Image

Prijsplafond in 2023: wat betekent dit voor elektrische rijden? 

De energieprijzen zijn flink gestegen in de afgelopen tijd. Om de energierekening betaalbaar te houden, heeft de overheid meerdere maatregelen afgekondigd. Eén daarvan is een prijsplafond in 2023. Hiermee betaal je een maximale prijs voor je gas en stroom wanneer je onder een bepaald verbruik blijft. Wanneer je een elektrische auto hebt, ligt je verbruik al snel een stuk hoger. Op deze pagina vertellen we je meer over het combineren van het prijsplafond en een elektrische auto.

Prijsplafond voor energie

Voordat we dieper ingaan op het combineren van het prijsplafond met een elektrische auto, leggen we eerst kort uit wat het prijsplafond voor energie 2023 inhoudt. Zoals eerder vermeld, is het prijsplafond ingesteld om de energierekening betaalbaar te houden. Dit betekent dat er een limiet is gesteld op de energieprijzen. Voor stroom geldt in 2023 tot een verbruik van 2.900 kWh een maximale prijs van € 0,40 per kWh. Voor gas is dit €1,45 per m3 tot een verbruik van 1.200 kuub gas per jaar. Verbruik je meer dan de verbruiken van het prijsplafond? Dan betaal je het tarief van je energiecontract.

Houd simpel het prijsplafond in de gaten in onze gratis app

  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Verbruik in de app
  • Bekijk jouw verbruik; ook als je geen klant bent

In de ENGIE-app zie je eenvoudig hoeveel jij per maand verbruikt ten opzichte van het prijsplafond. Zo zie dus direct of je eronder blijft of er overheen gaat. Download hem dus snel en houd je verbruik en het prijsplafond in de gaten. Ook als je nog geen klant bent van ENGIE.

Elektrische auto laden en het prijsplafond

Begin december 2022 lag de stroomprijs rond € 0,70 per kWh. Dat betekent dat je met het prijsplafond in 2023 € 0,30 minder voor een kWh stroom betaalt. Het lagere stroomtarief van € 0,40 geldt tot een verbruik van 2.900 kWh. Volgens EV Database is de gemiddelde accucapaciteit van een elektrische auto 66,4 kWh. Stel, je gebruikt de 2.900 kWh die binnen het prijsplafond vallen alleen voor het laden van je elektrische auto. Dan kun je ongeveer 43 keer je elektrische auto opladen. Maar uiteraard heb je ook te maken met andere apparaten die stroom gebruiken.

Image

Hoe blijf ik onder de grens van het prijsplafond met het laden van mijn auto?

Als je thuis je elektrische auto oplaadt, is het lastig om met je totale verbruik onder de grens van het prijsplafond te blijven. Je gebruikt natuurlijk ook stroom voor al je andere elektrische apparaten in huis. Toch zijn er manieren om zoveel mogelijk in de buurt van het maximale verbruik van het prijsplafond te blijven.

Zonnepanelen combineren met prijsplafond

Heb je zonnepanelen? Dan is de kans dat je binnen het maximale verbruik van het prijsplafond blijft, een stuk groter. Het prijsplafond geldt namelijk voor je netto verbruik. Als je jaarlijks bijvoorbeeld 4000 kWh stroom verbruikt, maar jouw zonnepanelen wekken 1500 kWh op, dan komt je netto verbruik uit op 2500 kWh. Daarmee blijf je dus binnen het verbruik van het prijsplafond.

Tip: wil je jouw elektrisch auto ook echt opladen met de door jouw opgewekte zonne-energie? Er zijn laadpalen die bij het opladen kijken of er eigen zonne-energie beschikbaar is.

Tips om zuinig te rijden

Hoe minder vaak je je auto moet opladen, hoe minder stroom je verbruikt.  Het is daarom slim om zuinig te rijden, waardoor je langer met een volle accu kunt doen. Daarom hebben we wat tips voor je op een rij gezet.

  • Rij met Cruise Control: hiermee rijd je op een constante snelheid waardoor je auto minder energie verbruikt.
  • Zorg voor de juiste bandenspanning: volle banden verminderen de weerstand op de weg, waardoor je een stuk zuiniger rijdt.
  • Zet je verwarming een graadje lager: het verwarmen van je auto kost energie. Door de temperatuur iets lager te zetten, kun je langer doen met de stroom in de accu.
  • Let op je snelheid: hoe harder je rijdt, hoe meer stroom je auto nodig heeft. Door wat langzamer te rijden, gaat het verbruik van je auto ook omlaag.
Image

Voordelig thuis je auto opladen

Ondanks dat het moeilijk is om volledig binnen de grenzen van het prijsplafond je elektrische auto op te laden, blijft het thuis opladen van je auto één van de meest voordelige opties. Met deze laadmethode betaal je namelijk geen hogere prijzen voor een kWh of starttarieven bij elke laadsessie, zoals bij openbare laadpalen. Ben jij op zoek naar een laadpaal voor jouw elektrische auto? Wij helpen je volledig op weg met persoonlijk advies, een offerte op maat en installatie bij je thuis.