Image

Gemiddelde energieprijs

Veel huishoudens houden nog altijd nauw de energieprijzen in de gaten. Nadat we in 2022 een enorme piek in energieprijzen hebben meegemaakt, zijn veel huishoudens onzeker geworden over hoe de energieprijs zich ontwikkelt en of de energierekening nog wel te betalen valt. In 2023 zijn de energieprijzen gelukkig gedaald en stabieler geworden. In september 2023 ligt de gemiddelde stroomprijs op € 0,36 per kWh en de gemiddelde gasprijs rond € 1,30 voor 1 kubieke meter gas (bron: Energievergelijk.nl), wat een stuk lager ligt dan de energieprijzen in 2022. Ondanks dat de prijzen weer zijn gedaald is het altijd verstandig om je te verdiepen in de huidige energietarieven, doordat de energiemarkt onvoorspelbaar kan zijn. Lees hier meer over de bepaling van energieprijzen en welke mogelijkheden je hebt om te besparen op je energierekening.

Hoe wordt de huidige energieprijs bepaald?

Deze enorme stijging in energieprijzen heeft meerdere oorzaken. Zo heeft de hele situatie in Oekraïne natuurlijk veel invloed op de prijs van gas dat aan Europa wordt verkocht. Deze onzekere en onrustige situatie is de grootste oorzaak achter de huidige energietarieven. Daarnaast zijn er ook een aantal aanpassingen gedaan wat betreft de belastingen rondom energie, waardoor de huidige energieprijs is gestegen. Ook heeft de corona pandemie hier een grote rol in gespeeld. Gedurende de lockdowns was er weinig vraag naar energie. Toen de lockdowns werden opgeheven en de economie weer op gang kwam, ontstond er direct een stijgende vraag naar energie. In deze periode waren Aziatische landen ook bereid om meer te betalen per kubieke meter gas, waardoor Europa meer gas moest importeren. Dit zorgde voor een prijsverhoging. Tel hier de verminderde gaswinning binnen Nederland bij op en je hebt de voornaamste redenen voor de ontwikkelingen van de huidige energieprijs overzichtelijk.

Nederlandse windenergie

Wat is de verwachting voor de huidige energieprijzen?

Een verwachting maken voor de energieprijs is lastig, doordat vraag en aanbod altijd in beweging zijn. De overheid speelt ook een rol bij de bepaling van de energieprijzen. Er worden namelijk verschillende energiemaatregelen genomen die van invloed zijn op de energieprijs. Hieronder leggen we deze maatregelen uit.

De overheid wil dat energieleveranciers vaste contracten aanbieden

Op deze manier hebben consumenten meer zekerheid wat betreft de energiekosten en komen ze niet voor verrassingen te staan.

Het prijsplafond

De overheid heeft in 2023 een maximumprijs ingesteld voor een gasverbruik tot 1.200 m3 en een stroomverbruik tot 2.900 kWh. De hoogte van dit plafond is vastgesteld op € 0,40 voor een kWh stroom en € 1,45 voor een kubieke meter gas. Alles wat een huishouden boven deze maxima verbruikt, wordt afgenomen tegen het bedrag dat in het contract staat vermeld. Het plafond geldt in ieder geval van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

De BTW op energie

De overheid bepaalt hoe hoog de btw op energie is. De btw was in 2022 tijdelijk teruggebracht naar 9% om de enorme prijsstijging deels te compenseren. Deze maatregel werd niet doorgezet naar 2023, waardoor momenteel weer 21% btw geldt over de energieprijzen.

Energietoeslag voor minima

Om minima tegemoet te komen, heeft de overheid een toeslag in het leven geroepen in 2022. Deze toeslag houdt in dat minima € 1.300,- (met een maximum van 120% van het minimumloon) als gift krijgen om de energierekening te kunnen blijven betalen. Dit om ervoor te zorgen dat mensen met een lastigere financiële situatie niet verder in de problemen komen door fluctuerende energieprijzen. In juli 2023 is weer een wetsvoorstel ingediend om deze toeslag ook dit jaar mogelijk te maken. De Tweede Kamer heeft onlangs aangegeven dit wetsvoorstel aan te nemen, waarna verzocht is dat de Eerste Kamer hier ook zo spoedig mogelijk een besluit over neemt.

Huidige energieprijs in gratis app

Als eerste op de hoogte zijn van onze huidige energieprijs? Download de gratis energie-app. Hierin vind je op ieder moment de huidige energieprijzen. Ook kun je ze op ieder moment vergelijken met je eigen tarieven om te zien wat je kunt besparen. Bovendien krijg je inzicht in jouw energie waarmee je eenvoudig grip houdt op je energiekosten.

Onze energie-app is gratis te gebruiken voor iedereen. Ook als je geen klant bent van ENGIE.

Inzicht in energie via de app

Tips om energie te besparen

Ondanks dat de energieprijzen weer zijn gedaald ten opzichte van 2022, is het altijd verstandig om je verbruik te verminderen en energie te besparen. ENGIE helpt je daar graag bij, dus geven we je hieronder een aantal tips om jouw verbruik te verminderen:

  • Maak je huis tochtvrij. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van tochtstrips, het dichtkitten van naden en kieren, een brievenbusborstel en een borstelstrip onder de binnendeuren.
  • Isoleer je huis zo goed mogelijk. Denk hierbij aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en het vervangen van enkelglas door HR++ glas. 
  • Verwarm je huis slim. Het is onnodig om ruimtes te verwarmen waar zich niemand bevindt. Ook is het zonde van de energie om deuren en ramen open te laten in ruimtes die verwarmd worden. Ook kan het helpen om de verwarming net 1 graad lager te zetten.
  • Schakel energieverbruikende apparaten en objecten uit wanneer je deze niet gebruikt. Dit kan al heel simpel. Loop je een kamer uit? Doe de lamp dan direct uit. Kijk je niet meer naar de televisie? Wel zo slim om hem ook even uit te zetten. Oude apparaten verbruiken in de stand-by modus namelijk veel energie.
     
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend