energietoeslag 2023

Energietoeslag 2023: wat kan ik verwachten?

De energietoeslag 2023 is een compensatie die gezinnen met een laag inkomen van de overheid krijgen om de hoge energieprijzen te compenseren. De overheid probeert hiermee te voorkomen dat deze huishoudens in financiële problemen komen. In dit artikel lees je hoeveel energietoeslag je in 2023 kunt verwachten, wat de toeslag inhoudt en of je er recht op hebt.

Hoeveel energietoeslag krijg ik in 2023?

In 2022 heeft de overheid geld vrijgemaakt om gezinnen met een laag inkomen te ondersteunen bij het betalen van de energierekening. Deze gezinnen konden hiervoor een energietoeslag aanvragen. Deze toeslag wordt in 2023 opnieuw uitgekeerd. Ook dit jaar is de toeslag enkel bedoeld voor gezinnen met een laag inkomen, maximaal 120% van het minimumloon. Het is nu nog niet bekend hoe hoog de energietoeslag in 2023 precies zal zijn en welke voorwaarden er precies gelden. Naar verwachting is de energietoeslag voor 2023 vanaf juni aan te vragen. 

Voor studenten is er een aparte regeling getroffen, omdat zij geen beroep kunnen doen op de energietoeslag in 2023. Als studenten in de problemen komen, kunnen ze wel in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming. Hier zitten wel een aantal eisen aan vast, bijvoorbeeld dat je minimaal 21 jaar oud moet zijn en een energiecontract op jouw naam moet hebben staan. Ook moet je een Nederlandse identiteit of gelijkwaardig hebben en verdien je maximaal 120% van het minimumloon. Bedragen je die leent, of bijdragen van je ouders worden hierbij opgeteld.

Extra compensatie: Het prijsplafond 2023

Naast de toeslag zijn er in 2023 naast de energietoeslag nog meer maatregelen getroffen door de overheid om de kosten te beperken. Zo krijgen gemeenten een bedrag van € 150 miljoen om huishoudens met een laag inkomen te helpen met energie besparen en is op 1 januari 2023 een prijsplafond ingegaan. Dit houdt in dat de overheid de tarieven op stroom en gas verlaagt, zodat je minder diep in de portemonnee hoeft te tasten. Het prijsplafond is, anders dan de energietoeslag 2023, geldig voor iedere kleinverbruiker in Nederland. Bij kleinverbruikers kun je onder andere denken aan: huishoudens, zzp’ers, winkels en verenigingen. Je leest hieronder wat deze regeling inhoudt.

Je betaalt in 2023 € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom
Hierbij moet je onder een verbruik blijven van 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas
Als je over het maximale verbruik heen gaat, betaal je voor het extra deel de marktprijs op dat moment. Het prijsplafond is geldig tot 31 december 2023.

energietoeslag 2023
energietoeslag 2023

Uitzonderingen op het prijsplafond

Er zijn ook een aantal uitzonderingen op het prijsplafond. Kleinverbruikers die aangesloten zijn op het warmtenet kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van andere tarieven. Voor deze gevallen is het tarief gekoppeld aan het prijsplafond voor gas. De prijs per giga joule warmte is dan € 47,39. Hoe deze plannen er verder uit komen te zien, wordt nog uitgewerkt door de overheid.  Voor huishoudens met blokverwarming is het kabinet nog aan het zoeken naar een oplossing. Dit sluit namelijk niet goed aan bij het prijsplafond.

Energietoeslag 2024

De energietoeslag is een fijn hulpmiddel om de energierekening te kunnen betalen. Er is echter besloten dat er geen energietoeslag 2024 zal komen. Huishoudens kunnen dus niet opnieuw € 1.300 ontvangen om het betalen van de energierekening makkelijker te maken. Omdat daarnaast het prijsplafond ook per 2024 komt te vervallen, is het aan te raden om eens goed naar je energiecontract te kijken. Is deze variabel? Dan kan het verstandig zijn om nu over te stappen op een jaarcontract.

Bereken hier je maandbedrag

Hulp met verduurzamen

Aangezien de energieprijzen in 2023 nog steeds erg hoog zijn, is het goed om te kijken hoe je kunt verduurzamen. Dit zorgt er namelijk voor dat je bespaart op je energierekening. We begrijpen dat de investering in zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp wellicht te groot is. Toch zijn er genoeg manieren om op een relatief goedkope manier geld te besparen. We geven je een aantal handige tips:

  • Maak gebruik van LED-lampen. Deze gaan een stuk langer mee, en verbruiken een stuk minder energie dan gloeilampen. Je bespaart hiermee al 80% energie.
  • Verbruik minder warm water door bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop te gebruiken, of door je wassen te draaien op 30 graden. 
  • Isoleer je huis door middel van tochtstrippen en maak kieren dicht met kit. Door dit te doen kun je al aardig wat energie besparen.
  • Maak gebruik van stekkerdozen. Hiermee kun je jouw apparaten in 1 keer uitschakelen, waardoor je sluipverbruik tegen gaat. Ook kan het helpen om oude apparaten te vervangen door een nieuwere variant. Modernere apparaten verbruiken over het algemeen namelijk minder in de stand-by modus. 

Tot slot kan het ook helpen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Een andere leverancier hanteert soms meer voordelige tarieven, waardoor je gemakkelijk kunt besparen op je energierekening. Wist je dat ENGIE gebruik maakt van 100% groene stroom? Door onze eigen zonne- en windparken in Nederland, leveren wij onze energie altijd voor een fijn tarief. Bovendien kun je in onze ENGIE-app gemakkelijk bijhouden hoeveel je verbruikt en kun je jouw verbruik vergelijken met andere huishoudens. Wij helpen je graag met verduurzamen!

Stap over naar ENGIE