Image

Hoeveel kilotwattuur (kwh) om je elektrische auto op te laden?

Een elektrische auto wordt aangedreven door een elektromotor. Deze motor gebruikt stroom uit de accu die is ingebouwd in de auto. Voordat je de weg opgaat is het daarom belangrijk dat deze accu goed is opgeladen. Je wilt namelijk niet langs de weg komen te staan met een lege accu. Hoe werkt het opladen van een elektrische auto? Hoeveel kWh is er nodig voor het opladen van je elektrische auto? En wat zijn de kosten voor het opladen van je auto? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wat zijn de laadmogelijkheden?

Er zijn verschillende manieren om je elektrische auto op te laden. Zo kun je je auto thuis opladen, op het werk, bij een openbare laadpaal of bij een snellaadpaal aan de snelweg. Elke manier heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Thuis laden met een eigen laadpaal

Het thuis opladen van je elektrische auto is de meest voordelige optie. Met een laadpaal thuis betaal je namelijk dezelfde prijs voor een kWh stroom als die je voor je stroom thuis betaalt. In 2023 profiteer je hierbij ook op het prijsplafond op de energietarieven. Daarnaast is jouw eigen laadpaal altijd beschikbaar en kun je als je zonnepanelen hebt, gebruik maken van zelf opgewekte stroom. Je hoeft alleen een eenmalige investering te doen om een laadpaal bij jou thuis te laten plaatsen.

Bekijk onze laadpalen voor thuis

Openbaar laden

Je kunt ook gebruik maken van een openbare laadpaal. Bijvoorbeeld omdat je thuis geen eigen laadpaal kunt installeren. Of omdat je onderweg wat extra stroom voor je accu nodig bent. Nadelen van openbare laadpunten zijn de hogere kosten en dat ze niet altijd beschikbaar zijn. Zo betaal je meer voor een kWh stroom en betaal je (afhankelijk van de aanbieder van de laadpaal) ook een starttarief en een tarief voor het parkeren bij de laadpaal. Daarnaast heb je een laadpas nodig waarmee je kunt laden bij een openbare laadpaal. Voor het gebruik van een laadpas heb je ook kosten. Een voordeel is dat je niet zelf hoeft te investeren in een eigen laadpaal.

Laden bij een snellaadstation

Naast de ‘normale’ openbare laadstations zijn er ook nog snellaadstations. Bij deze snellaadpunten kun je in minder dan één uur tijd de accu van je elektrische auto tot wel 80% opladen. Hiermee kun je dus snel je weg weer vervolgen. Hier staan wel hogere tarieven tegenover. Zo betaal je volgens de ANWB gemiddeld tussen de €0,65 en €0,90 voor een kWh stroom bij een snellaadpaal. Het is dus voordeliger om thuis je auto op te laden. Vanwege de complexe technologie achter de snellaadpaal is het helaas nog niet mogelijk om deze laadpalen thuis te laten installeren. Ook voor het gebruik van een snellaadstation heb je een laadpas nodig.

Hoeveel kWh om je auto op te laden?

Elektrische auto’s zijn in de afgelopen jaren steeds beter ontwikkeld. Zo hebben de nieuwere auto’s een veel grotere actieradius dan de auto’s die begin 2010 werden gemaakt. Dit heeft onder andere te maken met verbeterde accu's. Deze kunnen steeds meer stroom (kWh) opslaan en zijn steeds zuiniger. Het verbruik van de elektrische auto’s loopt erg uiteen. Zo heeft de ene auto een accu met meer opslagcapaciteit dan de andere. Daarnaast is het verbruik van een iedere auto ook verschillend. Er zijn auto’s met een verbruik van tussen de 8 kWh en 30 kWh per 100 kilometer. Hoeveel kWh er nou nodig is om een auto op te laden verschilt dus per elektrische auto.

Image

Hoeveel kWh voor opladen van Tesla Model 3?

Om een beter beeld te krijgen, nemen we de Tesla Model 3 als voorbeeld. Deze auto heeft een opslagcapaciteit van 76 kWh. Dit betekent dat wanneer je de accu van deze auto volledig wilt opladen, je het met 76 kWh moet opladen. Met een laadpunt met een laadsnelheid van 11 kW, ben je dus tussen de 5 en 7 uur bezig om een volle accu te krijgen.

Image

Kosten opladen elektrische auto

De kosten voor het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van de opslagcapaciteit van de auto en het laadpunt. Het is het meest voordelig om thuis je auto op te laden, omdat je alleen het tarief van jouw energiecontract betaalt. Ook hier nemen we de Tesla Model 3 als voorbeeld. Deze auto heeft een verbruik van ongeveer 15,1 kWh per 100 kilometer. Een gemiddeld autobestuurder rijdt minimaal 10.000 kilometer per jaar. De Tesla Model 3 verbruikt 1.510 kWh om deze afstand af te leggen. Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 maximaal € 0,40 per kWh (over de eerste 2.900 kWh van je totale stroomverbruik). De kosten voor het opladen van deze auto zijn dan € 604,-. Maar de kans is groot dat je (vanwege het opladen van je elektrische auto) met je totale stroomverbruik boven de maximale 2.900 kWh waarvoor het prijsplafond geldt, uitkomt. Voor die extra kWh betaal je de tarieven afgesproken in je energiecontract.

Ontdek de beste laadoplossing voor jou

Een laadpaal bij jou thuis heeft vele voordelen, zoals de lage kosten voor een kWh stroom, het opladen met zelf opgewekte stroom en dat het altijd beschikbaar is. Overweeg jij om een laadpaal thuis te laten plaatsen? Vraag dan direct je persoonlijk laadpaal-advies en een vrijblijvende offerte aan.

Persoonlijk laadpaal-advies aanvragen