Energie app voor slimme stroommeter

Het nut van een stroommeter

Een stroommeter helpt mee om het stroomverbruik van huishoudens en bedrijven inzichtelijk te maken. Hierdoor is het mogelijk om stroomverbruik in de gaten te houden, wat handig is als je bijvoorbeeld meer energie verbruikt dan je had gedacht. Door deze inzichten kun je dan je leefgedrag hierop aanpassen. In dit artikel lees je meer over welke stroommeters er zijn, hoe deze werken en hoe jij slim kunt omgaan met je stroommeter.

Wat is een stroommeter en wat doet het?

Een stroommeter is een slim apparaat dat de hoeveelheid elektriciteit meet die een huishouden of bedrijf verbruikt. De stroommeter registreert nauwkeurig het elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh). Stroommeters waren voorheen vaak uitgevoerd met een draaischijf, maar tegenwoordig zijn veel stroommeters digitaal. Metingen zijn hierdoor nauwkeuriger geworden en kunnen real-time gegevens verzamelen. Zo heb je snel inzichtelijk hoe hoog je stroomverbruik is.

Je stroommeter bevindt zich in de meterkast, vaak op ooghoogte. Hier kun je ook vaak ook andere meters terugvinden, zoals de gasmeter en warmtemeter. Er bestaan ook losse stroommeters die je in je stopcontact kunt doen, om zo het verbruik van een specifiek apparaat te meten. Dit kan handig zijn om het verbruik van energievreters in kaart te brengen.

Verschillende soorten stroommeters

Er bestaan verschillende stroommeters die je verbruik in kaart kunnen brengen. We bespreken hier drie varianten.

Analoge stroommeter

Analoge stroommeters, ook wel bekend als draaischijfmeters, zijn de traditionele vorm van elektriciteitsmeters. Ze maken gebruik van draaiende schijven om het elektriciteitsverbruik te meten. Hoewel ze al lange tijd in gebruik zijn, staan ze bekend om hun iets lagere nauwkeurigheid in vergelijking met modernere varianten. Een analoge stroommeter kan een enkel of dubbel telwerk bevatten. Ook kan het aflezen van de analoge stroommeter verschillen, zo geef je bij een telwerk met komma alleen de getallen voor de komma door. Bevat een telwerk geen komma, dan geef je de eerste zes getallen door aan je energieleverancier.

Digitale stroommeter

Digitale stroommeters maken gebruik van geavanceerde sensoren en digitale technologieën om nauwkeurigere metingen van het energieverbruik te leveren. Deze meter heeft twee verschillende telwerken, een normaal- en een daltelwerk. Bij ieder telwerk hoor een eigen tarief. Je kunt echter ook kiezen voor een enkeltarief. Dit geldt dan voor beide telwerken. Naast de twee telwerken om te meten hoeveel stroom je ontvangt, zijn er ook twee telwerken om te meten hoeveel stroom je teruglevert.

Zelf meterstanden doorgeven

Bij een analoge of digitale stroommeter is het noodzakelijk om de meterstanden zelf door te geven aan je energieleverancier. Deze meters kunnen dus niet op afstand worden uitgelezen door je energieleverancier. Vaak hoeft dit maar één keer per jaar. Het is goed om altijd te checken welke stroommeter je hebt en hoe deze af te lezen valt. Lees hier meer over het aflezen en doorgeven van meterstanden.

Slimme stroommeter

Slimme energiemeters gaan nog een stap verder dan digitale stroommeters. Niet alleen wordt het stroomverbruik wordt gemeten, maar de gegevens over het energieverbruik kunnen ook worden doorgegeven aan je energieleverancier. Dit maakt op afstand uitlezen en beheren van het verbruik mogelijk. Dit betekent dus dat het niet nodig is om meterstanden zelf door te geven. Bovendien stelt het jou in staat om actief je energiegebruik te monitoren, zodat je bewust met je energieverbruik om kunt gaan.

Gratis energie-app voor iedereen. Ook als je geen klant bent.

  • Inzicht in jouw verbruik
  • Eenvoudig en snel je energiezaken regelen
  • Zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
  • Persoonlijk advies om te verduurzamen én besparen

Download de gratis ENGIE-app. Al meer dan 500.000 keer gedownload. Ook te gebruiken als je nog geen klant bij ons bent.

Besparen op je stroomverbruik

Of je stroommeter nou aangeeft of je veel of weinig stroom verbruikt: het is altijd zinvol om te kijken waar je kunt besparen op je stroomverbruik. Wist je bijvoorbeeld dat veel apparaten sluipverbruik hebben? Door apparaten volledig af te sluiten kun je alweer euro’s op je jaarrekening besparen. Zo zijn er nog wel veel meer manieren waarop jij je stroomverbruik kunt beperken.

 

Energie besparen met ledlampen