Blog

Duurzaam door groener eten

Duurzaam door groener eten

Mitu Zaman is werkzaam bij ENGIE. Door zich te verdiepen in groener leven probeert ze duurzamer te zijn. Daarnaast is ze gek op lekker en groen eten en blogt ze hier met liefde over op Mitu’s Meatless Food.

De lentezon straalt volop. We zijn vaker buiten dan binnen en krijgen meer energie! Deze maand is de VeganChallenge gestart, een perfect moment tijdens de lente. De oprichters kaarten het belang van plantaardig eten aan en stimuleren mensen een maand lang dit zoveel mogelijk te doen. Niet zo’n gek idee om hiermee te beginnen tijdens de eerste lekkere zonnestralen: mensen kunnen hun positieve energie omzetten in duurzaamheid! 

Duurzaamheid is meer dan groene en duurzame energie. 

Het betekent ook de aarde zo min mogelijk belasten, met oog op onze toekomstige generaties. Daarom probeer ik bewust en duurzaam te leven door op de kleinere dingen te letten. Bijvoorbeeld door groener te eten. Ikzelf ben dol op koken en probeer dit duurzaam te doen. Mijn tips deel ik graag met je en de meeste zijn ook nog eens duurzaam voor je portemonnee! 

Vergroot jouw duurzaamheid in 4 kleine stappen 

Gooi zo weinig mogelijk eten weg

Jaarlijks gooien we een paar honderd euro aan voedsel weg. Controleer altijd in de koel- en voorraadkast wat als eerste op moet en maak aan de hand daarvan boodschappenlijstjes. Zo voorkom je onnodige producten op je lijst. Ik maak liever een extra tussenstop bij de supermarkt dan dat ik eten weggooi. 

1 x per week vega

Als we allemaal 1 x per week vegetarisch eten, komt dat overeen met 1 miljoen auto’s die CO2 uitstoten. Wow! Dus laat je inspireren! Zoek naar lekkere recepten op het internet en vervang je vlees of vis 1 x in de week met een vleesvervanger of lekkere groenten. Maak een heerlijk gerecht vol superfoods, vegetarische ‘kip’ en creëer zo nog meer gezonde energie. 

Eet seizoensgroenten

Deze worden geoogst wanneer ze echt rijp zijn en ze worden lokaal verbouwd. Vaak zijn seizoensgroenten smaakvoller door het perfecte oogstmoment en goedkoper. Koop je groenten en fruit ook wat vaker op de markt. Dat is stukken goedkoper, dus meer voor minder geld. 

Koop vaker biologische producten

Biologische producten zijn minder milieubelastend en bevatten minder pesticiden. Ik koop vaak biologische producten in de aanbieding, zodat ik mijn boodschappen betaalbaar kan houden.