Image

Zonnepanelen combineren met een laadpaal

Elektrisch rijden is goed voor het milieu. Helemaal als je jouw elektrische auto oplaadt met je eigen zonne-energie. Je kunt op verschillende manieren de groene stroom van jouw zonnepanelen gebruiken om jouw elektrische auto op te laden. Door slim te laden en door te laden met een slimme laadpaal. Op deze pagina leggen we je hier graag meer over uit.

Ontdek Slim laden De beste laadpaal voor jou?

Elektrische auto laden met zonnepanelen

Duurzaamheid is hét gespreksonderwerp van de dag. Reizen met een auto geeft ons vrijheid, maar we moeten ook zuinig zijn op de aarde. De oplossing ligt in het rijden met elektrische auto’s. Een hele verbetering, maar dat kan nog beter. Door je elektrische auto op te laden met groene stroom, zoals met zonnepanelen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. 

  • Rijden op je eigen zonne-energie

  • Geen hoge brandstofkosten meer

  • Duurzaam van A naar B

Salderingsregeling

Als je zonnepanelen hebt, heb je vast gehoord van de ‘salderingsregeling’. Wanneer je meer stroom opwekt dan je nodig hebt, vloeit de overtollige energie terug naar de energieleverancier. Hier krijg je ook een vergoeding voor. Deze salderingsregeling is op dit moment een mooie tussenoplossing, maar niet voor lang. Vanaf 2025 gaat deze regeling flink versoberd worden, waardoor de vergoeding voor jouw teruggeleverde zonnestroom minder wordt. Om deze reden kun je je eigen opgewekte energie beter zelf gebruiken dan dat je dit teruglevert. Door bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden met je eigen laadpaal.

Image

Een laadpaal aansluiten op je zonnepanelen

Wanneer je kiest voor het opladen van je elektrische auto met zonnepanelen raden wij een slimme laadpaal voor zonnepanelen aan, zoals de Wallbox Pulsar Plus met een Power Boost module. Dit laadstation kijkt of voldoende stroom ‘over’ is om jouw auto op te laden.

Een slimme laadpaal voor zonnepanelen

Het opladen van een elektrische auto met een slimme laadpaal en zonnepanelen is een gemakkelijke klus. De slimme laadpaal kijkt naar het huidige stroomverbruik en kiest de beste bestemming voor de opgewekte stroom. Als het totale stroomverbruik in huis lager ligt dan dat er opgewekt wordt, wordt het overtollige stroom gebruikt om de accu van de auto op te laden. Is deze echter ook al vol? Dan wordt de energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en maak je gebruik van de salderingsregeling.

Daarnaast kun je bij een slimme laadpaal kiezen voor Dynamic Load Balancing (DLB). Het opladen van een elektrische auto met een laadpaal op zonnepanelen vraagt veel van de elektriciteitscapaciteit van de woning. Een apparaat te veel en overbelasting ligt op de loer. Dynamic Load Balancing voorkomt dat je energienetwerk overbelast. Laadpalen zonder Dynamic Load Balancing worden daarom op een lager vermogen ingesteld om overbelasting te voorkomen. Met DLB kan je laadpaal op zijn maximaal vermogen ingesteld worden, waardoor je altijd op maximale snelheid laadt. Weten welke laadpaal het beste past bij jouw situatie?

Vraag persoonlijk laadpaal-advies aan
Image

Slim Laden met zonne-energie

Een andere manier om zoveel mogelijk gebruik te maken van jouw zonne-energie, is Slim Laden. Je auto opladen als er veel groene stroom beschikbaar is óf als er weinig vraag naar stroom is. Zo help je het stroomnet in balans te houden en voorkomen we overbelasting. Uiteraard bepaal je zelf hoeveel kWh je slim wil laden. Je kunt er dus ook voor kiezen om je auto voor een deel al zo snel mogelijk op te laden. Voor iedere slim geladen kWh verdien je ook nog eens 3 cent. Zo bespaar je direct op je laadkosten. Slim Laden, slim verdienen!

Hoeveel zonnepanelen voor een laadpaal?

Elektrisch rijden is tegenwoordig goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Helemaal als je stroom voor jouw elektrische auto zelf opwekt. Je moet dan natuurlijk wel eerst eenmalig investeren in de panelen. Maar daarna profiteer je van de groene stroom die je zelf opwekt. Je bespaart dan niet alleen op je brandstofkosten, maar ook op je energierekening! Zo heb je ongeveer 8 zonnepanelen nodig om een gemiddelde elektrische auto op te laden. Dit leggen we aan je uit aan de hand van het volgende voorbeeld.

Stel je rijdt per jaar 15.000 kilometer in een Volkswagen ID3. Deze elektrische auto gebruikt 16,6 kWh per 100 kilometer. Dit betekent dat je in een jaar 2.490 kWH aan stroom verbruikt met elektrisch rijden. Deze 2.490 kWh kun je zelf opwekken door middel van 8 zonnepanelen met een capaciteit van 370 Wattpiek.

Image

Altijd een laadoplossing voor jou

Heb je de keuze voor elektrisch rijden gemaakt? Dan wil je je elektrische auto natuurlijk ook kunnen opladen met de groene stroom van jouw zonnepanelen. Wij helpen je bij jouw keuze voor de beste laadpaal. De ervaren medewerkers van onze Klantenservice Elektrisch rijden geven je persoonlijk advies en maken graag een vrijblijvende offerte op maat. Bijvoorbeeld voor de Wallbox Power Boost. Zo kun jij straks zorgeloos rijden op je eigen zonne-energie.