Blogs

Duurzaam door groener schoonmaken

Duurzaam door groener schoonmaken

Mitu Zaman is werkzaam bij ENGIE. Door zich te verdiepen in groener leven probeert ze duurzamer te zijn. Daarnaast is ze gek op lekker en groen eten en blogt ze hier met liefde over op Mitu’s Meatless Food.

De vorige keer vertelde ik over duurzaam zijn door groener te eten. Ook in de buurt van de keuken: duurzamer schoonmaken. Sinds een tijdje ben ik aan het verkennen hoe ik dat kan doen. 

Ironisch

In mijn zoektocht naar duurzamer leven heb ik iets ironisch ontdekt. We zijn allemaal druk aan het schoonmaken, terwijl we juist het milieu vervuilen met de chemische stoffen die erin zitten. Wat me opvalt is de lijst met ingrediënten van de schoonmaakmiddelen. Die bevatten agressieve stoffen en zijn schadelijk voor onze gezondheid, bijvoorbeeld voor onze luchtwegen of huid.

Daarom ben ik ecologische schoonmaakmiddelen gaan gebruiken. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat die ingrediëntenlijst uit natuurlijke bestanddelen bestaat die biologisch afbreekbaar zijn en daarnaast zacht voor de huid en luchtwegen. Heerlijk om de dop eraf te halen met het gevoel dat het beter is voor het milieu en onze gezondheid.

Volop keus

Ik heb ondertussen een scala aan milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen voor alles wat schoon moet in huis, dus niet alleen voor in de keuken. Zo heb je natuurlijk afbreekbare handzeep,  afwasmiddel, schuurmiddel, vaatwastabletten,  wc-reiniger en allesreiniger. Ik kan dus alles duurzaam reinigen.

En het goede nieuws is: het blijkt niet eens veel duurder te zijn! Alle supermarkten waar ik kom, verkopen een aantal ecologische merken. Ook hebben ze vaak van eigen merk een ecologische lijn. Deze zijn qua prijs vergelijkbaar met  A-merk schoonmaakproducten. Daarnaast is er heel veel keus in bio-winkels, en ook online shop ik wel eens aangezien er op  internet een brede keus aan milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen is.
Dus steeds als er weer een fles schoonmaakmiddel op is, vervang ik die voor een milieuvriendelijke variant. Positieve veranderingen beginnen met kleine stapjes.