Kerkplein stad

Stadsverwarming: wat moet ik weten?

Ongeveer een half miljoen Nederlanders gebruikt het: stadsverwarming. Met name in grotere steden waar veel woningen zich bevinden per m2 is stadsverwarming een goede manier van verwarmen. In dit artikel lees je meer over wat stadsverwarming precies is, hoe het werkt en wat de kosten zijn.

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming wordt gerealiseerd door restwarmte. Deze restwarmte wordt hergebruikt en via leidingen getransporteerd naar huizen en gebouwen, om deze zo van warmte te voorzien. Zo kan een woning worden verwarmd en warm water uit de kraan lopen. Stadsverwarming kan afkomstig zijn van diverse bronnen, zoals restwarmte van industrieën, geothermische energie of biomassa. Doordat stadsverwarming voortkomt uit restwarmte is de CO2-uitstoot aanzienlijk lager ten opzichte van andere manieren van verwarmen. De uitstootvermindering kan tot wel 60% lager liggen (bron: Energievergelijk). Daardoor is stadsverwarming een duurzaam alternatief voor gas.

Hoe werkt stadsverwarming?

Stadswarmte wordt dus uit restwarmte gehaald, maar hoe werkt dat precies en hoe wordt deze warmte naar woningen en gebouwen vervoerd? We leggen het je uit.

Stadsverwarming maakt dus gebruik van diverse warmtebronnen om de benodigde warmte te genereren. Een veelvoorkomende bron is restwarmte afkomstig van industriële processen. Deze restwarmte, die anders verloren zou gaan, wordt nu nuttig ingezet om woningen te verwarmen.

Na het genereren van warmte op de centrale locatie, wordt deze getransporteerd naar huizen en bedrijven via een uitgebreid netwerk bestaande uit geïsoleerde leidingen. Deze leidingen lopen ondergronds en door stedelijke gebieden, waarbij warmte met minimale verliezen wordt overgedragen.

Eenmaal aangekomen in een woonwijk of bedrijfscomplex, wordt de warmte verdeeld via warmtewisselaars die zijn aangesloten op het centrale leidingnetwerk. Deze warmtewisselaars zetten de ontvangen warmte om in bruikbare warmte voor individuele gebouwen. Zo kunnen huishoudens genieten van een goed verwarmde woning.

 
gracht in stad van bovenaf

De warmtewet bij stadsverwarming

Wanneer je stadsverwarming hebt, kun je geen keuze maken welke energieleverancier je wilt. Welke energieleverancier actief is in welk gebied is namelijk al vastgesteld. Om te voorkomen dat de energieleverancier een monopoliepositie inneemt en de consument daardoor benadeelt met hoge prijzen, is de warmtewet ingevoerd. Deze wet bestaat uit enkele regels en gelden voor huishoudens en bedrijven met een stadswarmteaanlsuiting tot maximaal 100 kilowatt. Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt in de gaten of deze regels worden nageleefd door de leverancier.

De wet waarborgt onder andere de levering van warmte en bijbehorende service, verplicht energieleveranciers aangesloten te zijn bij een geschillencommissie en zorgt ervoor dat prijzen niet hoger uitkomen dan vastgestelde tarieven. Laten we meer in de kosten van stadsverwarming duiken.

Wat kost stadsverwarming?

Wanneer je gebruikmaakt van stadsverwarming, draag je maandelijks een bedrag af aan je energieleverancier. Dit bedrag wordt opgebouwd uit de eenheidsprijs per Gigajoule (GJ), de transport- en de servicekosten. De hoogte van je verbruik bepaalt hoe hoog het bedrag is dat je afdraagt. Energieleveranciers bepalen welke prijs zij rekenen per GJ, waardoor het per energieleverancier kan verschillen welke prijs er betaald moet worden. In 2023 was er nog het Prijsplafond dat ervoor zorgde dat de tarieven per GJ betaalbaar bleven. Het prijsplafond is echter sinds 1 januari 2024 niet meer van kracht. Gelukkig is daarnaast de ACM ook betrokken bij de prijsbepaling van stadsverwarming. Elk jaar stelt de ACM wat de maximale tarieven voor stadsverwarming mogen zijn. Voor 2024 luidt deze als volgt:

  • Maximaal warmtetarief € 46,69 per GJ

Daarnaast zijn er ook vaste kosten voor warmte. Het maximale tarief daarvan in 2024 is:

  • € 618,82 voor verwarming en warm kraanwater
  • € 309,41 voor alleen verwarming
  • € 309,41 voor alleen warm kraanwater
(Bron: ACM)

 

Houd er rekening mee dat dit maximale tarieven zijn, en dus is de kans groot dat energieleveranciers hier wel wat onder zitten. Voor exacte tarieven kun je het beste bij je energieleverancier informeren.

Om kosten laag te houden, is het altijd aan te raden om je te verdiepen in besparingsmogelijkheden. Zo kun je euro’s besparen op je maandelijkse kosten! In onze whitepaper hebben we genoeg tips waarmee je kunt besparen op je energierekening.

 

Download whitepaper energie besparen

De voor- en nadelen van stadsverwarming

Het hebben van stadsverwarming kan zowel voor- als nadelen hebben. Wij hebben hier enkele voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Voordelen Nadelen
 Stadsverwarming is duurzaam doordat restwarmte wordt hergebruikt en daardoor aanzienlijk minder CO2 wordt uitgestoten.  Tarieven kunnen hoger uitvallen dan bij andere warmtebronnen
 Geen cv-ketel nodig waardoor je daar geen aanschaf- en onderhoudskosten aan hebt  Geen keuzevrijheid welke energieleverancier je hebt
 

Veelgestelde vragen

Groene energie van ENGIE

Woon je op een locatie met stadsverwarming? Dan wordt stadsverwarming geregeld door de energieleverancier die daar actief is. Maar wist je dat je daarnaast stroom kunt afnemen bij een andere energieleverancier? Je bent niet verplicht om alles bij dezelfde energieleverancier af te nemen. Bij ENGIE leveren we 100% groene stroom, waardoor stroom afnemen bij ENGIE een duurzame en bewuste keuze is.

Image