Image

Gas water licht afsluiten:                          Hoe werkt dat?

Een nieuwe woning gekocht? Of ga je verhuizen? Dan krijg je te maken met een aantal zaken die geregeld moeten worden. Gas water licht (gwl) afsluiten is daar een onderdeel van. Dit lijkt misschien een lastige opgave, maar eigenlijk kan dit al binnen een paar minuten geregeld zijn. Hoe werkt het afsluiten van gwl? En wat zijn de kosten die komen kijken bij het afsluiten van een contract?

Bekijk onze energietarieven

Hoe zijn energiekosten opgebouwd?

Voordat je gas water licht gaat afsluiten, is het belangrijk om te weten hoe deze kosten zijn opgebouwd. De energieprijzen in Nederland bestaan namelijk uit leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Leveringskosten bestaan uit vaste en variabele kosten. Vaste leveringskosten zijn voor iedereen gelijk, wat ook wel vastrecht wordt genoemd. Variabele kosten zijn de kosten die je betaalt voor elke kWh en m3 die je afneemt. Ze zijn dus afhankelijk van wat je verbruikt. Netbeheerkosten zijn de kosten die je betaalt aan de netbeheerder voor het transport van stroom en gas. Die kosten zijn verrekend in het voorschot dat je betaald. Ook wordt er bij het berekenen van stroom en gas rekening gehouden met overheidsheffingen. Hier heeft de energieleverancier geen invloed op.

Als je gas en licht gaat berekenen kun je kiezen voor een enkeltarief of dubbeltarief. Als je een enkele meter hebt neem je stroom af tegen een enkeltarief, wat inhoudt dat de stroom op ieder moment even duur is. Als je een dubbele meter hebt, neem je stroom af tegen een dubbeltarief. Dit houdt in dat je tussen 23:00 en 7:00 en in het weekend gebruik kunt maken van een lager tarief. Je betaalt dan overdag een dagtarief dat iets hoger is dan een enkeltarief. 

 

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

 • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

 • Inzicht en besparen via gratis energie-app

 • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend

Hoe vraag ik gas water licht aan?

Gas en licht afsluiten is eigenlijk heel simpel. ENGIE heeft hier een speciale tool voor waarmee je eenvoudig jouw maandbedrag kunt berekenen. We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je dit regelt.

 

 

Gas water licht aanvragen

 1. 1

  Vul eerst je postcode en huisnummer in. Op die manier kunnen we kijken in welke gasregio je woont en wat de netbeheerkosten zijn.

 2. 2

  Vervolgens vul je in welke energie je gaat gebruiken. Je kunt hierbij kiezen uit stroom, gas of stroom & gas. 

 3. 3

  Vul daarna je geschatte verbruik per jaar in. Als je dit niet weet kun je een schatting maken bij de volgende stap.

 4. 4

  Start nu de berekening en vraag jouw gas en licht aan!

Het is bij het afsluiten van gas en licht wel belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende looptijden. Deze looptijden hebben invloed op je maandbedrag. Je kunt er bij ENGIE voor kiezen om een contract voor 1 jaar, 3 jaar of een onbepaalde tijd te nemen. Hierbij is een contract voor onbepaalde tijd het duurst en zijn 3-jarige contracten vaak het goedkoopst. Verder kun je ook kiezen voor een vast of een variabel contract. Bij een vast contract staan de tarieven gedurende je contract vast. Bij een variabel contract is dit niet het geval en kun je profiteren van eventuele prijsdalingen. Tot slot kun je ook kiezen voor groene of grijze energie. Bij groene energie weet je precies waar je energie vandaan komt. ENGIE levert standaard groene stroom uit Nederland. Als je kiest voor grijze energie dan kies je voor stroom die wordt opgewekt door middel van fossiele brandstoffen.


Bij gas en licht kun je kiezen uit meerdere leveranciers, maar bij water gaat dit net even anders. Water wordt namelijk geleverd door een waterbedrijf. Er zijn in Nederland 10 verschillende waterbedrijven actief die gebonden zijn aan een regio. Het waterbedrijf waarbij je water kunt afnemen is dus afhankelijk van je adres, je kunt dit niet zelf kiezen.

Wat zijn de kosten voor  afsluiten gas water licht?

De energieprijzen zijn inmiddels al maanden aan het stijgen. Dit komt onder andere door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Nederland is namelijk voor een groot deel afhankelijk van het gas dat uit Rusland komt. Door alle sancties die Rusland zijn opgelegd, hebben zij de gaskraan voor een groot deel dichtgedraaid. Dit zorgt voor tekorten in Nederland. Aangezien gascentrales ook nodig zijn om elektriciteit op te wekken, zijn ook de prijzen voor stroom gestegen. Als je nu je gas water licht moet afsluiten kan het daarom even schrikken zijn.

In augustus 2021 was de gemiddelde gasprijs €0,95 per m3 gas, momenteel ligt dit rond de €3,77 per m3. De stroomprijs was in augustus 2021 gemiddeld 0,24 euro en is nu gestegen naar €0,895 per kWh. Voor water zijn de kosten van een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer €14,50 per maand. Voor de hoge gas- en stroomprijzen zijn er vanuit de overheid diverse maatregelen genomen, waaronder een eenmalige korting van €190 voor de maanden november en december. Verder geldt er vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond, waarbij er vaste prijzen gaan gelden per m3 gas en kWh stroom tot een maximum verbruik. Je mag in Nederland maximaal 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas verbruiken per maand. Je betaalt dan voor een kWh stroom maximaal €0,40 en voor een kuub gas €1,45. Ga je over het maximale verbruik heen? Dan betaal je voor het extra aantal kWh en m3 het markttarief dat op dat moment geldt. Dit prijsplafond geldt echter niet wanneer je een vast contract hebt bij een energieleverancier waarbij het maandbedrag lager is dan dit prijsplafond.

Overstappen naar ENGIE

Denk je eraan om een contract af te sluiten bij ENGIE? Je bent van harte welkom! Overstappen is heel eenvoudig, want wij regelen alles voor je, waardoor je nooit zonder energie komt te zitten. Als je voor ENGIE gaat, kies je voor:

 • Nederlandse groene stroom en CO2 gecompenseerd gas
 • Gratis 4-sterren app voor advies en inzicht
 • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

Samen maken we Nederland groener. Ben je overtuigd? Bereken dan jouw maandbedrag via onderstaande button. 

Windmolen