Blog

7 tips om jouw vriezer te ontdooien

Van ijsjes en ijsblokjes tot bevroren fruit: tijdens de zomermaanden is de vriezer belangrijker dan ooit. En die dikke ijslaag is dan niet alleen kostenverhogend, maar zorgt ook nog eens voor minder opslagruimte. Tijd om die vriezer eens goed te ontdooien. En dat kan heel eenvoudig, met deze handige tips.

1. Maak de vriezer leeg

Het zou natuurlijk zonde zijn als de inhoud van de vriezer ook ontdooit en daarna rechtstreeks de prullenbak in kan. Zorg er dus voor dat de vriezer leeg is, voordat je hem gaat ontdooien. Bewaar de inhoud bijvoorbeeld in koeltassen of een koelbox. Ontdooi je de vriezer tijdens de wintermaanden? Dan kun je de inhoud ook eenvoudig buiten neer zetten.
 

2. Schakel de vriezer uit

Haal de stekker uit het stopcontact of zet de vriezer op sluimerstand om deze tijdelijk uit te schakelen. Heb je een koel-vriescombinatie? Dan kan het zijn dat de koelkast en vriezer een gezamenlijke thermostaat hebben. Vergeet in dat geval niet de inhoud van de koelkast ook koel op te bergen.

3. Voorkom een natte vloer

Zodra het ijs smelt, zal de vriezer vollopen met water. Om waterschade te voorkomen, kun je een brede ovenschaal en handdoeken op de bodem van de vriezer leggen.
 

4. Hakken en bikken

De eerste grove ijsstukken kun je eenvoudig verwijderen door met een houten spatel de ijsstukken voorzichtig los te bikken. Gebruik geen scherpe voorwerpen. Hiermee kun je namelijk jouw vriezer beschadigen.
 

5. Stoom het ijs los

Door de vriezer uit te schakelen, zal het ijs op den duur vanzelf smelten. Om te zorgen dat jij snel weer van jouw vriezer gebruik kunt maken, kun je dit proces eenvoudig versnellen. Vul hiervoor een pan met kokend water, zet deze in het midden van de vriezer en sluit de deur. Als het goed is, is de vriezer na ongeveer 15 minuten al grotendeels ontdooid. Herhaal deze stap indien nodig.

6. Drogen, drogen, drogen

Indien de wanden en de koelelementen nog vochtig zijn, zullen deze opnieuw bevriezen zodra je de vriezer weer aandoet. Het is dus van belang de vriezer goed droog te maken.

7. En aansluiten maar

De vriezer is weer klaar voor gebruik! Voorkom in de toekomst een dikke ijslaag door de deur van de vriezer niet te lang open te houden en regelmatig de afdichting te controleren.