Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen mag ik als particulier plaatsen?

Tegenwoordig kiezen steeds meer particulieren voor zonnepanelen om op een duurzame manier hun energiekosten te verlagen. Maar velen stellen zich de vraag: "Wat is eigenlijk het maximale aantal zonnepanelen dat ik als particulier kan en mag laten installeren?" In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en zullen we uitgebreid antwoord geven op deze vraag.

Berekening van het maximum aantal zonnepanelen particulier

Het bepalen van het maximale aantal zonnepanelen voor een particuliere installatie kan eenvoudig met deze formule: Maximaal aantal zonnepanelen = beschikbare dakoppervlakte ÷ oppervlakte per zonnepaneel.

Echter, is het belangrijk om ook andere factoren mee te nemen in deze berekening, sommige factoren kunnen de efficiëntie van de zonnepanelen beïnvloeden. Bijvoorbeeld schaduwval door bomen of omliggende gebouwen. Daarnaast is de hoeveelheid van zonnepanelen ook te beïnvloeden door eventuele dakramen of schoorstenen die in de weg zitten.

Deze factoren zijn van invloed op het optimale aantal zonnepanelen dat op jouw dak kan worden geïnstalleerd. Het is altijd aan te raden om een specialist in te schakelen die kan helpen bij een nauwkeurigere berekening, waarbij rekening wordt gehouden met al deze verschillende factoren.

De regels in Nederland voor het maximum aantal zonnepanelen particulier

In Nederland zijn er specifieke regels voor het aantal zonnepanelen dat je als particulier mag plaatsen. Dit is per gemeente vastgesteld. Elke gemeente heeft eigen richtlijnen, zoals de beschikbare dakruimte, lokale voorschriften en de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting. Veel gemeenten stimuleren de installatie van zonnepanelen. Toch is het slim om vooraf contact op te nemen met je eigen gemeente om te controleren of je aan deze voorschriften voldoet. Soms is er een vergunning nodig voor zonnepanelen als er niet aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Hier gaan we later in dit artikel nog dieper op in.

De beschikbare ruimte op het dak

Het aantal zonnepanelen dat een particulier op zijn dak kan plaatsen, wordt bepaald door verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan factoren als het dakoppervlakte, de richting waarin je dak staat ten opzichte van de zon,  de aanwezigheid van schoorstenen en de schaduwval. De richting waarin je dak staat ten opzichte van de zon is erg belangrijk voor de hoeveelheid opbrengst aan zonne-energie en ook voor het efficiënt gebruiken van het beschikbare dakoppervlak. Om ervoor te zorgen dat niet alleen de opbrengst optimaal is, maar ook de veiligheid van de installatie belangrijk blijft, moeten installateurs rekening houden met de maximale draagkracht van het dak. Eén zonnepaneel neemt doorgaans gemiddeld ongeveer 1,5 vierkante meter in beslag en heeft een vermogen tussen de 250 en 400 Wattpiek (Wp). Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Doe de online dakscan.

Zonnepanelen op het dak

Lokale voorschriften

Lokale voorschriften zijn ook van belang als het gaat om het overwegen van zonnepanelen. In verschillende gemeenten heb je verschillende specifieke richtlijnen als het gaat om de installatie. Bij deze voorschriften gaat het om zaken zoals de plaatsing op het dak, maximale oppervlakte, afstand tot de dakrand en zelfs esthetische overwegingen. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met je gemeente om samen te kijken naar deze voorschriften en wat er in jouw gemeente van toepassing is.

 

De capaciteit van de elektriciteitsaansluiting

Voordat je zonnepanelen installeert, moet je kijken naar de capaciteit van je elektriciteitsaansluiting. Heeft de huidige aansluiting voldoende vermogen om de extra opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen te verwerken? Het is misschien nodig om de aansluiting aan te passen of te versterken. Zo voorkom je eventuele overbelasting van het elektriciteitsnetwerk en kunnen de zonnepanelen optimaal functioneren. Om erachter te komen wat voor elektriciteitsaansluiting je hebt, kun je contact opnemen met je netbeheerder. Weet je niet wie jouw netbeheerder is? Op de website Mijnaansluiting.nl kun je hier eenvoudig achter komen.

 

Zonnepanelen vergunning

Gelukkig kun je vaak zonder het regelen van vergunningen je zonnepanelen plaatsen, zolang je je maar aan de richtlijnen houdt. De richtlijnen waaraan je moet voldoen zijn:

  • Zorg ervoor dat de panelen keurig op het dak liggen zonder dat ze uitsteken over de dakrand.
  • Plaats de omvormer binnen in het gebouw of integreer deze netjes.
  • Op een plat dak moeten de panelen net zo ver van de rand staan als hun eigen hoogte.
  • Bij schuine daken moeten de panelen de helling van het dak volgen.

Het is belangrijk om te onthouden dat als je in een monument woont of in een gebied met beschermde stads- of dorpsgezichten, er andere regels kunnen gelden. Voordat je vol enthousiasme je zonnepanelen laat installeren, is het verstandig om de mogelijkheden te checken en na te gaan of er eventuele vergunningen nodig zijn. Zo voorkom je verrassingen achteraf. 

Advies voor het maximum aantal zonnepanelen particulier

Voordat je bepaald hoeveel zonnepanelen je wilt installeren is het dus belangrijk om bepaalde dingen te overwegen. Daarnaast is het verstandig om advies te vragen bij je gemeente en ervaren installateurs of specialisten op het gebied van zonnepaneel-installaties. Zij kunnen een uitgebreid advies geven en een grondige inspectie van jouw dak uitvoeren waarbij rekening wordt gehouden met alle belangrijke bovengenoemde factoren. 

Zonnepanelen opbrengst

Antwoord op de vraag: 'Wat is het maximum aantal zonnepanelen per particulier?'

In Nederland bestaat er geen vastgesteld maximum aantal zonnepanelen voor particulieren. Het aantal dat je kunt installeren wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de beschikbare dakruimte, oriëntatie, schaduwval en lokale voorschriften. Een eenvoudige formule, zoals het delen van de beschikbare dakoppervlakte door de oppervlakte per zonnepaneel, geeft een ruwe schatting. Echter, het is essentieel om ook andere factoren in overweging te nemen, zoals mogelijke obstakels en de adviezen van experts op het gebied van zonne-energie. Door zorgvuldig rekening te houden met deze diverse factoren, kun je het maximale aantal zonnepanelen bepalen dat optimaal op jouw dak geïnstalleerd kan worden.