Elektrische kachel gespiegeld

Hoeveel verbruikt een elektrische kachel en airco?

Een elektrische kachel of airco kan een fijne toevoeging zijn aan jouw woning. Zo kom je met een elektrische kachel de winter wel door en houd je met een airco het hoofd koel op de warme zomerdagen. Maar is een elektrische kachel nou echt zo’n energievreter? En is er verschil in verbruik tussen verwarmen en verkoelen met een airco? Je leest het hier.

Hoe werkt een elektrische kachel?

Een elektrische kachel werkt door elektrische energie om te zetten in warmte. Dit gebeurt meestal door middel van weerstandsdraad die wordt verwarmd wanneer er elektrische stroom doorheen wordt gestuurd. De warmte die wordt geproduceerd, wordt vervolgens verspreid door middel van convectie of ventilatie.

Hoeveel verbruikt een elektrische kachel?

Het verbruik van een elektrische kachel wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Hoeveel energie een elektrische kachel verbruikt, hangt af van het type elektrische kachel. Een elektrische kachel kan best een energieslurper zijn, met name wanneer de elektrische kachel geen thermostaat heeft. Met een thermostaat kun je namelijk de temperatuur van de elektrische kachel bedienen. Is deze afwezig? Dan draait de elektrische kachel op vol vermogen wanneer deze aanstaat.

Bij een elektrische kachel kun je uitgaan van een gemiddeld verbruik van 1 kWh tot 3 kWh.

Hoeveel verbruikt een airco?

Het verbruik van een airco wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Een gemiddelde airco verbruikt tussen de 1 kWh en 2 kWh per uur bij normaal gebruik. Het energieverbruik kan echter ook variëren door factoren zoals de grootte van de ruimte, de buitentemperatuur en type airco. Om te achterhalen wat de kosten zijn voor het energieverbruik, kun je de volgende rekensom aanhouden. In deze som wordt uitgegaan van een verbruik van 1 kWh per uur. De afgesproken prijs voor stroom kun je terugvinden in jouw energiecontract.

1 kW x aantal uur x prijs per kW = kosten energieverbruik.

Airco slaapkamer thuis

Het verbruik van je elektrische kachel of airco verminderen

Het is altijd interessant om te kijken hoe je kunt besparen op je verbruik, ook wanneer je een elektrische kachel of airco in gebruik hebt. Hieronder staan enkele tips die je kunt opvolgen om je energierekening te verlagen:

  • Isoleer de ruimte goed met tochtstrips en zorg ervoor dat ramen en deuren goed afgesloten zijn om warmte binnen te houden in de winter en koelte in de zomer.
  • Overweeg om oude modellen te vervangen door energiezuinige apparaten om op lange termijn energie te besparen.
  • Kies in koudere periodes ervoor om je eerst warmer aan te kleden, voordat je je woonruimte gaat verwarmen.
  • Zorg ervoor dat je elektrische kachel of airco niet de hele nacht aanstaat. Je kunt in sommige gevallen een timer instellen, waardoor de elektrische kachel of airco vanzelf uitgaat op een zelfgekozen tijdstip.

Meer bespaartips

Kies je voor een elektrische kachel of airco?

Of je nou kiest voor een elektrische kachel of airco: breng in beide gevallen voor jezelf het verwachte energieverbruik in kaart door diverse modellen met elkaar te vergelijken. Houd hierbij je specifieke behoeften en omstandigheden in het achterhoofd om de meest geschikte optie te vinden voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.