Slimme meter app

Wat is de prijs van elektriciteit per kWh?

De kosten van elektriciteit per kWh zijn de afgelopen jaren gestegen, met een hoogtepunt in september van 2022. Deze prijsstijgingen zorgden ervoor dat veel mensen hogere energiekosten moesten betalen. Sindsdien zijn de stroomprijzen weer gedaald, maar nog steeds relatief hoog. In deze blog vertellen we wat de stroomprijs is en wat je nog meer moet weten over jouw energiekosten.

De huidige prijs van elektriciteit per kWh

De prijs die je betaalt voor een kWh elektriciteit is afhankelijk van het type contract dat je hebt en van de leverancier die je kiest. Bij een vast contract stel je een tarief vast wat je voor een bepaalde tijd blijft betalen per kWh elektriciteit, bijvoorbeeld een jaar. Als de prijzen dan dalen of stijgen, blijf je dus hetzelfde betalen. Bij een variabel of flexibel contract is de prijs die je betaalt afhankelijk van de huidige prijzen. De gemiddelde prijs van elektriciteit per kWh ligt in mei 2023 op €0,525, maar dit verschilt per leverancier. ENGIE biedt bijvoorbeeld scherpe tarieven dankzij het gebruik van eigen zonne- en windparken. Wil je jouw maandbedrag berekenen voor de Nederlandse groene stroom van ENGIE?

Bereken je maandbedrag

Wat is een kWh energie?

Je weet nu dus wat een kWh elektriciteit kost, maar wat betekent dat precies? De term kWh staat voor kilowattuur, een maateenheid om de hoeveelheid elektriciteit te meten. Een kilowatt (kW) is gelijk aan 1.000 watt en de 'h' in kWh staat voor 'hour', en betekent uur. Het energieverbruik van elektrische apparaten wordt aangeduid in watt, een kilowattuur verwijst naar het energieverbruik van een apparaat met een vermogen van 1 kilowatt gedurende een uur.

Windmolen

Prijsplafond in 2023

Als gevolg van de hoge prijzen hebben veel mensen veel hogere stroomkosten dan een aantal jaar  geleden. Daarom heeft de overheid maatregelen genomen, waaronder het prijsplafond. Dat geldt in heel 2023. Hiermee  wordt een maximale prijs vastgesteld voor gas en stroom. Dan betaal je voor gas tot 1.200 m3 van je verbruik maximaal €1,45 en voor elektra tot 2.900 kWh maximaal € 0,40. Verbruik je meer, dan betaal je hiervoor de tarieven die in je energiecontract zijn afgesproken.

Image

Besparen op jouw energieverbruik?

Omdat de prijs van een kWh elektriciteit nog steeds hoog is, heeft een groeiend aantal mensen interesse in het verduurzamen van hun huis. Een lovenswaardig streven, maar waar moet je beginnen? Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen, of is jouw huis al geschikt voor een warmtepomp? Met behulp van onze gratis BespaarScan krijg je direct inzicht in welke maatregelen geschikt zijn om jouw huis te verduurzamen.