Blog

4 manieren om je woning efficiënt te isoleren

1. Muurisolatie zonder gedoe

Woningen met een bouwjaar tussen 1930 en 1970 hebben vaak een spouwmuur. Dat is een dubbele muur met ruimte ertussen (spouw). Als deze niet is geïsoleerd, zit er in de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur alleen maar lucht. Je kunt de spouw van je woning laten vullen met isolatiemateriaal. Dit gebeurt via de buitenmuur. Je hebt er dus zelf in je woning geen last van. Spouwmuurisolatie laat je het best uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Je bespaart tot wel 30% op je gasverbruik.

2. Dakisolatie houdt de warmte binnen

Warmte stijgt omhoog en verdwijnt zo via het dak. Door het dak te isoleren, bespaar je veel energie. Met dakisolatie kun je honderden euro’s per jaar besparen op je stookkosten. Heb je een zolder en gebruik je de zolder niet als leefruimte? Dan is het isoleren van je zoldervloer vaak een goedkoper en makkelijker uit te voeren alternatief.

3. Vloerisolatie: meer comfort

De meeste warmte in je woonkamer verdwijnt via de vloer. Om dit te voorkomen kun je vloerisolatie aanleggen. Heb je een kruipruimte? Dan is het verstandig om ook de bodem van de kruipruimte te isoleren. Naast energiebesparing levert vloer- en bodemisolatie meer comfort: gelijkmatige verwarming van het huis, minder tocht en geen last van vocht uit de kruipruimten. Kortom, lekker warme voeten!

4. Glasisolatie met HR++ geeft rust

Veel woningen hebben al dubbel glas. Tegenwoordig is HR++ glas de nieuwe standaard. Dit is dubbel glas met gas ertussen waardoor het raam nog beter geïsoleerd is. Glasisolatie is een flinke investering, zeker in vergelijking met andere isolatiemogelijkheden, maar wel een investering met resultaat. De binnenkant van je ruiten beslaan niet, minder geluid van buiten en er komt minder kou van het raam af.

Goede ventilatie belangrijk bij geïsoleerde woning

Als je besluit om te isoleren, denk dan ook aan goede ventilatie. Het is belangrijk verse lucht in huis te hebben. Je kunt natuurlijk ramen en deuren openzetten, maar dan verlies je juist weer warmte. Een ventilatiesysteem zorgt voor goede luchtkwaliteit in de woning. Bovendien kan zo’n installatie ook de warmte uit de ventilatielucht terugwinnen zodat de energie niet verloren gaat.

Geïsoleerd, en dan?

Is je woning eenmaal goed geïsoleerd en wil je jouw woning nog duurzamer maken? Denk dan eens aan zonnepanelen om zelf eigen energie op te wekken, een zonneboiler om je water te verwarmen of een warmtepomp om je woning te verwarmen.

Interessant, maar hoe financier ik dat?

Er zijn verschillende landelijke en regionale subsidies beschikbaar voor het energiezuiniger maken van uw woning. Wil je weten welke mogelijkheden er zijn? Bekijk dan de EnergieSubsidiewijzer.