Gas water licht regelen voor je woning

Wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht, of gaat verhuizen krijg je te maken met een aantal zaken. Eén daarvan is het gas, water  en licht. Het afsluiten van gas, water en licht lijkt een lastige opgave, maar het is iets wat binnen enkele minuten gedaan is. Start hieronder je  berekening en ontdek direct je maandbedrag voor gas en licht. Bevestig je aanmelding en geniet van groene stroom en gas van ENGIE.

De opbouw van de energieprijzen

De energieprijzen zijn opgebouwd uit netbeheerkosten, leveringskosten en overheidsheffingen.

Netbeheerkosten

Bij het gas en licht berekenen worden de netbeheerkosten ook meegenomen. Dit zijn kosten die je via ENGIE betaalt aan de netbeheerder voor het transport van gas en stroom. Deze kosten zijn meegenomen in het voorschot bedrag dat je betaalt. 

Leveringskosten

De kosten voor gas en licht bestaan uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten. Vaste leveringskosten zijn voor iedereen bij ENGIE gelijk. Dit wordt ook wel vastrecht genoemd. De variabele leveringskosten zijn de kosten voor elke kWh en m³ gas die je afneemt. Deze kosten zijn dus afhankelijk van het verbruik.

Overheidsheffingen

Bij het gas en licht berekenen wordt er ook rekening gehouden met overheidsheffingen. De overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en opslag duurzame energie. Dit zijn kosten waar wij als energieleverancier geen invloed op hebben.
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

 • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

 • Inzicht en besparen via gratis energie-app

 • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend

Wat zijn de kosten voor elektriciteit gemiddeld?

Het aantal kWh wat er op jaarbasis verbruikt wordt is ook afhankelijk van het aantal personen in een huishouden. In het overzicht staat het gemiddelde verbruik en de kosten per maand. Hier is gerekend met een gemiddelde prijs per kWh van 22,54 eurocent en er is rekening gehouden met de belastingteruggave van €527,17 (2020).

Aantal personen in huishouden Gemiddeld elektriciteitsverbruik Kosten per maand in €
1 1825 kWh

15

2 2860 kWh 34
3 3400 kWh 45
3930 kWh 55
5 4180 kWh 59
 Gemiddeld per huishouden 2834 kWh 34

Bron: Milieu Centraal en RVO

Wat zijn de kosten voor gas gemiddeld per type woning?

In tegenstelling tot het elektriciteitsverbruik en het waterverbruik is het gasverbruik meer afhankelijk van het type woning, dan van het aantal personen per huishouden. In het overzicht is gerekend met een gemiddeld gastarief per m3 van 81,36 eurocent en een gemiddeld vastrecht van €20,17 per maand.

Woningtype Gemiddeld gasverbruik Kosten per maand in €
Appartement 990 m³ 87
Rijtjeshuis  1290 m³ 108
Hoekwoning 1510 m³ 123
2-onder-1-kap 1710 m³ 136
Vrijstaande woning 2200 m³ 169
Gemiddeld alle woningen 1340 m³ 111

Bron: Milieu Centraal en RVO

Koppel blij in tuin

Enkeltarief of dubbeltarief

Wanneer je gas en licht gaat berekenen, kun je kiezen om stroom af te nemen tegen een enkeltarief of een dubbeltarief. Heb je een enkele meter dan neem je stroom af tegen een enkeltarief, de stroom is op elk moment van de dag even duur voor jou. Wanneer je een dubbele meter hebt kun je stroom afnemen tegen een normaaltarief en een daltarief. Je betaalt van 23:00 uur tot 7:00 uur en in het weekend het lagere daltarief. Overdag betaal je dagtarief, dat iets hoger is dan het enkeltarief.

Heb je een dubbele meter maar wil je stroom afnemen tegen het enkeltarief omdat je bijvoorbeeld overdag vaak thuis bent? Dan is dat ook mogelijk bij ENGIE.

Gas, water en licht afsluiten voor nieuwe woningen

Ben je net verhuisd of heb je een nieuw huis laten bouwen? Iets wat snel over het hoofd wordt gezien is het gas, water en licht afsluiten voor je nieuwe thuis. Jammer, want een koud huis zonder elektriciteit, daar zit niemand op te wachten. Zorg dat je er warmpjes bij zit. Zodra je het nieuwe adres weet, kun je bij ons al gas en licht aanvragen en afsluiten.

Van het gas af

Tips voor aanvragen gas water licht nieuwe woning

 • Neem contact op met het waterbedrijf over je verhuisdatum.
 • Geef ruim op tijd je verhuisdatum door, zodat dan alles goed geregeld is.
 • Noteer op de dag dat je de sleutel krijgt de meterstanden en laat dit door de makelaar nog even controleren.
 • Geef de meterstanden door.

Gas, water en licht afsluiten huurwoning

Heb je op dit moment een huurwoning of ga je verhuizen naar een nieuwe huurwoning exclusief gas en licht? Dan kun je ook bij ENGIE terecht voor het afsluiten van gas en licht. Zodra je het (nieuwe) adres weet, kun je bij ons al gas en licht aanvragen en afsluiten. Door op tijd gas en licht voor je huurwoning af te sluiten, weet je zeker dat je er warm bij zit.

Energiemaatregelen

Gas en licht aanvragen, hoe werkt dat?

 1. 1

  Vul je postcode en huisnummer in, zo kunnen wij de juiste gasregio en netbeheerkosten bepalen.

 2. 2

  Vul in welke energie je gaat gebruiken. Dit kan 'stroom', 'gas' of 'stroom & gas' zijn.

