Comfortabel thuis

Prijsplafond energie: Wat betekent dit voor mij?

Tot en met 31 december 2023 geldt er een prijsplafond voor gas en stroom. Dit zorgt ervoor dat de energierekening van de meeste Nederlanders omlaag is gegaan ten opzichte van 2022. Waar komt het prijsplafond ook alweer vandaan en hoe zit het in elkaar? En wie kan er nog profiteren? We leggen het je graag uit.

Waarom werd het prijsplafond ingesteld?

Onder andere door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn de energieprijzen enorm gestegen. Hierdoor is een beperkte gastoevoer naar Europa ontstaan, wat ervoor heeft gezorgd dat we kampten met energietekorten. Ook was er een groot lek ontstaan in de pijpleiding die normaal gesproken gas levert aan Europa, waardoor ook deze gasbron een stuk minder leverde dan normaal.

Er worden verschillende maatregelen genomen om tekorten tegen te gaan, maar dat is wel een uitdaging. De overheid is druk bezig om ervoor te zorgen dat er voldoende gas aanwezig is om huishoudens de winter door te krijgen. Dit wordt gedaan door (vloeibaar) gas te importeren, gasopslagen aan te vullen en een energiebesparingscampagne in te zetten. Omdat we nog altijd in een onzekere tijd leven waarin de energieprijzen lastig te voorspellen zijn, worden door veel energieleveranciers niet alle vaste energiecontracten aangeboden. Het kan dus zo zijn dat je een variabel energiecontract hebt wanneer prijzen weer stijgen. Om de hoge kosten van de energiecontracten te dekken, heeft de overheid een prijsplafond ingesteld.

Wat is een prijsplafond voor energie?

Zoals al eerder vermeld, is het prijsplafond vanaf 1 januari 2023 ingesteld om verlichting te bieden in de energierekeningen. Dit betekent dat er een bepaald limiet is gesteld aan de gas- en energieprijzen. Er wordt momenteel gedacht aan een limiet van €0,40 voor een kWH stroom en €1,45 voor een kuub gas. Deze prijzen blijven gelden mits je onder een bepaald verbruik blijft, namelijk: maximaal 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom per jaar. Verbruik je meer dan deze aantallen? Dan betaal je voor het deel dat je er overheen gaat de marktprijs die er op dat moment geldt. Zit je ruim onder deze aantallen? Dan betaal je alleen de plafondprijs. Als je een vast contract hebt waarbij de bedragen veel lager liggen, betaal je gewoon het afgesproken tarief.  Je kunt dit eigenlijk vergelijken met een mobiel abonnement, waarbij je over je bundel kunt gaan. Mochten de energieprijzen uiteindelijk meevallen, dan zal het prijsplafond energie eventueel ook lager uit kunnen vallen. Echter, hier is nog erg veel onduidelijkheid over op het moment. Het prijsplafond zal gaan gelden voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruik aansluiting en geldt alleen als je tarief hoger is dan die van het prijsplafond. Voor stadswarmte geldt er momenteel nog geen prijsplafond. 

Persoonlijk energieadvies

Houd simpel het prijsplafond in de gaten in onze gratis app

  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Verbruik in de app
  • Bekijk jouw verbruik; ook als je geen klant bent

In de ENGIE-app zie je eenvoudig hoeveel jij per maand verbruikt ten opzichte van het prijsplafond. Zo zie dus direct of je eronder blijft of er overheen gaat. Download hem dus snel en houd je verbruik en het prijsplafond in de gaten. Ook als je nog geen klant bent van ENGIE.

Zijn er ook aanvullende maatregelen?

Naast het prijsplafond energie heeft de regering nog een aantal maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de energierekening nog betaalbaar blijft. Lees hier alles over de maatregelen of bekijk de veelgestelde vragen hierover.

Zo was het mogelijk om aanspraak te maken op een eenmalige energietoeslag voor mensen met lagere inkomens. Dit kon in 2022. Voor alleenstaanden met een maximaal inkomen van €1.310,05 of samenwonenden met een inkomen van maximaal €1.871,50 was er een toeslag beschikbaar van €1.300. Dit gold niet voor studenten. Op 3 juli 2023 is een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om ook in 2023 het aanvragen van een eenmalige energietoeslag mogelijk te maken. Hier is nog geen beslissing over gemaakt door de Eerste en Tweede Kamer.

