in jouw situatie het meest geschikt is. De energieopbrengst van een warmtepomp ten opzichte van de gevraagde stroom wordt uitgedrukt in ‘Coefficient of Performance’: de COP-waarde en die waarde is altijd ruim voldoende op het moment dat de isolatie thuis op orde is. De vakman rekent het allemaal nauwkeurig voor je uit.

Heb jij wellicht interesse in een warmtepomp? Vul dan onze warmtepompcheck in. Wij nemen na het invullen zo snel mogelijk contact met je op om je persoonlijk advies te geven.

Doe de online warmtepompcheck