Comfortabel thuis

Het isoleren van je spouwmuur heeft meerdere voordelen, zoals een lagere energierekening, een beter wooncomfort en het is ook nog eens beter voor het milieu. Voordat je aan de slag gaat met isoleren moet er wel gecontroleerd worden of je een vleermuis in de spouw hebt zitten. Door de aanwezigheid van vleermuizen in de spouwmuur kan deze niet zomaar worden geïsoleerd. Hoe controleer je of er vleermuizen in je spouw zitten? Wat zijn de kosten voor het onderzoek? En hoe kunnen de vleermuizen verwijderd worden? Je leest het op deze pagina. 

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Vleermuizen in je spouwmuur

Wanneer je van plan bent om je spouwmuur te gaan isoleren is het belangrijk om te controleren of er vleermuizen aanwezig zijn in je spouw. Vleermuizen zijn wettelijk beschermde dieren. Het is dan ook verboden om deze dieren te bestrijden of te verjagen. Bij aanwezigheid van één of meerdere vleermuizen mag er dus niet geïsoleerd worden. 
 
Je kunt zelf eenvoudig controleren of er vleermuizen in je spouwmuur zitten. Vleermuizen laten vaak uitwerpselen achter bij het naar binnen kruipen in de spouw. Dit zijn kleine keuteltjes die bestaan uit droge insectenresten. Wij raden aan om overdag langs de spouwmuren te lopen en te controleren of je deze uitwerpselen ergens tegenkomt. Naast het zelf controleren, kun je ook een ecologisch onderzoek laten uitvoeren.

Is onderzoek naar vleermuizen verplicht?

Uit een uitspraak van de Raad van State blijkt dat er een ecologisch onderzoek nodig is voordat je de spouw kunt isoleren, tenzij de gemeente dit al op gebiedsniveau heeft gedaan. De kosten voor dit onderzoek kunnen oplopen tot € 5.000. Daarnaast kan het ook langer dan een jaar in beslag nemen. Dit omdat er weinig ecologen zijn. Wil jij op de korte termijn jouw spouwmuur isoleren? Dan is het handig om te controleren of de gemeente al een ecologisch gebiedsonderzoek (SMP) heeft uitgevoerd. Als dit niet het geval is, dan kan het nog wel even duren voordat je jouw spouwmuur kunt isoleren. 

Image

Wat als je vleermuizen in je spouwmuur hebt?

Wanneer er een onderzoek is uitgevoerd en er geconstateerd is dat je vleermuizen in je spouw hebt zitten, moet er gekeken worden naar natuurvriendelijke isolatiemaatregelen. Hierbij moeten aan de hand van de natuurkalender maatregelen worden genomen. Dit betekent dat er niet geïsoleerd kan worden in het broedseizoen, in de kraamperiode en dat er voor isolatie in de winterperiode tijdig natuurvrij gemaakt moet worden. Verder zijn huiseigenaren verplicht om ‘exclusion flaps’ te plaatsen. Hiermee kunnen de vleermuizen niet naar binnen vliegen, maar kunnen ze nog wel uit de spouwmuur komen. Verder moeten er alternatieve verblijfplaatsen komen voor de vleermuizen. Daarnaast is het goed om te weten dat de woning alleen geïsoleerd mag worden door een bedrijf dat is opgeleid voor natuurvriendelijk isoleren.

Laat je adviseren door een expert

Het aanbrengen van een spouwmuurisolatie heeft meerdere voordelen, waaronder meer comfort en een lagere energierekening. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zoals het laten onderzoeken van je spouwmuur voor vleermuizen. Ben je benieuwd of jouw gemeente ontheffing heeft en wat de mogelijkheden voor jou zijn? Laat je adviseren door een expert.

Vraag direct een isolatie-advies aan