Image

Hoe herken ik mijn elektriciteitsaansluiting?

Heb je net de beslissing genomen om zonnepanelen op je dak te leggen of om een laadpaal te plaatsen, krijg je ineens moeilijke vragen als 'welke elektriciteitsaansluiting heb je?' Sommige mensen hebben deze kennis direct paraat. Geldt dat niet voor jou, dan vind je op deze pagina handvatten om zelf het antwoord op deze vraag te vinden.

Welke aansluitingen zijn er?

Een elektriciteitsaansluiting wordt uitgedrukt in het aantal fasen maal een aantal ampères. Dit wordt dan uitgeschreven als bijvoorbeeld 1x40A of 3x25A. Deze getallen kun je doorgeven als je ergens gevraagd wordt wat, of hoe ‘zwaar’ jouw aansluiting is. Jouw type aansluiting is bijvoorbeeld relevant als je een keuze voor een laadpaal moet maken.

Klein- of grootverbruik?

Naast dat je een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt, zijn er ook klein- en grootverbruiksaansluitingen. Een kleinverbruiksaansluiting is maximaal 3x80 ampère (tot maximaal 100.000 kWh). Een grootverbruiksaansluiting voor elektriciteit betekent dit dus een aansluiting zwaarder dan 3x80A.

Aansluiting opvragen bij netbeheerder

Weet je via welke netbeheer jij jouw stroom ontvangt? Dan kun je eenvoudig op de website van jouw netbeheerder je elektriciteitsaansluiting opvragen.

Weet je niet wie jouw netbeheerder is? Op de website Mijnaansluiting.nl kun je eenvoudig jouw netbeheerder opzoeken. Vul je postcode en huisnummer in en zie direct welke netbeheerders er op jouw adres actief zijn.

Image

Elektriciteitsaansluiting telefonisch opvragen

Voor jouw gemak hebben wij de telefoonnummers van de netbeheerders in Nederland op een rij gezet:

Image

Jouw aansluiting herkennen in de meterkast

Je kunt ook eenvoudig in jouw meterkast zien wat voor aansluiting je hebt. Staat er bij jouw elektriciteitsmeter 220/230V? Dan heb je een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting is te herkennen als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.

Weet je het toch niet zeker? Dan kun je ook op zoek gaan naar het meternummer (EAN-code). Bij slimme meters staat dit nummer meestal onder de streepjescode. Bij traditionele meters vind je het nummer vaak achter de aanduiding 'No'. Op de website van jouw netbeheerder kun je met het meternummer en jouw postcode vervolgens achterhalen welk type aansluiting je hebt.