Verwarming

Gasprijzen 2023

Wat gaat er gebeuren met de gasprijzen in 2023? Dit is een vraag die vele huishoudens bezighoudt. De prijzen van aardgas zijn in het afgelopen jaar wereldwijd flink gestegen. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder koude winters en een krap aanbod aan gas. Wat voor invloed heeft dit op de gasprijzen? En wat kun je zelf doen om je kosten laag te houden? Je leest het op deze pagina.

Wel of geen hoge gasprijzen in 2023?

Nog nooit waren de gasprijzen zo hoog als in het afgelopen jaar. De prijzen voor gas zijn in korte tijd flink gestegen. De laatste keer dat deze prijzen voor zo’n lange periode zo hoog stonden was in 2013. Er was sprake van een prijsstijging van bijna 50%. Niet alleen de prijs per kuub gas steeg. Ook de belasting over gas werd duurder. 

Voor 2023 zien de gasprijzen er wel wat beter uit. De overheid heeft besloten om een prijsplafond in te voeren, dit doen ze zodat de gasprijzen voor iedereen enigszins betaalbaar blijven. Het maximale bedrag voor de gasprijzen per kuub is 1,45 euro bij een verbruik tot 1200 kuub. Voor energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens het tarief dat in het energiecontract staat. 

Bereken direct je maandbedrag
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Kies voor de zekerheid van vaste tarieven

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

Binnen 1 minuut berekend

Waarom hoge gasprijzen?

Hoe zijn deze hoge gasprijzen ontstaan? Dit heeft verschillende oorzaken. Zo is er een krapte op de markt ontstaan door koude winters. Azië had in 2021 de koudste winter sinds 50 jaar en ook in Nederland duurde de winter in 2021 tot in april. Verder ontving de gasindustrie in Texas ook een flinke klap dankzij de extreem koude temperaturen in februari. Door deze ontwikkelingen zijn meerdere landen (waaronder Nederland) niet in staat geweest om de gasvoorraden weer aan te vullen.
 
Daarnaast zijn we steeds meer afhankelijk van buitenlandse leveranciers, omdat er flink wordt afgebouwd met de Nederlandse gasproductie. Zo is het de bedoeling dat Nederland in 2023 stopt met het winnen van gas uit het Groningenveld. Terwijl we steeds meer afhankelijk zijn van het importeren van gas, hebben de grootste gasleveranciers van Europa, Rusland en Noorwegen, de gaskraan nog niet verder opengedraaid. Met het beperkte aanbod aan gas en de toename in gasvraag zullen de gasprijzen in 2023 nog hoog blijven. Ontdek hoe jij kunt besparen.

Ja, ik wil besparen

Invloed op Nederlandse huishoudens

Met de hoge gasprijzen in 2021 en 2022 en de verhoogde energiebelastingen op gas gaan de huishoudens ook in 2023 weer flink moeten betalen voor hun energieverbruik. Hoeveel dit precies is hangt af van je energiecontract en de mate van energieverbruik. Het is daarom nooit verkeerd om goed je energiecontract door te nemen om niet tegen onverwachte kosten aan te lopen. Hoeveel je meer gaat betalen is afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en de mate waarin je woning geïsoleerd is. Zo zullen de kosten voor iemand met een vrijstaande woning die niet goed geïsoleerd is, flink wat hoger uitkomen dan iemand met een volledig geïsoleerd appartement. 

Zo houd je kosten laag

Veel huishoudens gaan de hoge gasprijzen per m3 in 2023 voelen in hun portemonnee. Hoeveel dit wordt hangt af van het energieverbruik en het energiecontract dat je hebt. Door gas te besparen is het mogelijk om de hoge kosten voor gas te beperken. Hier zijn verschillende manieren voor, zoals de verwarming lager zetten, het plaatsen van tochtstrippen op je ramen en korter douchen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energieadvies.

Persoonlijk energieadvies