Teruglevering zonnepanelen in app

Het prijsplafond en zonnepanelen

Wat betekent het prijsplafond voor huishoudens met zonnepanelen?

De energie- en gasprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. Dit heeft bij meerdere Nederlandse huishoudens geleid tot hogere energierekeningen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn energierekening kan blijven betalen is er vanuit de overheid een prijsplafond voor 2023 ingevoerd. Wat houdt dit prijsplafond in? Voor wie geldt het? En wat gaat het prijsplafond betekenen voor zonnepaneeleigenaren? Lees hier meer over op deze pagina. 

Wat houdt het prijsplafond in?

Voordat we dieper ingaan op wat het prijsplafond betekent voor zonnepaneeleigenaren, lichten we eerst nog kort toe wat het prijsplafond precies inhoudt. Om de energierekeningen betaalbaar te houden heeft de overheid voor 2023 dit plafond ingevoerd. Zo geldt er voor het hele jaar een maximale prijs voor gas en stroom. Zo betaal je in 2023 tot een verbruik van 1.200 m3 gas maximaal €1,45 en voor elektriciteit tot 2.900 kWh maximaal €0,40. Deze bedragen zijn inclusief energiebelasting en btw. Voor alles wat je meer verbruikt dan het plafond betaal je het tarief uit je lopende contract.

Houd simpel het prijsplafond in de gaten in onze gratis app

  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Verbruik in de app
  • Bekijk jouw verbruik; ook als je geen klant bent

In de ENGIE-app zie je eenvoudig hoeveel jij per maand verbruikt ten opzichte van het prijsplafond. Zo zie dus direct of je eronder blijft of er overheen gaat. Download hem dus snel en houd je verbruik en het prijsplafond in de gaten. Ook als je nog geen klant bent van ENGIE.

Voor wie geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt voor alle kleinverbruikers. Hieronder vallen huishoudens, winkels, zzp’ers, verenigingen en kleine mkb’ers. Voor energie-intensieve mkb’ers is een gerichte compensatieregeling uitgewerkt. Wat goed is om te weten is dat wanneer je huidige tarieven lager zijn dan het prijsplafond, deze energietarieven gewoon blijven gelden. Waarschijnlijk heb je dan nog een vast energiecontract met lagere tarieven. Als deze afloopt, dan ga je automatisch over op de tarieven van het prijsplafond.

Image

Zijn zonnepanelen wel of niet voordelig met het prijsplafond?

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt, komt het regelmatig voor dat deze panelen meer stroom opleveren dan dat je verbruikt op een dag. De zonnestroom die je zelf niet verbruikt, kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. We verrekenen de stroom die je hebt afgenomen met de stroom die je hebt teruggeleverd. Dat noemen we salderen. Dit doen we op de jaarrekening en/of eindafrekening. Je ontvangt voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief als dat je op dat moment betaalt.

Voorafgaand aan de aankondiging van het prijsplafond is er veel gediscussieerd of huishoudens met zonnepanelen bruto of netto in aanmerking komen voor het prijsplafond. Er is uiteindelijk vastgesteld dat het prijsplafond geldt na het toepassen van de salderingsregeling, oftewel over het netto verbruik. Dit is voordelig voor zonnepaneeleigenaren, omdat het netto verbruik lager ligt. Wanneer een huishouden jaarlijks 3.000 kWh stroom verbruikt en 2.000 kWh teruglevert aan het net, dan is het brutoverbruik 3.000 kWh. Het netto verbruik van het huishouden is dan 1.000 kWh. Door alleen het tarief van het prijsplafond over je netto elektriciteitsverbruik te betalen bespaar je dus flink op je energierekening.

De voordelen van zonnepanelen via ENGIE

Het laten plaatsen van zonnepanelen heeft meerdere voordelen, ook met de komst van het prijsplafond. Ben jij op zoek naar geschikte zonnepanelen? Kies dan voor de zonnepanelen van ENGIE en profiteer van de volgende voordelen: 

  • Een lagere energierekening: je bespaart gemiddeld tot wel € 600 per jaar
  • Geen zorgen als het bewolkt is, wij garanderen 10 jaar lang de opbrengst
  • In gemiddeld 7 jaar de volledige investering terugverdiend
  • Een positieve bijdrage aan het milieu
Profiteer direct