Blogs

Cookstove project in Eritrea

Voor iedere klant die CO2-gecompenseerd gas afneemt investeert ENGIE in haar eigen Gold Standard cookstove project. Door de inzet van deze schone kooktoestellen is er tot 70% minder hout of houtskool nodig. Op deze manier dragen de cookstoves bij aan minder ontbossing, een betere luchtkwaliteit en wereldwijde CO2-reductie.

Het cookstove project in Eritrea

Het doel van het project is om het levensonderhoud van rurale huishoudens in Zoba Anseba (Eritrea) te verbeteren en de vraag naar houtbrandstof te verminderen. Dit wordt gedaan door de families te voorzien van schone kooktoestellen om in huis voedsel op te bereiden. Dankzij de verbeterde efficiëntie verminderen de toestellen de vraag naar brandstofhout met 60% -70%, waardoor de aantasting van de bossen vermindert en zo de uitstoot van broeikasgassen naar beneden brengt. De implementatie van het cookstoveproject verbetert ook de gezondheid van vrouwen en kinderen die verantwoordelijk zijn voor het koken en het beheer van de fornuis.

Het verhaal van Desey Tsehaye

Desey is een 47-jarige oma die in de woestijn van Eritrea leeft, zuidelijk van de hoofdstad Asmara. Ze woont in een prachtig landschap met rotsen en bergen, wat schrijnend genoeg bijna volledig ontbost is. Desey en haar familie geven dagelijks veel geld uit aan brandhout, dat wordt gebruikt om voor het hele gezin te koken. De traditionele kookwijze op open vuur in huis veroorzaakt veel rook en dampen, dat flinke hoofdpijn, longproblemen en oogproblematiek en flinke hoofdpijn ten gevolg heeft. Om deze problemen te verminderen heeft Desey een nieuw/schoon kookfornuis gebouwd in haar huis. Het kooktoestel is veel brandstofefficiënter dan koken op open vuur, waardoor er veel minder hout nodig is. Dat zorgt er ook voor dat Desey en haar dochters veel minder tijd en geld kwijt zijn aan het verzamelen van hout. 

De impact van het project

Toen Desey werd uitgenodigd voor het project, was ze in eerste instantie terughoudend: “Op het moment van uitnodigen was mijn moeder net overleden. Ik was aan het rouwen en mijn hoofd stond niet naar het bouwen van een nieuw kookfornuis”. Toch besloot ze deel te nemen. Ze is nu erg blij. Desey hoeft geen brandhout meer te kopen, twijgen en bladeren zijn namelijk voldoende brandstof voor haar verbeterende fornuis. Haar familie bespaart geld, wat ze besteden aan het kopen van gezonder voedsel, huisverbeteringen en educatie voor het gezin. De voormalige rookproblemen behoren ook tot het verleden, omdat het kookfornuis een schoorsteen heeft wat de rook naar buiten leidt. Daarnaast zorgt de vermindering van verbrand hout ook voor een reductie in de CO2-uitstoot.

Kies ook voor CO2-gecompenseerd gas

Naast investeren in het cookstove project, doen wij namens alle klanten die gas afnemen een donatie aan de Stichting Trees for All. Zij planten hiermee bomen, in Nederland én wereldwijd. Bomen die CO2 omzetten in zuurstof. Ook bijdragen aan beter milieu? Kies voor CO2-gecompenseerd gas van ENGIE. 

Stap nu over