Image

De huidige energieprijs is op dit moment onderwerp van gesprek in zowel Nederland als de rest van Europa. De energietarieven zijn het afgelopen jaar namelijk enorm gestegen. Neem bijvoorbeeld de stroomprijs: In januari 2021 bedroeg de stroomprijs per kWh ongeveer € 0,22. Vandaag de dag schommelt deze prijs rond de € 0,80. Als we kijken naar de ontwikkeling van de gasprijs, zien we dezelfde trend: in de zomer van 2021 bedroeg de prijs voor 1 kubieke meter gas ongeveer € 0,85. Nu zit deze prijs boven de € 3,-. Wij begrijpen daarom maar al te goed dat je je meer wilt verdiepen in de huidige energietarieven, om zo inzichtelijk te krijgen wat de maandelijkse energiekosten zullen bedragen en welke mogelijkheden er zijn om hierop te besparen.

Hoe wordt de huidige energieprijs bepaald?

Deze enorme stijging in energieprijzen heeft meerdere oorzaken. Zo heeft de hele situatie in Oekraïne natuurlijk veel invloed op de prijs van gas dat aan Europa wordt verkocht. Deze onzekere en onrustige situatie is de grootste oorzaak achter de huidige energietarieven. Daarnaast zijn er ook een aantal aanpassingen gedaan wat betreft de belastingen rondom energie, waardoor de huidige energieprijs is gestegen. Ook heeft de corona pandemie hier een grote rol in gespeeld. Gedurende de lockdowns was er weinig vraag naar energie. Toen de lockdowns werden opgeheven en de economie weer op gang kwam, ontstond er direct een stijgende vraag naar energie. In deze periode waren Aziatische landen ook bereid om meer te betalen per kubieke meter gas, waardoor Europa meer gas moest importeren. Dit zorgde voor een prijsverhoging. Tel hier de verminderde gaswinning binnen Nederland bij op en je hebt de voornaamste redenen voor de ontwikkelingen van de huidige energieprijs overzichtelijk.

Gas

Wat is de verwachting voor de huidige energieprijzen?

Een verwachting maken voor de energieprijs was nog nooit zo moeilijk als nu. Dit komt doordat de prijs voor energie nog niet eerder afhankelijk was van zoveel onzekere factoren. Hieronder leggen wij wat meer uit over de energiemaatregelen vanuit de overheid die invloed gaan hebben op de prijs. 
Meer over de energiemaatregelen

De overheid wil dat energieleveranciers vaste contracten aanbieden

Op deze manier hebben consumenten meer zekerheid wat betreft de energiekosten en komen ze niet voor verrassingen te staan.

Het prijsplafond

Waarschijnlijk heb je er de laatste tijd veel over gehoord: een maximumprijs voor stroom en elektriciteit. De overheid stelt namelijk een maximumprijs in voor een gasverbruik tot 1.200 m3 en een stroomverbruik tot 2.900 kWh. De hoogte van dit plafond is vastgesteld op € 0,40 voor een kWh stroom en € 1,45 voor een kubieke meter gas. Alles wat een huishouden boven deze maxima verbruikt, wordt afgenomen tegen het bedrag dat in het contract staat vermeld. Het plafond geldt in ieder geval van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Daarnaast worden huishoudens tegemoetgekomen in de maanden november en december 2022: € 190,- korting op de energierekeningen deze maanden. Er is echter een plan gemaakt om de overheidsheffingen op energie te verlagen. Met de introductie van dit prijsplafond vervalt dit plan en zullen de overheidsheffingen dus hetzelfde blijven.

De btw op energie gaat weer omhoog

Als gevolg van de enorme prijsstijgingen voor energie, heeft de overheid de belasting voor energie in 2022 verlaagd naar 9%. Deze maatregel is echter niet verlengd. Dit houdt dus in dat men met ingang van 2023 weer 21% belasting betaalt op energie.

Energietoeslag voor minima

Om minima tegemoet te komen, heeft de overheid een toeslag in het leven geroepen. Deze toeslag houdt in dat minima € 1.300,- (met een maximum van 120% van het minimumloon) als gift krijgen om de energierekening te kunnen blijven betalen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat mensen met een lastigere financiële situatie niet verder in de problemen komen.

Al deze factoren maken het dus een lastige opgave om te voorspellen wat de huidige energieprijzen de komende periode zullen gaan doen. Echter, het is aannemelijk dat de huidige energieprijzen niet snel zullen dalen naar hoe men die in het begin van 2021 gewend was.

Tips om de energiekosten te verminderen

Omdat de huidige energieprijs niet mals is, is het verstandig om je verbruik te verminderen. ENGIE helpt je daar graag bij, dus geven we je hieronder een aantal tips om jouw verbruik te verminderen:

  • Maak je huis tochtvrij. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van tochtstrips, het dichtkitten van naden en kieren, een brievenbusborstel en een borstelstrip onder de binnendeuren.
  • Isoleer je huis zo goed mogelijk. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en het vervangen van enkelglas door HR++ glas. 
  • Verwarm je huis slim. Het is onnodig om ruimtes te verwarmen waar zich niemand bevindt. Ook is het zonde van de energie om deuren en ramen open te laten in ruimtes die verwarmd worden. Ook kan het helpen om de verwarming net 1 graad lager te zetten.
  • Schakel energieverbruikende apparaten en objecten uit wanneer je deze niet gebruikt. Dit kan al heel simpel. Loop je een kamer uit? Doe de lamp dan direct uit. Kijk je niet meer naar de televisie? Wel zo slim om hem ook even uit te zetten. Oude apparaten verbruiken in de stand-by modus namelijk veel energie.
     

Maak je al gebruik van de ENGIE-app?

Nog meer tips ontvangen over hoe je energie kunt besparen of behoefte aan meer inzicht in je verbruik? ENGIE heeft de oplossing! De voordelen van de handige, gratis ENGIE-app op een rijtje:

  • De app is erg gemakkelijk in gebruik
  • De app maakt besparen makkelijker en helpt jou hierbij. 
  • De app is ook te gebruiken als je op dit moment (nog) geen klant bent van ENGIE.
 
Inzicht via de app