Positieve ervaring met ENGIE

Hoeveel verbruikt een koelkast, vriezer en koel-vriescombinatie?

De koelkast en vriezer zijn onmisbare apparaten in elk huishouden. Zo houd je je eet- en drinkwaren langer goed en lekker koel. Je koelkast en vriezer of koel-vriescombinatie staan altijd aan, waardoor deze apparaten ook redelijk wat energie verbruiken. Maar hoeveel verbruik kun je ongeveer verwachten?

Het verbruik van een koelkast

Een koelkast is een essentieel onderdeel van elk huishouden, maar het is ook een van de grootste energieverbruikers. Gemiddeld verbruikt een koelkast tussen de 50 kWh en 450 kWh (kilowattuur) per jaar. Hoeveel jouw koelkast precies verbruikt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de koelkast, hoe lang deze al meegaat, het energielabel en het gebruikspatroon. Het is belangrijk om bij de aankoop van een nieuwe koelkast te letten op het energielabel, waarbij apparaten met een A label de meest energiezuinige keuze zijn en G de minst energiezuinige keuze. Kleine aanpassingen in het gebruik, bijvoorbeeld het vermijden van overmatig openen van de deur, kunnen ook helpen om het energieverbruik te verminderen en de kosten te verlagen.

Het verbruik van een vriezer

Een vriezer verbruikt gemiddeld 150 kWh tot 400 kWh per jaar, waarbij een lager verbruik hoort bij een vriezer met een kleinere inhoud. Een andere factor die bepaalt hoeveel energie je vriezer verbruikt, is het energielabel. Net zoals bij de koelkast, loopt het energielabel van A tot G.

Op den duur kan er ijsophoping ontstaan in je vriezer. Niet alleen neemt dit ruimte in beslag in je vriezer, daarnaast verbruikt je vriezer hierdoor ook meer energie. Het is daarom aan te raden eens in de zoveel tijd je vriezer te ontdooien.

 

Inzicht in energiekosten via de app

Het verbruik van een koel-vriescombinatie

Veel huishoudens hebben ook in plaats van een losse koelkast en vriezer een koelvriescombinatie.

Het verbruik van oude koel-vriescombinaties kan oplopen tot zo’n 450 kWh per jaar. Dit hogere energieverbruik is vooral te zien bij koel-vriescombinaties die al 25 jaar of langer meegaan. Er valt dus genoeg energie te besparen wanneer je overstapt naar een energiezuinig model. Nieuwe koel-vriescombinaties hebben een gemiddeld energieverbruik van zo’n 130 kWh (energielabel B) en 250 kWh (energielabel E).

Een koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie zet je niet zomaar uit en aan: deze apparaten moeten constant aan blijven om alle eet- en drinkwaren goed te houden. Sluipverbruik is in dit geval niet te voorkomen. Maar heb je ooit nagedacht over het energieverbruik van alle apparaten die in stand-by staan?

Meer over sluipverbruik

Gratis energie-app voor iedereen. Ook als je geen klant bent.

  • Inzicht in jouw verbruik
  • Eenvoudig en snel je energiezaken regelen
  • Zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
  • Persoonlijk advies om te verduurzamen én besparen

Download de gratis ENGIE-app. Al meer dan 500.000 keer gedownload. Ook te gebruiken als je geen klant bij ons bent.

Tips om energieverbruik te verminderen

Ondanks dat je koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie altijd in het stopcontact zit, zijn er zeker manieren om het energieverbruik van deze apparaten te verlagen.

  • Vervang oude koelkasten, vriezers of koel-vriescombinaties door duurzame modellen. Oude apparaten slurpen veel energie omdat deze een laag energielabel hebben. Kies daarom voor een koelkast of vriezer met energielabel A, B of C met een (donker)groen label.
  • Zet een tweede koelkast alleen aan bij gebruik. Sommige huishoudens hebben een tweede koelkast in bijvoorbeeld de bijkeuken of schuur. Gebruik de koelkast alleen wanneer je deze echt nodig hebt, bijvoorbeeld met een feestje.
  • Zet je koelkast uit wanneer deze leeg is. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer je voor een langere periode op vakantie gaat.
  • Koop geen (te) grote koelkasten, vriezers of koel-vriescombinaties. Hoe groter het apparaat, hoe meer energie deze vreet. Kies dus voor een exemplaar dat past bij jouw woonsituatie. Een Amerikaanse koelkast met twee deuren ziet er gaaf uit, maar daar betaal je ook een prijs voor op je energierekening.
  • Laat etensresten afkoelen voor je het in de koelkast/vriezer plaatst. Restjes over waar je de volgende dag nog van kunt genieten? Laat het eerst goed afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst. Hierdoor hoeft je koelkast of vriezer minder hard te werken.
  • Plaats je koelkast niet naast een warmtebron. Een warme omgeving zorgt ervoor dat de koelkast meer energie verbruikt.
Meer over energie besparen

Mijn apparaten zijn toe aan vervanging

Wanneer je koelkast en/of vriezer toe zijn aan vervanging, is het handig om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw exemplaar. Doet je koelkast en/of vriezer het nog prima, maar hebben ze een laag energielabel? Dan kan het toch verstandig zijn om deze vroegtijdig te vervangen door een koelapparaat met hoog energielabel. Hierdoor kun je veel stroom besparen, waardoor de aanschaf van een nieuwe koelkast en/of vriezer zich snel terugverdiend. Wil je weten hoeveel energie je huidige apparaat verbruikt? Dan kun je een slimme stekker tussen het apparaat en het stopcontact plaatsen. Zo heb je inzichtelijk hoeveel je huidige apparaat verbruikt. Zo kun je uitrekenen hoeveel winst er nog te behalen valt.

Persoonlijk energieadvies