Verwarming

Prognose gasprijzen

Wat gaat er gebeuren met de gasprijzen in de toekomst? De gasprijzen zijn in 2021 en 2022 flink gestegen. In 2023 zijn de gasprijzen weer wat gedaald, maar hoe lang deze daling voortzet is lastig te voorspellen. De gasprijs is afhankelijk van verschillende factoren die snel kunnen veranderen. Wat gaat er de komende tijd gebeuren met de gasprijzen? Hoe ziet de prognose van de gasprijzen eruit? En hoe kan je besparen op je gasverbruik? Lees het in dit artikel.

Bekijk onze huidige gasprijzen

Gasprijzen dalen na topniveau

De gasprijzen bereikten in 2022 een topniveau. Waar je in januari 2021 gemiddeld €0,76 voor een kuub gas betaalde, betaalde je eind 2022 gemiddeld €1,82 per kuub gas. In korte tijd zijn de gasprijzen dus met bijna 250% toegenomen. Gelukkig merken we in 2023 dat de gasprijzen weer wat zijn gedaald. Wil jij overstappen naar voordelige en duurzame energie? Bereken hieronder snel je maandbedrag.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Vaste tarieven, nu met € 100,- bonus

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu met
€ 100,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend

Boosdoener hoge gasprijzen

Eén van de grootste boosdoeners van de hoge gasprijzen was de lange koude winter. Aangezien deze winter in Nederland tot in april duurde, werd er meer gas verbruikt dan voorgaande jaren. Ook Azië werd hard getroffen door het koude weer. Zo hadden zij de koudste winter in 50 jaar. Het gevolg hiervan was dat meerdere landen (waaronder Nederland) niet in staat waren om de gasvoorraden aan te vullen. Daarnaast zijn we in Nederland steeds meer afhankelijk van gas uit het buitenland. In Nederland wordt er flink afgeschaald op de gasproductie.

Prognose van de gasprijzen

De gasprijzen zijn sinds begin 2023 dus aan het dalen. De stijging in 2022 was vooral te wijten aan het conflict tussen Rusland en Oekra├»ne en het einde van de strenge coronamaatregelen. De prognose is dat de daling verder voortzet, waardoor gas waarschijnlijk goedkoper wordt vergeleken met 2022. Vergeleken met 2021 is de gasprijs echter nog steeds erg hoog en  merken veel mensen dit nog steeds in de portemonnee.

Zo bespaar je op je gasverbruik

Veel Nederlandse huishoudens willen besparen op hun gasrekening. Hoe hoog je energierekening uitvalt is afhankelijk van je energieverbruik en je energiecontract. Je hebt zelf geen invloed op de gasprijzen. Wel kun je ervoor zorgen dat je je gasverbruik laag houdt of vermindert. Dit kan op verschillende manieren, zoals het lager zetten van je verwarming, het plaatsen van tochtstrippen of door je douchekop te vervangen voor een energiezuinige douchekop. Ook kun je ervoor kiezen om minder gas te verbruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energieadvies.

Image

Scherpe gasprijzen

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet te veel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE ontvang je namelijk standaard CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen. Zo is jouw gasverbruik zo duurzaam mogelijk en bespaar je op je energiekosten.

Besparen op gas