Artikel

Sustainable Business Challenge: de frisse kijk van jong talent

Elk jaar gaan 100 studenten, starters en young professionals tijdens de Sustainable Business Challenge aan de slag met actuele businessvraagstukken van 5 topbedrijven. De teams worden uitgedaagd om duurzaamheid en business te combineren en tot praktische en concrete oplossingen te komen, die bedrijven direct kunnen toepassen. Tijdens deze zesde editie van de challenge gingen deelnemers voor de vijfde keer aan de slag met een vraagstuk van ENGIE.

In 2018 is vanuit ENGIE een case bedacht die betrekking heeft op de bestaande bouw van het Amphia Ziekenhuis in Breda. De uitdaging voor de studenten was om het ziekenhuis te verduurzamen op een creatieve manier. In multidisciplinaire teams bogen de studenten zich over dit vraagstuk. Dit leverde verrassende ideeën op. Eén team ging namens ENGIE door naar de finale om het op te nemen tegen de winnende teams die de uitdagingen van de andere bedrijven waren aangegaan. Uitgangspunt: een onderscheidend en volledig duurzaam idee; out-of-the-box en toch uitvoerbaar. Met de intentie om dat bij winst ook te presenteren aan het Amphia en het mogelijk te realiseren.

Energie en data

Het ENGIE groepje dat de finale bereikte had een oplossing bedacht die ziekenhuizen letterlijk en figuurlijk zou ‘vergroenen’. Door planten te gebruiken als natuurlijk hulpmiddel, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant, kan energie bespaard worden en gaat bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in het ziekenhuis omhoog. Daarnaast geeft het een enorme boost aan zowel personeel en patiënten, omdat zij een prettigere omgeving hebben om in te werken en te herstellen.

Waardevol voor zowel student als bedrijf

Het doel van de Sustainable Business Challenge is om studenten en bedrijven die beiden affiniteit hebben met het thema duurzaamheid met elkaar te verbinden. Management trainee Renzo van Dijk van ENGIE begeleidde de challenge en ziet de toegevoegde waarde van de samenwerking met studenten voor beide partijen: “Erg leuk om te zien hoe enthousiast en betrokken studenten zijn als het om duurzaamheid gaat en ook om te merken dat ze met hun frisse blik écht met andere oplossingen komen! Voor studenten is het een mooie, laagdrempelige kans om in aanraking te komen met het bedrijfsleven en zich op duurzaamheidsgebied te kunnen presenteren. Daarnaast is het voor ENGIE erg interessant om contact te leggen met studenten, omdat we altijd op zoek zijn naar jonge talenten.”

Terugblik - Kick-off Sustainable Business Challenge 2018