Besparen op gas

De gasprijs per m3 vandaag

Wat gaat er gebeuren met de gasprijzen? De hoge gasprijzen zijn waarschijnlijk niet aan je voorbij gegaan. Veel Nederlandse huishoudens betalen flink wat meer voor hun gasverbruik. Wat is de actuele gasprijs per m3 van vandaag? Hoe is de gasprijs opgebouwd? En wat gaat er gebeuren met de gasprijzen in de toekomst? Het is goed om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen om ervoor te zorgen dat je straks niet teveel betaalt. Wij praten je op deze pagina bij over de laatste ontwikkelingen binnen de gasmarkt, het verloop van de gasprijs en hoe je zelf kunt besparen op je gasrekening.

Opbouw van de gasprijs

De gasprijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Om te kunnen begrijpen waarom de actuele gasprijs per m3 van vandaag zo hoog is, is het handig om te weten hoe de gasprijs is opgebouwd. Zo is de gasprijs die wij als consument betalen opgebouwd uit de volgende vier onderdelen:

  • Variabele gasprijs: Deze wordt altijd uitgedrukt in kubieke meter (m3). De kosten hiervan zijn grotendeels gebaseerd op vraag en aanbod. De exacte prijs die je betaald voor een m3 is afhankelijk van je energieleverancier en het contract dat je hebt.
  • Vaste leveringskosten: Dit zijn de vaste kosten waarvoor je maandelijks betaald, ongeacht hoeveel gas je verbruikt, denk hierbij aan de administratiekosten. Deze bedragen zijn terug te vinden in je energiecontract en de jaarrekening.
  • Kosten voor netbeheer: Dit zijn de kosten die je aan de netbeheerder betaald om gebruik te kunnen maken van het gasnet. Let op, de netbeheerder is niet hetzelfde als je energieleverancier. Deze kosten worden doorberekend door je energieleverancier, zodat je ze niet zelf aan de netbeheerder hoeft te betalen.
  • BTW en overheidsheffingen: Verder betaal je over de gasprijs nog verschillende overheidsheffingen en btw. Voorbeelden van overheidsheffingen zijn energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE). Ook hierbij zorgt de energieleverancier ervoor dat het geld op de juiste plaatsen terecht komt.

Wat is de actuele gasprijs per m3 van vandaag?

De gasprijzen liggen op dit moment erg hoog vergeleken met de afgelopen jaren. Vooral in 2022 zijn de prijzen snel toegenomen. Eén van de grote boosdoeners hiervan is de oorlog in Oekraïne. Waar je in januari 2021 rond de € 0,80 betaalde voor een kuub gas, lag het bedrag voor een kuub gas in maart 2022 rond de € 3 per m3. In iets meer dan een jaar tijd is een kuub gas drie keer duurder geworden. De gasprijs van vandaag verschilt per leverancier en het soort contract dat je hebt. Heb je geen vast energiecontract of komt jouw vaste contract straks te vervallen, dan zul je hoogstwaarschijnlijk meer gaan betalen voor je gasverbruik.

Gas

Verwachting gasprijs toekomst

Een vraag die vele mensen bezighoudt is wat de gasprijs in de toekomst gaat doen. Het is lastig om deze vraag te beantwoorden, omdat de actuele gasprijs per m3 afhangt van verschillende factoren waar wij geen invloed op hebben. Deze onzekere factoren maken het lastig om een voorspelling te maken van de gasprijzen in de toekomst. Een goed voorbeeld hiervan is de oorlog in Oekraïne. Aangezien Rusland één van de grootste gasleveranciers was van Europa, heeft dit veel invloed op de actuele gasprijs per m3 van vandaag. Wat er in de toekomst gaat gebeuren met de gasprijs, is met de huidige situatie nog onzeker. Wel wordt er vanaf 1 januari 2023 onder andere een prijsplafond toegepast, om de hoge gasprijzen te beperken. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat Nederlanders niet in de problemen komen. Dit houdt in dat je € 0,40 per kWh gaat betalen tot een verbruik van 2.900 kWh. Voor een kuub gas ga je € 1,45 betalen tot een verbruik van 1.200 kuub.

Wanneer dalen de gasprijzen?

De actuele gasprijs per m3 bestaat uit vier onderdelen. Een daling van de gasprijs is dus mogelijk als de kosten van één of meerdere onderdelen gaan zakken. De kans dat de vaste leveringskosten of netbeheerkosten gaan zakken is erg klein. De enige onderdelen die dan nog overblijven zijn de variabele gasprijs en de overheidsheffingen en btw. De btw is al tijdelijk gedaald van 21% naar 9%. Een verdere daling van de gasprijs van vandaag is dus alleen mogelijk als de actuele gasprijs per m3 daalt. Hiervoor zou Rusland meer gas moeten leveren of zou er een alternatief gevonden moeten worden voor Russisch gas. Een gasprijs daling is dus mogelijk, alleen is dit afhankelijk van factoren die we niet zelf in de hand hebben. Het is daarom lastig om te zeggen wanneer de gasprijzen gaan dalen.

Zo bespaar je op je gasrekening

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen voor een lagere gasrekening. Eén van de belangrijkste dingen die je zelf kunt doen, is het besparen op je gasverbruik. Dit is namelijk het enige wat je zelf in de handen hebt. Hier kun je vandaag nog mee beginnen door de verwarming een graadje lager te zetten, minder lang te douchen en tochtstrippen te plaatsen in je woning. Ook is het nu een stuk aantrekkelijker om te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en een warmtepomp. Wist je bijvoorbeeld dat je met een warmtepomp tot wel 80% minder gas kunt verbruiken? Hoe eerder je begint met investeren, hoe sneller je je investering hebt terugverdiend. 

Besparen op gas