Blog

Omvormers voor zonnepanelen

Elke zonnepanelen installatie maakt gebruik van een omvormer. Ze zijn er in verschillende soorten; zo bestaan er string omvormers, micro omvormers, maar ook power optimizers. Zegt dit je weinig? Geen probleem, we leggen hier uit wat wat ze doen en waarin ze van elkaar verschillen.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat een bepaalde invoerspanning kan omvormen naar een andere spanning. Dat is nodig omdat zonnepanelen gelijkstroom produceren, terwijl via het elektriciteitsnet wisselstroom uit onze stopcontacten komt. Een omvormer zet gelijkstroom dus om naar bruikbare wisselstroom. Maar een omvormer heeft nog andere belangrijke functies: het monitoren en optimaliseren van de opbrengst en beveiligen van het zonne-energiesysteem. Houd er rekening mee dat elke zonne-installatie ten minste één omvormer nodig heeft. Maar wanneer gebruik je welk type?

String omvormers

Dit type omvormer wordt in Nederland het meest gebruikt en is relatief goedkoop. Zonnepanelen worden door kabels met elkaar verbonden in een zogenaamde string, die op de omvormer wordt aangesloten. De opbrengst van alle zonnepanelen in een string wordt bepaald door het slechtst presterende paneel. Dat betekent dat string omvormers vooral geschikt zijn voor situaties waarbij de opbrengst van zonnepanelen gelijk is. Dus als zonnepanelen panelen dezelfde kant op wijzen en evenveel opbrengen. Er zijn echter ook multi string omvormers, die volgens hetzelfde principe werken, maar waarbij meerdere strings op de omvormer aangesloten kunnen worden. Zo kunnen panelen met verschillende invalshoeken in afzonderlijke strings worden gegroepeerd, zodat algehele prestaties van de installatie niet nadelig worden beïnvloed. String omvormers monitoren alleen de opbrengst van een string en geven geen informatie over de prestaties van de afzonderlijke panelen.

Micro omvormer

Micro omvormers werken compleet anders dan string omvormers. Het zijn kleine apparaten die achter elk zonnepaneel worden geplaatst en daar de opgewekte gelijkspanning direct omzetten naar wisselstroom. Via een verzamelkabel wordt de wisselstroom vervolgens naar de meterkast gestuurd. Dit systeem maakt dus geen gebruik van een centrale omvormer, maar bestaat uit meerdere kleine omvormers. Het voordeel is dat de opbrengst van een zonnepaneel niet negatief wordt beïnvloed door eventuele mindere prestaties van andere panelen. Micro omvormers zijn daarmee een goede optie om rendementsverlies bij suboptimale omstandigheden te minimaliseren. De kanttekening is dat micro omvormers duurder zijn dan string omvormers.

Power optimizer

Power Optimizers zijn eigenlijk MPP (Maximal Power Point) trackers, die de opbrengst van elk zonnepaneel optimaliseren. Net als micro omvormers worden optimizers direct achter de zonnepanelen bevestigd, maar ze zetten gelijkstroom niet om naar wisselstroom. Bij gebruik van optimizers blijft een centrale omvormer dus noodzakelijk. Het voordeel van power optimizers is dat ze het maximale rendement uit jouw systeem halen en dat je de prestaties van elk paneel kan monitoren.

Heb jij nog geen zonnepanelen? Vraag vrijblijvend een offerte aan.