Nederlandse groene stroom

Vergelijk energie

en begin direct met besparen op je energiekosten

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend

Betaal jij ook teveel voor stroom en gas?

Heb je er al eens aan gedacht om energietarieven te vergelijken? Zo ben je direct op de hoogte wanneer je ergens anders toch voordeliger uit bent. Vooral de mensen die al jaren bij dezelfde energiemaatschappij hun gas en stroom afnemen betalen jaarlijks honderden euro's te veel.

Energiecontracten worden meestal voor een, twee of drie jaar afgesloten. Vaak in combinatie met een mooie aanbieding. Loopt de contractperiode af en kies je niet voor een nieuw contract, dan blijft je de energie automatisch via dezelfde energieleverancier afnemen. Hierbij wordt een ander energietarief gehanteerd, waardoor je niet meer zo voordelig uit bent als in het begin. Daarom is het goed om je energietarieven met regelmaat te vergelijken.

Vergelijk hier direct onze energietarieven

Energieprijzen vergelijken

De prijs die je voor jouw energie betaalt bestaat uit verschillende prijscomponenten, zoals vaste kosten, variabele energietarieven, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Bij ENGIE proberen we onze prijzen zo aantrekkelijk mogelijk te houden. Gelukkig wekken we zelf onze groene stroom op, dus scheelt dat aanzienlijk in de jaarkosten.

Vergelijk jaarkosten

Niet alleen op prijs vergelijken

Energie vergelijken doen de meeste mensen voornamelijk op energieprijzen. Het eigen energieverbruik en adres wordt dan ingevuld en de vergelijker start de berekening op basis van dat verbruik. Maar de prijs is niet het enige waar de dienstverlening van energieleveranciers op beoordeeld dient te worden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de beoordeling van de service, de voorwaarden van het contract, maar natuurlijk ook naar de score op duurzaamheid. Wist je bijvoorbeeld dat ENGIE een van meest duurzame partijen is?

Vergelijk op duurzaamheidscore
Vergelijk top 5

Waarom je energie zou moeten vergelijken

Energie vergelijken is de makkelijkste manier om goedkopere energie af te nemen, op basis van door jou ingevoerde verbruikscijfers. Fanatieke overstappers kunnen namelijk rekenen op extra lage energietarieven en eenmalige kortingen, ieder jaar weer. Bovendien is overstappen snel geregeld, want vaak ontneemt de nieuwe energieleverancier je de moeite van het opzeggen van het oude contract. Met energie vergelijken en door over te stappen kun je dus gemakkelijk besparen op de energierekening!

Alle reden om te gaan vergelijken!

  • Grip op je energierekening

  • Vergelijken gebeurt onafhankelijk

  • Beste deal voor je energieverbruik

  • 14 dagen bedenktijd

  • Nooit zonder gas en licht

  • Gemak van de overstapservice

Bovendien kun je door te vergelijken zien of je huidige contract nog past bij jouw woonsituatie, wensen met betrekking tot duurzaamheid en klantenservice, en uiteraard bij je verbruik. Het kan namelijk zo zijn dat het contract van een andere energiemaatschappij beter bij je huidige situatie aansluit. Zo betaal je alleen voor wat je zelf wil en ook echt nodig hebt!

  • 286 

    Windparken

  • 459 

    Zonneparken

  • 25

    Biomassa / groen gas centrales

  • 145 

    Waterkrachtcentrales

Looptijd van het contract en het type tarief


Energiecontracten worden vaak aangeboden met een looptijd van één, twee, drie, vier of vijf jaar. Daarnaast heb je de keuze uit vaste en variabele energietarieven. Energietarieven verschillen per contract. Hoe langer de looptijd, hoe gunstiger de tarieven over het algemeen zijn. Wanneer je een eenjarig of een driejarig contract aangaat liggen de kosten per kWh en gas voor die periode vast. Je bent tijdens je contract verzekerd van een vast tarief. Je hoeft zich geen zorgen te maken over prijswijzigingen op de energiemarkt want je tarieven blijven hetzelfde zolang je contract loopt.

Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken voor welke periode je een contract afsluit. Je kunt een energiecontract namelijk niet zomaar kosteloos opzeggen. Het energieverbruik speelt daarbij een belangrijke rol. Verwacht je een verandering in verbruik? Dan is het niet handig om voor een langere tijd, zoals 5 jaar, aan een contract vast te zitten.

Wanneer je liever tegen een variabel tarief energie afneemt, kun je bij ons kiezen voor een modelcontract. Het variabele tarief is een tarief dat jaarlijks op 1 januari en 1 juli gewijzigd wordt. Het modelcontract is een contract dat maandelijks opzegbaar is. Het kan immers zo zijn dat je het niet prettig vindt om gebonden te zijn aan een langdurig contract. Het nadeel van dit contract is dat dit de duurste energietarieven zijn. Het modelcontract is een slimme keuze wanneer je slechts enkele maanden energie nodig hebt, maar nog niet precies weet hoe lang. Bijvoorbeeld wanneer je tijdelijke woonruimte hebt tijdens een verhuisperiode.

Wees ervan bewust dat door een schommelende energiemarkt de prijzen van stroom en gas kunnen veranderen. Daarom adviseren wij je om te kiezen voor een stroom en gas contract van 1 jaar met vaste gas- en stroomtarieven. Zo loopt je niet het risico dat je plotseling moet bijbetalen en is de contractduur flexibel genoeg voor de meeste situaties.

Heb je een enkele of dubbele meter?

Wat is voor jou voordeliger: enkeltarief of normaal- en daltarief? Bij het afnemen van elektriciteit heb je twee opties. Je kunt ervoor kiezen om op elk uur van de dag dezelfde prijs te betalen voor je stroom. Dat is het enkeltarief. De andere optie is: de combinatie van normaaltarief en daltarief. Daarvoor moet je elektriciteitsmeter minimaal twee telwerken hebben.

Je betaalt het enkeltarief als je meter 1 actief telwerk heeft. Al het verbruik wordt tegen dezelfde prijs, het enkeltarief, afgerekend. Wanneer je meter minimaal 2 actieve telwerken heeft, kun je ervoor kiezen dat je voor verbruik in daluren het daltarief betaalt. De daluren zijn in de meeste regio's van 23.00 tot 7.00, in het weekend en op feestdagen. In de overige uren betaal je dan het normaaltarief.

Wanneer je een dubbele meter hebt, kun je bij sommige energieleveranciers niet kiezen voor levering tegen een enkel tarief. Als je tijdens normaal tarief veel energie verbruikt, kan het gunstiger zijn om energie via een enkel tarief geleverd te krijgen.

ENGIE biedt je beide keuzes zodat je het zelf kunt bepalen. Ook kun je via MijnENGIE makkelijk wisselen tussen enkeltarief en normaal- en daltarief. Daarvoor brengen wij geen kosten in rekening. De wijziging wordt direct verwerkt en is dezelfde dag nog geldig!

Je verbruik

Je energieverbruik is afhankelijk van het aantal personen bij je thuis, de grootte van jouw woning, de isolatiewaarde, apparatuur en de aanwezigheid van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen. Bekijk ook het gemiddeld energieverbruik van een Nederlands huishouden. Bij een hoog stroomverbruik ten opzichte van gasverbruik, wat bijvoorbeeld voorkomt in woningen met een warmtepomp, zijn de gastarieven minder van belang dan bij een oudere woning met cv-ketel. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van de juiste leverancier!

ENGIE Wijzer

Alleen stroom, alleen gas of beide?

Wil je alleen stroom afnemen en geen gas, dan is dat ook mogelijk bij ENGIE. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je alleen stroom wilt afnemen. Het kan zijn dat je gebruikt maakt van stadsverwarming of blokverwarming. Of dat je jouw woning al volledig verwarmt met elektriciteit, waardoor er geen gas meer nodig is. Of wellicht heb je nog een energiecontract voor gas bij een andere leverancier. Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen over te stappen naar een andere stroomleverancier en het voor de gaslevering bij je huidige leverancier te blijven.

Maandelijks voorschotbedrag

In onze energiekosten kun je zien wat je per jaar gaat betalen op basis van je verbruik. De kosten per maand zijn ook inzichtelijk. Maar let wel dat dit slechts een indicatie is. De verwachte jaarkosten worden gedeeld door twaalf, waardoor je op een maandelijks voorschotbedrag uitkomt. Om de beste indicatie te krijgen kun je het beste je laatste jaaropgave van de energieleverancier erbij pakken. Daar staat precies op wat je verbruik was vorig jaar, zodat je daarmee de berekentool kunt invullen.

Weet je het verbruik niet, dan schatten we het verbruik op basis van gezinssamenstelling en welk type woning je hebt. Vervolgens worden de verwachte jaarkosten geschat. Op basis hiervan wordt een maandelijks voorschotbedrag vastgesteld. Dit bedrag is bij ons via MijnENGIE zelf bij te stellen. Blijkt na een jaar dat meer is betaald dan verbruikt, dan krijg je geld terug. Helaas kan het ook zo zijn dat er bijbetaald moet worden. Je betaalt nooit meer dan het werkelijke verbruik.

Bij ENGIE bereken je snel een eenvoudig je maandbedrag en tarieven. Deze kun je vervolgens vergelijken met je huidige tarieven, zoals te vinden op je jaarafrekening. Benieuwd of je momenteel teveel betaalt voor je energie? Door over te stappen naar ENGIE kun je vaak veel besparen op jouw energiekosten. Vul je verbruiksgegevens in en je ziet direct hoeveel voordeliger de energie van ENGIE is dan bij je huidige leverancier!

Ontdek hoeveel jij kunt besparen

Hoe lang duurt overstappen naar een nieuw energiecontract

Gemiddeld duurt het 4 tot 6 weken tot de overgang van een oud naar nieuw energiecontract geregeld is. De leverancier heeft veel administratief werk te verrichten en moet rekening houden met de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Als je overstapt naar ENGIE zorgen wij dat je oude energiecontract opgezegd wordt.

