Verwarming

Prognose gasprijzen

Wat gaat er gebeuren met de gasprijzen in de toekomst? De gasprijzen zijn in 2021 en 2022 flink gestegen. In 2023 zijn de gasprijzen weer wat gedaald, maar hoe lang deze daling voortzet is lastig te voorspellen. De gasprijs is afhankelijk van verschillende factoren die snel kunnen veranderen. Wat gaat er de komende tijd gebeuren met de gasprijzen? Hoe ziet de prognose van de gasprijzen eruit? En hoe kan je besparen op je gasverbruik? Lees het in dit artikel.

Bekijk onze huidige gasprijzen

Gasprijzen dalen na topniveau

De gasprijzen bereikten in 2022 een topniveau. Waar je in januari 2021 gemiddeld €0,76 voor een kuub gas betaalde, betaalde je eind 2022 gemiddeld €1,82 per kuub gas. In korte tijd zijn de gasprijzen dus met bijna 250% toegenomen. Gelukkig merken we in 2023 dat de gasprijzen weer wat zijn gedaald. De gemiddelde gasprijs komt in oktober 2023 uit op € 1,31 per kuub gas (bron: Energievergelijk.nl). Nog niet zo laag als de prijzen in 2021, maar al wel aanzienlijk lager dan eind 2022.

Wil jij overstappen naar voordelige en duurzame energie? Bereken hieronder snel je maandbedrag.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend

Boosdoener hoge gasprijzen

Eén van de grootste boosdoeners van de hoge gasprijzen vorig jaar was de lange koude winter. Aangezien deze winter in Nederland tot in april duurde, werd er meer gas verbruikt dan voorgaande jaren. Ook Azië werd hard getroffen door het koude weer en had de koudste winter in 50 jaar. Het gevolg hiervan was dat meerdere landen (waaronder Nederland) niet in staat waren om de gasvoorraden aan te vullen. Daarnaast zijn we in Nederland steeds meer afhankelijk van gas uit het buitenland, doordat we zelf nauwelijks meer gas winnen in Nederland.

Prognose van de gasprijzen

In 2022 waren er verschillende factoren die de prijsstijging van de gasprijs veroorzaakten, zoals het conflict tussen Rusland en Oekraïne, het einde van de coronamaatregelen en de koude winter. De gasprijzen zijn in 2023 aanzienlijk gedaald ten opzichte van 2022, doordat er inmiddels meer mogelijkheden zijn om gas te importeren. Zo is bijvoorbeeld Noorwegen leverancier van vloeibaar gas waar wij in Nederland gebruik van maken. De verandering in factoren heeft ervoor gezorgd dat de gasprijs gedaald en enigszins gestabiliseerd is. Anno oktober 2023 betaal je gemiddeld € 1,31 per kuub gas.

Prognose gasprijzen 2024

Nu 2023 langzaam aan zijn eind komt, weten we hoe de gasprijs zich heeft ontwikkeld in het afgelopen jaar. Een terechte vraag is hoe de gasprijs zich gaat ontwikkelen in 2024. Hierover is niks met zekerheid te zeggen. Dit komt doordat de gasprijs uit verschillende onderdelen is opgebouwd en het altijd moeilijk inschatten is hoe externe invloeden zich ontwikkelen. We zijn in Nederland grotendeels afhankelijk van gas dat vanuit het buitenland geleverd wordt. Op dit moment wordt er voldoende geleverd, maar er dreigt een risico dat de vraag naar (vloeibaar) gas in Azië zal gaan stijgen. Doordat de vraag stijgt zal ook de marktprijs voor gas meestijgen.

Comfortabel huis

Opbouw gasprijzen

De stijging in de gasprijzen hoeft niet alleen voort te komen uit de marktprijs die voor gas geldt. Er zijn namelijk verschillende onderdelen waarmee de gasprijs wordt opgebouwd. De gasprijs die jij betaalt aan je energieleverancier bestaat namelijk niet alleen uit de gasprijs per kubieke meter, maar ook netbeheerkosten, leveringskosten, overheidsheffingen en BTW. Een wijziging in een van deze onderdelen betekent een wijziging in de energiekosten die jij betaalt. 

Zo bespaar je op je gasverbruik

Veel Nederlandse huishoudens willen besparen op hun gasrekening. Hoe hoog je energierekening uitvalt is afhankelijk van je energieverbruik en je energiecontract. Je hebt zelf geen invloed op de gasprijzen. Wel kun je ervoor zorgen dat je je gasverbruik laag houdt of vermindert. Dit kan op verschillende manieren, zoals het lager zetten van je verwarming, het plaatsen van tochtstrippen of door je douchekop te vervangen voor een energiezuinige douchekop. Ook kun je ervoor kiezen om minder gas te verbruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energieadvies.

Image

Scherpe gasprijzen

Vind je duurzaamheid belangrijk, maar wil je niet te veel betalen? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ENGIE ontvang je namelijk standaard CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen. Zo is jouw gasverbruik zo duurzaam mogelijk en bespaar je op je energiekosten.

Besparen op gas