zonnepanelen wanneer rendabel

Zonnepanelen: wanneer zijn ze rendabel?

Mensen die overwegen over te stappen naar zonnepanelen, willen vaak weten wanneer zonnepanelen precies rendabel zijn. Welke factoren hebben invloed op de rendabiliteit? En welke ontwikkelingen spelen zich af in de markt van zonnepanelen? In dit artikel vertellen we je graag meer over wanneer zonnepanelen rendabel zijn. 

Welke factoren hebben invloed op de rendabiliteit van zonnepanelen?

Het laten plaatsen van zonnepanelen kan een flinke investering zijn. Naast dat dit beter is voor het milieu is het op de lange termijn ook een stuk voordeliger. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de rendabiliteit van zonnepanelen.

De weersomstandigheden 

Eén van de factoren die het meest invloed heeft op de rendabiliteit van je zonnepanelen zijn de weersomstandigheden. Bij bewolkt weer werken zonnepanelen minder, maar verrassend genoeg is de invloed niet zo groot als je zou denken in eerste instantie. Tijdens bewolkt weer en regenachtige dagen blijven zonnepanelen elektriciteit produceren. Toch is het handig om bij het kiezen van zonnepanelen te overwegen om te kijken naar zonnepanelen die het beste werken bij bewolkt weer. Enkele opties om te overwegen zijn: 

  • Monokristallijne zonnepanelen: Deze panelen hebben een hogere efficiëntie en presteren beter bij bewolkt weer.
  • Dunne film zonnepanelen: Hoewel minder efficiënt, functioneren deze panelen goed in verspreid licht, waardoor ze geschikt zijn voor bewolkte omstandigheden.
  • Bifaciale zonnepanelen: Deze panelen kunnen licht aan beide zijden absorberen en blijken daarom ook geschikt voor gebruik bij bewolking.

Wat is de juiste temperatuur voor zonnepanelen?

De beste temperatuur voor de optimale prestatie van zonnepanelen ligt ongeveer op 25 graden Celsius. Mocht de temperatuur hoger worden dan 25 graden Celsius, zal dit nadelig gaan werken op de zonnepanelen. De Pmax-temperatuurcoëfficiënt kan worden gebruikt om het rendementsverlies te berekenen bij temperaturen hoger dan 25 graden Celsius.

Bij de meeste zonnepanelen ligt deze coëfficiënt tussen de 0,35% en 0,45%. Bijvoorbeeld, als de zonnepanelen op een zonnige dag een temperatuur van 40 graden Celsius bereiken, en de Pmax-coëfficiënt 0,45% is, dan is het rendementsverlies 6,75%. Dit wordt berekend door 0,45% te vermenigvuldigen met 15 graden Celsius boven de 25 graden Celsius, wat een rendementsverlies van 6,75% is.

Zonnepark Flevokust

De juiste stand van de zonnepanelen

Voor het optimale rendement van je zonnepanelen, is het belangrijk om de juiste positie van de zonnepanelen in te schatten die voor jou van toepassing zijn. Over het algemeen is het het beste om jouw zonnepanelen in zuidelijke richting te plaatsen. Vanuit het zuiden vangen ze het langste zonlicht, wat zorgt voor het hoogste rendement. Zonnepanelen die op het noorden gericht zijn zullen over het algemeen het minst rendabel zijn. Volgens Milieu Centraal is de dakrichting van zonnepanelen bij een plat dak minder kritisch, omdat ze in verschillende richtingen kunnen worden geplaatst.

Daarnaast is de hellingshoek van zonnepanelen belangrijk voor het behalen van een hoog rendement. De ideale hellingshoek ligt rond de 35 graden. Hiermee vangen de zonnepanelen optimale zoninstraling en zorgen ze voor het hoogste rendement. Voor daken gericht op het zuiden is het vermogensverlies bij ongunstige hellingshoeken (tussen 10 en 60 graden) maximaal 10%. Echter, bij daken georiënteerd op het oosten of westen kan het verlies oplopen tot wel 30%. 

Het is belangrijk om de juiste combinatie van dakrichting en hellingshoek te overwegen om het maximale rendement uit zonnepanelen te halen. Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen?

 

De invloed van de salderingsregeling op de rendabiliteit

Momenteel is de salderingsregeling nog van kracht, wat betekent dat het voordelig is om stroom terug te leveren. Met deze regeling kun je de teruggeleverde stroom verrekenen met de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Echter, wordt deze regeling in de toekomst afgebouwd.

Hoe zit het met de salderingsregeling vanaf 2025?

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd tot 2031, in 2031 wordt deze volledig afgeschaft. Dit betekent dat je elk jaar minder teruggeleverde stroom kunt wegstrepen tegen de afgenomen stroom. 

Als je al zonnepanelen hebt of overweegt om te investeren in zonnepanelen, is het nog steeds zinvol om dit te doen. In het eerste jaar bespaar je direct €600 op je energiekosten. De besparing loopt per jaar af, maar als je uitgaat van een levensduur van 25 jaar, bespaar je gemiddeld nog steeds €370 per jaar.

Wanneer zijn zonnepanelen rendabel?

Over het algemeen is het rendabel om in zonnepanelen te investeren als de besparing per jaar groot genoeg is om de kosten van aanschaf terug te verdienen met deze besparing. 
In 2024 en de jaren erna zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering, zelfs als de salderingsregeling wordt verminderd. Hoe snel je zonnepanelen zich terugverdienen, hangt af van verschillende factoren, zoals benoemd in dit artikel. Zelfs als de salderingsregeling wordt verminderd, blijven zonnepanelen zeer rendabel. Volgens Milieucentraal is door de lage aanschafprijs van zonnepanelen de terugverdientijd op het moment ongeveer 6 jaar, en in die berekening is de afbouw van de salderingsregeling al meegenomen. Met een terugverdientijd van 8 jaar behaal je nog steeds een rendement tussen de 12 en 20%. Onthoud wel dat de terugverdientijd afhangt van verschillende factoren die ook nog eens verschillen per persoonlijke situatie.

Image