Hoe werkt overstappen?

Heb je jouw energiekosten helder in beeld, alle leveranciers met elkaar vergeleken en ben je klaar voor de overstap? Nadat we je aanvraag binnen krijgen, zien wij toe op een soepele overstap. Na ons bericht heb je 14 dagen bedenktijd. Daarna zeggen we het contract bij de oude leverancier op, noteren we je meterstanden en ben je officieel overgestapt naar ENGIE.

Zo eenvoudig is overstappen naar ENGIE

  1. 1

    Direct bericht per e-mail

  2. 2

    Je hebt 2 weken bedenktijd

  3. 3

    ENGIE zegt je huidige contract op

  4. 4

    Online meterstanden doorgeven

  5. 5

    Welkom bij ENGIE

Bereken in 1 minuut je maandbedrag

Let op bij verhuizingen


Als je gaat verhuizen en voor een andere energieleverancier kiest, dan moet altijd door jezelf het oude energiecontract opgezegd worden. Een verhuizing is over het algemeen bij energieleveranciers geen reden om het contract te beëindigen. In veel gevallen moet je dus het contract meenemen naar de nieuwe woning. Alleen als je energiecontract vrij opzegbaar is kan deze opgezegd worden en kun je overstappen van leverancier voor het nieuwe adres. Sneller energie nodig in je nieuwe huis? Je kunt voor een spoedaanvraag kiezen.

Voorkom een boete: controleer je huidige energiecontract

Is je contract niet vrij opzegbaar en stap je toch over, dan kan de leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Om boetes of een opzegvergoeding te voorkomen is het belangrijk de einddatum van je lopende energiecontract te controleren. Ga je overstappen maar loopt het huidige contract nog? Dan betaal je misschien een opzegvergoeding.

De hoogte van overstapboetes zijn afhankelijk van de resterende looptijd van je contract:

  • Korter dan 1,5 jaar: €50
  • 1,5 - 2 jaar: €75
  • 2 - 2,5 jaar: €100
  • 2,5 jaar en langer: €125

Hoe hoog de maximale opzegvergoeding is, hangt af van het energiecontract dat je hebt en van het moment waarop je stopt. Heb je een energiecontract voor een jaar en zeg je het eerder op? Dan is de maximale overstapboete 50 euro. Heb je een energiecontract voor langer dan een jaar? Dan hangt het af van hoe lang het nog zou duren voordat het contract afloopt.

Termen en definities

Duurzaamheid
Duurzaamheid van een energieleverancier wordt in grote mate bepaald door de manier van inkopen en opwekken van energie. Daarnaast mogen we de grote investeringen die de leveranciers doen in duurzame ontwikkelingen niet vergeten. De groenste energieleveranciers leveren alleen stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen in Nederland. Ook wordt actief meegewerkt aan de transitie naar een schone energievoorziening. De keuzes die de energieleveranciers hierin maken, kunnen een groot verschil maken voor het milieu, het klimaatprobleem en de toekomst van de elektriciteitsvoorziening.

Energierekening
De energierekening betaal je vooruit: elke maand hetzelfde bedrag voor je verwachte energieverbruik. Eén keer per jaar ontvang je een jaarafrekening voor je werkelijk verbruik. Daarin wordt berekend of je geld moet bijbetalen of juist terugkrijgt.

Energietarief
Energietarief is samengesteld bedrag bestaande uit de leveringskosten, vastrecht, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Dit geldt voor tarieven van zowel gas als elektriciteit.

Groene energie
Groene energie is energie die wordt opgewekt met behulp van schone, onuitputtelijke bronnen zoals wind en zon. Er bestaan twee soorten energie: groene en grijze energie. Grijze energie wordt opgewekt door aardolie, aardgas of steenkool te verbranden. Dit verbrandingsproces is schadelijk voor het milieu.

Opzegvergoeding
Opzegvergoeding is een boete die je opgelegd kunt krijgen als je overstapt van energieleverancier, terwijl je huidige contract nog loopt en niet vrij opzegbaar is.

Overstapservice
Overstapservice is een dienst waarmee je overstap van de ene naar de andere energieleverancier voor je geregeld wordt. Je hoeft zich enkel aan te melden bij ENGIE. Wij zorgen er vervolgens voor dat het contract bij je huidige energieleverancier wordt opgezegd en dat je snel profiteert van onze groene energie.

Voorschotbedrag
Voorschotbedrag omvat je verwachte jaarkosten voor energie gedeeld door twaalf, waardoor je op een maandelijks voorschotbedrag uitkomt. Het voorschotbedrag wordt ook wel een termijnbedrag genoemd. Blijkt na een jaar dat meer is betaald dan verbruikt, dan krijg je geld terug. Helaas kan het ook zo zijn dat er bijbetaald moet worden. Je betaalt nooit meer dan wat je werkelijk verbruikt hebt. Dit bedrag is bij ons via MijnENGIE zelf bij te stellen.

 
Bereken je maandbedrag