Verwarming

Gasprijzen 2023

Wat doen de gasprijzen in 2023? Dit is een vraag die vele huishoudens bezighoudt. De prijzen van aardgas zijn in het afgelopen jaar wereldwijd flink gestegen. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder koude winters en een krap aanbod aan gas. Hoe staat het er inmiddels voor met de gasprijzen? En wat kun je zelf doen om je kosten laag te houden? Je leest het op deze pagina.

Bekijk direct de gasprijzen

Hoe zat het ook alweer?

Nog nooit waren de gasprijzen zo hoog als in het afgelopen jaar. De prijzen voor gas zijn in korte tijd flink gestegen. De laatste keer dat deze prijzen voor zo’n lange periode zo hoog stonden was in 2013. Er was sprake van een prijsstijging van bijna 50%. Niet alleen de prijs per kuub gas steeg. Ook de belasting over gas werd duurder. Hoe zijn deze hoge gasprijzen ontstaan? Dit heeft verschillende oorzaken. Zo is er een krapte op de markt ontstaan door koude winters. Azië had in 2021 de koudste winter sinds 50 jaar en ook in Nederland duurde de winter in 2021 tot in april. Verder ontving de gasindustrie in Texas ook een flinke klap dankzij de extreem koude temperaturen in februari. Door deze ontwikkelingen zijn meerdere landen (waaronder Nederland) niet in staat geweest om de gasvoorraden weer aan te vullen.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend

De gasprijzen van 2023

In 2023 zijn de gasprijzen betaalbaarder geworden dankzij de invoering van het prijsplafond. Het maximale bedrag voor de gasprijzen per kuub is 1,45 euro bij een verbruik tot 1.200 kuub. Voor energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens het tarief dat in het energiecontract staat. De gasprijs is ook zonder het prijsplafond betaalbaarder geworden. Echter kan niet met zekerheid gezegd worden of de gasprijzen stabiel blijven. Nederland is erg afhankelijk van andere landen voor het verkrijgen van gas. Zo wordt gas uit landen als Noorwegen en Qatar geïmporteerd. Daarnaast dreigt ook een hogere vraag naar vloeibaar gas vanuit Azië te ontstaan, waardoor gasprijzen zullen stijgen. Het blijft daarom altijd raadzaam om te kijken hoe je op je gasverbruik kunt besparen.

Ja, ik wil besparen

Invloed op Nederlandse huishoudens

Hoeveel je moet betalen voor gas en elektriciteit hangt af van je energiecontract en de mate van energieverbruik. Het is daarom nooit verkeerd om goed je energiecontract door te nemen om niet tegen onverwachte kosten aan te lopen. Hoeveel je meer gaat betalen is afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en de mate waarin je woning geïsoleerd is. Zo zullen de kosten voor iemand met een vrijstaande woning die niet goed geïsoleerd is, flink wat hoger uitkomen dan iemand met een volledig geïsoleerd appartement.

Zo houd je kosten laag

Met de schommelde gasprijzen zijn veel huishoudens op zoek naar manieren om te besparen op de energierekening. Door gas te besparen is het mogelijk om de hoge kosten voor gas te beperken. Hier zijn verschillende manieren voor, zoals de verwarming lager zetten, het plaatsen van tochtstrippen op je ramen en korter douchen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om minder gas te gebruiken via isolatie of een warmtepomp. Weet je nog niet waar je moet beginnen? Dan geven we je graag persoonlijk energieadvies.

Persoonlijk energieadvies