Slimme meter app

Wat is de prijs van elektriciteit per kWh?

Na alle onzekerheid rondom de energieprijzen en ongekende hoogtes in 2022, zijn de energieprijzen in 2023 weer afgezwakt naar een betaalbaarder niveau. In maart 2024 is deze prijs zelf nog wat lager uitgekomen, wat een gunstige uitkomst is voor iedereen die de energierekening betaalt. In dit artikel nemen we je mee in de ontwikkeling van de prijs van elektriciteit per kWh, welke prijs je kunt verwachten in 2024 en wat je nog meer moet weten over jouw energiekosten.

De huidige prijs van elektriciteit per kWh

De prijs die je betaalt voor een kWh elektriciteit is afhankelijk van het type contract dat je hebt en van de leverancier die je kiest. Bij een vast contract stel je een tarief vast wat je voor een bepaalde tijd blijft betalen per kWh elektriciteit, bijvoorbeeld een jaar. Als de prijzen dan dalen of stijgen, blijf je dus hetzelfde betalen. Bij een variabel of flexibel contract is de prijs die je betaalt afhankelijk van de huidige prijzen. De gemiddelde prijs van elektriciteit per kWh ligt in maart 2024 op €0,280, maar dit verschilt per leverancier. Wil je jouw maandbedrag berekenen voor de Nederlandse groene stroom van ENGIE?

Bereken je maandbedrag

Wat is een kWh energie?

Je weet nu dus wat een kWh elektriciteit kost, maar wat betekent dat precies? De term kWh staat voor kilowattuur, een maateenheid om de hoeveelheid elektriciteit te meten. Een kilowatt (kW) is gelijk aan 1.000 watt en de 'h' in kWh staat voor 'hour', en betekent uur. Het energieverbruik van elektrische apparaten wordt aangeduid in watt, een kilowattuur verwijst naar het energieverbruik van een apparaat met een vermogen van 1 kilowatt gedurende een uur.

Windmolen

Hoe wordt de prijs voor elektriciteit opgebouwd?

De stroomprijs die jij betaalt in je energierekening wordt opgebouwd uit verschillende prijzen. Deze zijn als volgt: 

  • Kale stroomprijs: Dit is de kale stroomprijs die geldt op de energiemarkt. Deze kale stroomprijs is sterk afhankelijk van vraag en aanbod, waardoor deze regelmatig kan schommelen.

  • Inkoopkosten: Energieleveranciers rekenen inkoopkosten mee om zo verschillende kosten te dekken, zoals onbalanskosten, risico’s en kapitaalkosten.

  • Belasting en btw: De overheid rekent belasting en btw over de stroom die jij afneemt. Zo hoopt de overheid je te stimuleren je verbruik te beperken. In 2024 zijn de belastingen op stroom gedaald, terwijl de belasting op gas stijgt

Image

Besparen op jouw energieverbruik?

De prijs van een kWh elektriciteit is nu redelijk gunstig, maar we hebben ook andere tijden gekend waarin de prijs veel hoger lag. Omdat het nooit zeker is wat de toekomst gaat brengen, is het daarom altijd slim om te kijken naar hoe je je huis kunt verduurzamen. Een lovenswaardig streven, maar waar moet je beginnen? Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen, of is jouw huis al geschikt voor een warmtepomp? Met behulp van onze gratis BespaarScan krijg je direct inzicht in welke maatregelen geschikt zijn om jouw huis te verduurzamen.