Zelf energie opwekken met zonnepanelen

De uitdagingen van zonne-energie

Bij ENGIE zetten we ons in voor een groenere toekomst. Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en wekken daarmee hun eigen stroom op. Dat is een heel goede ontwikkeling, maar het zorgt ook voor nieuwe uitdagingen. Op deze pagina leggen we je uit hoe dit zit. 

Extra kosten door toename in zonne-energie

De toename van zonne-energie verandert de manier waarop we het energienet gebruiken. Wanneer mensen met zonnepanelen meer stroom opwekken dan verbruiken, wordt dit teruggeleverd aan het net. Anderen kunnen dan gebruikmaken van die stroom. Op zonnige dagen wordt er vaak meer teruggeleverd dan nodig is. Er ontstaat dan een stroomoverschot. Terwijl er op andere momenten juist een tekort aan stroom kan zijn. Dit brengt kosten met zich mee voor energieleveranciers, zoals onbalans- en profileringskosten.

Onbalanskosten

De opwek van zonne-energie is moeilijk te voorspellen. Door veranderingen in het weer wordt er soms meer of minder energie opgewekt dan verwacht. Dit zorgt voor onbalans op het net. Het is aan ENGIE om dit in evenwicht te houden en dat kost geld. Als er te veel energie is teruggeleverd moet dit overschot worden verkocht, vaak voor een veel lagere prijs dan de vergoeding die onze klanten krijgen voor hun teruglevering. En als er te weinig stroom is, vullen we het tekort aan door extra stroom in te kopen. De prijs voor die stroom is vaak juist hoog door de hoge vraag.

Profileringskosten

Deze kosten ontstaan door een verschil in de prijs die we met onze klanten hebben afgesproken in hun contract en de werkelijke prijs die ENGIE voor stroom betaalt op het moment van gebruik. Wanneer er veel vraag naar stroom is en de prijzen hoog zijn, of juist bij weinig vraag en lage prijzen, moet ENGIE deze prijsverschillen dekken. Dit noemen we profileringskosten. ENGIE vangt de variaties in prijs op om klanten stabiele tarieven te bieden.

ENGIE wil de kosten eerlijker verdelen

Eerder werden deze extra kosten die we hierboven omschrijven doorberekend aan al onze klanten, met én zonder zonnepanelen. ENGIE wil dit graag eerlijker verdelen. Dit gaan we doen via de vaste leveringskosten van stroom. Deze verhogen we voor klanten met zonnepanelen en verlagen we voor klanten zonder zonnepanelen. Dit wordt vanaf 1 april 2024 ingevoerd en zal eerst alleen gelden voor een deel van de klanten met een flexibel contract. De klanten voor wie deze wijziging geldt, krijgen vóór 1 maart meer informatie per brief of e-mail. 

Nu.nl legt in deze video uit waarom steeds meer mensen met zonnepanelen moeten betalen. 

Blijven zonnepanelen de moeite waard?  

Zonnepanelen zijn nog steeds een goede keuze. Ze blijven een interessante investering, vooral nu de salderingsregeling blijft en de kosten voor aanschaf van zonnepanelen sterk dalen. Volgens Milieu Centraal ligt de terugverdientijd nu rond de 6 jaar. Bovendien draag je met zonnepanelen bij aan een duurzame wereld. 

Image

5 tips om je eigen stroom slim zelf te gebruiken

Stroom zoveel mogelijk gebruiken op het moment dat je het opwekt is niet alleen duurzaam, maar vermindert ook de belasting op het energienet. Stroom wek je vooral overdag op, bij helder of zonnig weer.  Hoe kun je hieraan bijdragen? 

  1. Zet appraten die veel stroom gebruiken, zoals de wasmachine of de vaatwasser, juist overdag aan als de zon schijnt. Je kunt deze apparaten vaak programmeren.  
  2. Laad je elektrische auto slim op door dit zoveel mogelijk overdag te doen als de zon schijnt.   
  3. Zorg dat je de apparaten niet allemaal tegelijk aanzet, maar verdeel het gebruik over de dag heen. Zodat je niet veel meer verbruikt dan je opwekt.  
  4. Misschien is een thuisbatterij voor jou al een goed idee. Je kunt de stroom die je te veel hebt opgewekt dan opslaan en op andere moment gebruiken.  
  5. Maak gebruik van slimme thermostaten. Verwarm of koel je huis voor op momenten dat de zon schijnt.  

Veel gestelde vragen