Alles wat je moet weten over de micro omvormer

Micro omvormers worden gezien als een belangrijke ontwikkeling als het gaat om het efficiënt benutten van zonne-energie. Met hun compacte formaat en indrukwekkende kracht beloven ze aanzienlijke verbeteringen in de efficiëntie van zonne-energiesystemen. Benieuwd of micro omvormers iets voor jou zijn? In dit artikel vertellen we je meer over deze omvormers en de belangrijkste voor- en nadelen. 

Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnesysteem. Het zorgt ervoor dat de door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom voor huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, wasdrogers en televisies. Zonnepanelen produceren gelijkstroom, maar de meeste apparaten in huis werken op wisselstroom. De omvormer speelt daarom een essentiële rol door de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom.

Na de omzetting wordt de opgewekte stroom naar de meterkast geleid, waar het verdeeld wordt over diverse apparaten in huis. Op deze manier maakt de omvormer het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de opgewekte zonne-energie.

 

Soorten omvormers voor zonnepanelen

Er zijn op dit moment verschillende soorten omvormers beschikbaar voor zonnepanelen, namelijk: string omvormers, micro omvormers en Power Optimizers. Elk van deze omvormers heeft zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel vertellen we je meer over de micro omvormer. 

Zonnepanelen_hellingshoek

Micro omvormer: wat is het?

Micro omvormers worden achter elk zonnepaneel geplaatst en zijn compacter dan traditionele omvormers, die vaak als aparte kasten in huis worden gemonteerd. Omdat elke micro omvormer afzonderlijk achter een zonnepaneel wordt geïnstalleerd, kunnen de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar werken. Dit betekent dat schaduw op één zonnepaneel geen invloed heeft op de opbrengst van andere panelen.

Deze individuele aanpak zorgt ervoor dat elk zonnepaneel zijn maximale opbrengst kan leveren, zelfs als er schaduw op één specifiek paneel valt. Een bijkomend voordeel is dat er geen grote omvormer in huis hoeft te worden geplaatst. Doordat de micro omvormers direct achter de panelen werken, wordt de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt gegenereerd, direct en lokaal omgezet naar bruikbare wisselstroom. Hierdoor wordt voorkomen dat er hoge spanning op het dak ontstaat.

Voordelen van een micro omvormer

Micro omvormers bieden diverse voordelen voor zonne-energiesystemen. Wij hebben de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Hoger rendement: elk zonnepaneel werkt individueel. Als één zonnepaneel minder opbrengt door schaduw, heeft dit alleen invloed op dat specifieke paneel, niet op de hele installatie. Hierdoor zorg je voor een hoger rendement.
  • Niet alles gaat kapot: een kapotte micro omvormer is natuurlijk geen voordeel, maar doordat elk zonnepaneel zijn eigen omvormer heeft, blijven de andere panelen en omvormers gewoon functioneren als er één kapot is.
  • Lagere kosten bij vervangen: bij het vervangen van een micro omvormer hoeft er maar één vervangen te worden in tegenstelling tot een string omvormer. 
  • Levensduur: doordat micro omvormers minder belast worden hebben ze een langere levensduur.
  • Veiligheid: micro omvormers worden minder belast en minder warm, waardoor er minder kans is op brandgevaar.
  • Uitbreiden: bij het toevoegen van extra zonnepanelen vormt dit geen probleem bij micro omvormers, aangezien ze opereren op het vermogen van elk individueel zonnepaneel.

Nadelen van een micro omvormer

  • Aanschafkosten zijn hoger: de aanschafkosten van micro omvormers zijn hoger dan voor een string omvormer, maar uiteindelijk kunnen ze wel een betere winst garanderen.
  • Vervanging op het dak: wanneer er een micro omvormer stuk is, moet iemand het dak op om de omvormer te kunnen repareren of vervangen.
  • Kans op defect hoger: doordat er natuurlijk meerdere micro omvormers zijn in tegenstelling tot één omvormer is er meer kans op defect bij de micro omvormers.
  • Weersbestendigheid: bij extreme weersomstandigheden kan de levensduur van de micro omvormer aangetast worden.

Profiteer van zonne-energie met ENGIE

Wek je eigen zonne-energie op met zonnepanelen van ENGIE. Naast dat zonnepanelen duurzaam en beter voor het milieu zijn, kun je hiermee ook flink besparen op je energierekening. Benieuwd naar de mogelijkheden? Doe een gratis online dakscan of download ons informatieve zonnepanelen magazine.

Doe de online DakScan Download gratis magazine