Verder biedt de overheid hulp door middel van energiebesparende maatregelen. Dit houdt in dat Nederlandse gemeenten 300 miljoen euro ontvangen waarmee zij de inwoners van de gemeente mogen helpen op het gebied van energiebesparing. Dit kan onder andere in de vorm van kortingsvouchers voor energiebesparende maatregelen, bespaaradvies of het uitdelen van boxen met bijvoorbeeld radiatorfolie of tochtstrips. Het is aan de gemeenten zelf om te bepalen waar ze het geld aan uitgeven. 

Wie profiteren er niet van het prijsplafond?

Hoewel het prijsplafond energie voor veel Nederlanders verlichting zal bieden, valt niet iedereen onder deze regeling. Hieronder leggen we uit welke typen huishoudens er minder of niet van deze regeling zullen profiteren.

Slecht geïsoleerde huizen

Mensen met een slecht geïsoleerd huis zullen sneller boven het prijsplafond uitkomen en moeten daardoor ook sneller de marktprijs betalen voor gas en stroom. Geld om het huis beter te isoleren is vaak niet aanwezig en als men een huis huurt is het ook lastiger om beter te gaan isoleren. Ook mensen met een beperking of ziekte hebben vaak hogere stroomkosten. Zij hebben bijvoorbeeld hulpmiddelen als een traplift of een elektrische deur. Verder hebben reumapatiënten de verwarming vaak een stuk hoger staan, omdat de kou de klachten verergert.

Stadsverwarming

Huizen die aangesloten zijn op het warmtenet, bijvoorbeeld stadsverwarming, verbruiken geen gas. Vaak verbruiken dit soort woningen een stuk meer elektriciteit, omdat ze een elektrische boiler hebben. Deze mensen zullen daarom al snel boven de 2400 kWh uitkomen en daardoor de marktprijs betalen. Bovendien zijn de prijzen voor warmtenetten en gasprijzen aan elkaar gekoppeld, waardoor je wel een hoge prijs betaalt. Voor deze groep mensen is er sinds kort ook een prijsplafond aangekondigd waarbij het tarief gekoppeld zal worden aan het prijsplafond gas. Er wordt dan €47,39 betaald per gigajoule warmte. De plannen hiervoor worden echter nog uitgewerkt en het is dus nog niet bekend tot welk verbruik deze prijs gaat gelden.

Meerdere huishoudens met één aansluiting

Er zijn ook woningen die gewoon een eigen voordeur hebben, maar de gas- en elektriciteitsmeter delen met de buren. Denk hierbij aan huurappartementen. In appartementencomplexen kan het zelfs zo zijn dat de meter gedeeld wordt met 30 personen. Deze huishoudens zitten dus ver boven het prijsplafond energie en betalen daardoor een erg hoge rekening. Momenteel worden er door de overheid nog plannen bedacht om voor deze groep mensen de energierekening ook omlaag te brengen.

Verhuurders van studentenkamers

Het bovenstaande geldt ook voor verhuurders van studentenkamers. Vaak is er maar één aansluiting aanwezig voor deze woningen en daar maken meerdere studenten gebruik van. Deze hogere prijzen kan de verhuurder vervolgens alleen bij de huurders neerleggen als de huurprijs exclusief stookkosten is.

Wat kan ik zelf doen?

Naast al deze extra maatregelen is het natuurlijk ook mogelijk om zelf op een vrij eenvoudige manier energie te besparen. Hier zijn genoeg mogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips, radiatorfolie, LED verlichting, een energie besparende douchekop of gewoon door je verwarming iets lager te zetten. Ook kunnen huiseigenaren ervoor kiezen om bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp te laten installeren. Wil je meer weten over deze energiebesparende maatregelen? Neem dan vrijblijvend contact op en onze experts voorzien je graag van een passend advies. 

 

Persoonlijk energieadvies