 3. 3

  Vul je (geschatte) verbruik per jaar in. Weet je je verbruik niet? In de volgende stap kun je een schatting maken.

 4. 4

  Start de berekening en vraag gas en licht aan

Direct gas en licht aanvragen

Aandachtspunten bij de aanvraag van gas en licht

Vast, variabel, groen of grijs: keuzes die voor een hoop vragen kunnen zorgen. Wij zijn hierin duidelijk. Wil je het goedkoopste energiecontract, of vind je juist de zekerheid op langere termijn belangrijk? ENGIE helpt je op weg en zet de belangrijkste punten waar je op moet letten bij gas water licht aanvragen op een rijtje.

Gas en licht laten leveren door ENGIE

Wanneer je besluit om gas en licht bij ons af te nemen, heb je de keuze uit verschillende contracten. Je kunt kiezen voor een 1- of 3-jarig energiecontract. De tarieven worden gedurende deze periode voor je vastgezet waardoor je niet te maken zal krijgen met tariefswijzigingen. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent!

 

Je kunt bij ons ook kiezen voor het modelcontract. Het modelcontract is een maandelijks opzegbaar contract met variabele tarieven. De tarieven wijzigingen ieder half jaar op 1 januari en op 1 juli. Een voordeel hiervan kan zijn dat je profiteert van prijsdalingen, maar bij ons zijn de contracten voor een langere periode aanzienlijk voordeliger dan het modelcontract. Benieuwd welk contract het beste bij jouw situatie past?

Wat kost het afnemen van water gemiddeld?

Om een goede berekening te maken van de kosten van het gas water en licht in je woning, is het belangrijk om te weten wat een huishouden gemiddeld per jaar aan water verbruikt. Hoeveel water er gebruikt wordt is afhankelijk van het aantal personen.

Gemiddeld gezien zijn de kosten van het waterverbruik voor 1 persoon ongeveer tien euro per maand. Hoe meer personen in het huishouden, hoe goedkoper het waterverbruik per persoon wordt, dit komt doordat bijvoorbeeld de vaatwasser en wasmachine voor meerdere personen draait, waardoor het gemiddeld waterverbruik per persoon lager is. Er is gerekend met een gemiddelde m3 prijs van € 1,15 en gemiddeld vastrecht van € 67,51.

 
Aantal personen in huishouden Gemiddeld waterverbruik Kosten per maand in €
1 46 m³ 10
2 93 m³ 15
3 135 m³ 19
4 163 m³ 21
184 m³ 23

Bron: Nibud

Water aanvragen, hoe gaat dat in zijn werk?

Anders dan gas en licht, wordt water geleverd via een waterbedrijf. In Nederland zijn 10 regiogebonden waterbedrijven actief. Je kunt dus maar bij één waterbedrijf water afnemen, gebaseerd op je adres. Wisselen van waterleverancier is dan ook niet mogelijk. Alleen wanneer je verhuist naar een gebied waar een ander bedrijf actief is, krijg je water van een ander waterbedrijf. De procedure van aanmelden verschilt per waterbedrijf, maar over het algemeen is online aanmelden het gemakkelijkst. Bezoek de website van het waterbedrijf in jouw regio om je aan te melden voor water.

De waterbedrijven per regio:

Is er in je woning of gebouw nog geen wateraansluiting aanwezig, dan kun je deze aanvragen via mijnaansluiting.nl. Via die website kun je ook een verplaatsing of verwijdering van de aansluiting aanvragen.

Gemiddelde gas water licht kosten per jaar

Een gemiddeld huishouden in Nederland bestaat uit 2,1 personen. Gemiddeld gebruiken twee personen per jaar 93 m3 water. Dit komt neer op €15 per maand, €180 per jaar.

Gemiddeld per huishouden wordt er in Nederland 2832 kWh stroom verbruikt per jaar. Dit komt neer op €34 per maand, €408 per jaar.

De meeste kosten van gas water licht zitten in het gasverbruik. Er zijn heel veel verschillende type woningen, daarom pakken we het gemiddelde gasverbruik van een woning in Nederland. Dat is 1340 m3 per jaar. Dit komt neer op een bedrag van €111 per maand, €1.332 per jaar

Daarmee zijn de gemiddelde gas/water/licht kosten voor een huishouden in Nederland €160 per maand, €1.920 per jaar.


Liever minder kwijt zijn aan vaste lasten?

Besparen begint bij minder verbruiken. Energie besparen is goed voor het milieu en het kan je veel geld besparen. Door geen energie te verspillen daalt je energierekening. Er zijn volop mogelijkheden beschikbaar waarmee je direct veel bespaart.

Meer over besparen op energiekosten

Vragen over het afsluiten van gas, water en licht?

Het afsluiten van gas water licht lijkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Wanneer je nog vragen of hulp nodig hebt kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder met het regelen van je energiezaken.

Klantenservice

Gas en licht berekenen bij ENGIE

Om de kosten voor gas en licht te berekenen heb je het verbruik van je woning nodig. Weet  je dit niet, dan kunnen wij door middel van schattingsvragen voor jou een gemiddeld energieverbruik berekenen. 

Om te berekenen wat je voordeel is bij ENGIE kun je je postcode, huisnummer en (geschatte) verbruik invullen. In de volgende stap kun je de looptijd kiezen die het best bij je past.

Persoonlijk aanbod berekenen

Zo eenvoudig is overstappen naar ENGIE

 1. 1

  Direct bericht per e-mail

 2. 2

  Je hebt 2 weken bedenktijd

 3. 3

  ENGIE zegt je huidige contract op

 4. 4

  Online meterstanden doorgeven

 5. 5

  Welkom bij ENGIE