Image

Prognose gasprijzen

Wat gaat er gebeuren met de gasprijzen in de toekomst? De gasprijzen zijn in 2021 flink gestegen. De grote boosdoeners: een lange koude winter, toenemend energieverbruik en achterstallig onderhoud aan gaspijpleidingen. Wat  voor invloed hebben deze ontwikkelingen op de gasprijzen gehad? Hoe ziet de prognose van de gasprijzen er uit? En hoe kan je besparen op je gasverbruik? Lees het in dit artikel.

Bekijk hier onze huidige energieprijzen

Gasprijzen bereiken topniveau

De gasprijzen bereiken een topniveau. De laatste keer dat de gasprijzen voor een langere periode zo hoog zijn geweest was in 2013. Waar je in augustus 2021 gemiddeld €0,35 (excl. belastingen en transportkosten) voor een kuub gas betaalde, lag de prijs december 2021 op €0,80 tot zelfs €1.00. In slechts een paar maanden tijd zijn de gasprijzen dus met 100% tot 200% toegenomen.

Niet alleen de prijs die je betaald voor de levering van een kuub gas is duurder geworden. Ook betaal je in 2022 meer energiebelasting voor gas. De Nederlandse overheid wil volledig van het gas af. Om dit te realiseren hebben ze besloten om vanaf 1 januari 2022 de energiebelasting voor gas te verhogen. Sinds januari 2022 betaal je dus 2 cent meer belasting over elke kuub gas. De gemiddelde Nederlandse huishouden verbruikt 1240 kuub gas per jaar. Met dit verbruik betaal je in 2022 €24,80 meer aan energiebelasting voor gas. De prognose van de gasprijzen voor komend zijn daarom niet erg positief. Er wordt verwacht dat de gasprijzen de komende tijd nog hoog zullen blijven.

Ben je benieuwd hoeveel jij per maand kwijt bent met de groene stroom en CO2-gecompenseerd gas van ENGIE? Bereken hieronder eenvoudig jouw maandbedrag.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Gratis 4-sterren app voor inzicht en advies

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,1 

 

Binnen 1 minuut berekend

Boosdoener hoge gasprijzen

Eén van de grootste boosdoeners van de hoge gasprijzen was de lange koude winter. Aangezien deze winter in Nederland tot in april duurde, werd er meer gas verbruikt dan voorgaande jaren. Ook Azië werd hard getroffen door het koude weer. Zo hadden zij de koudste winter in 50 jaar. Het gevolg hiervan was dat meerdere landen (waaronder Nederland) niet in staat waren om de gasvoorraden aan te vullen. Daarnaast zijn we in Nederland steeds meer afhankelijk van gas uit het buitenland. In Nederland wordt er flink afgeschaald op de gasproductie. Zo is het de bedoeling dat er in 2022 geen gas meer wordt gewonnen uit de Groningse Velden.

Om het gastekort aan te vullen, is er meer gas nodig uit het buitenland. Rusland en Noorwegen zijn de grootste leveranciers van gas naar Europa. Deze landen hebben ondanks het tekort aan gas de kranen nog niet verder opengedraaid. Dit heeft te maken met achterstallig onderhoud aan de gaspijpleidingen en juridische procedures rondom de Europese wet- en regelgeving. Met het beperkte aanbod op dit moment en de stijgende vraag naar gas, is de prognose dat de gasprijzen nog hoog zullen blijven. Ontdek hoe jij kunt besparen.

Ja, ik wil besparen

Prognose van de gasprijzen

Welke kant gaan we op met de gasprijzen? In de komende tijd zal de vraag naar gas hoog blijven en het aanbod beperkt. Hierdoor zullen de gasprijzen hoog blijven. De vraag is hoe lang deze prijzen zullen aanhouden. Een positieve ontwikkeling is dat de Nord Stream 2-pijpleiding uit Rusland zo goed als af is om meer gas te gaan exporteren naar Europa. Deze nieuwe pijpleiding maakt het mogelijk om de gasvoorraden voor de volgende winter weer voldoende aan te vullen. Hierdoor zal het variabele leveringstarief voor een kuub gas lichtelijk gaan dalen. Hoeveel dit gaat dalen staat nog niet vast. Toch is de prognose dat de gasprijzen in de komende jaren hoog zullen blijven. De voornaamste reden hiervoor is dat de Nederlandse overheid van het gas af wilt. Hierdoor zullen de belastingen over gas in de komende jaren flink toenemen om het gasverbruik te minderen.

Zo bespaar je op je gasverbruik

De prognose is dat de gasprijzen komend jaar nog hoog zullen blijven. Veel Nederlandse huishoudens gaan deze hoge gasprijzen voelen in hun portemonnee. Hoe hoog je energierekening uitvalt is afhankelijk van je energieverbruik en je energiecontract. Je hebt zelf geen invloed op de gasprijzen. Wel kun je ervoor zorgen dat je je gasverbruik laag houdt of verminderd. Dit kan op verschillende manieren, zoals het lager zetten van je verwarming, het plaatsen van tochtstrippen of door je douchekop te vervangen voor een energiezuinige douchekop. Ook kun je ervoor kiezen om minder gas te verbruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energie advies.

Ik ontvang graag persoonlijk advies
Image

Scherpe groene energieprijzen

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet teveel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE voorzien we onze klanten altijd 100% met groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen.

Bereken direct je maandbedrag