Image

Word een energie expert: Dit moet je weten

Een energiecontract afsluiten kan lastig zijn. Niet iedereen is een expert op het gebied van energie. Er zijn namelijk meerdere elementen waar je op moet letten. Bovendien zijn er diverse typen contracten en heb je ook nog eens verschillende soorten stroom. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over jouw energiecontract en waar je op moet letten bij het afsluiten van een nieuw contract. Wij maken van jou een energie expert! 


Hoe is een energierekening opgebouwd?

Om een energie expert te worden, is het belangrijk om te weten hoe een energierekening in elkaar zit. De energierekening bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De kosten voor de geleverde gas en stroom. Deze kosten bestaan uit de leveringskosten, wat de prijs per m3 gas en per kWh stroom inhoudt. De vaste leveringskosten bestaan uit een vast bedrag dat onafhankelijk is van je verbruik.
  • De netbeheerkosten. Dit zijn de kosten voor het transport van gas en stroom. Verder betaal je ook geld voor de aansluiting van gas en stroom en betaal je huur voor je gas- en stroommeters.
  • Ook betaal je overheidsheffingen. Dit werd eerder de energiebelasting genoemd. De overheid heeft grijze stroom wat duurder gemaakt, waardoor men sneller neigt naar groene energie.
  • Vermindering van de energiebelasting vind je ook terug op je energierekening. Dit is een compensatie van de energiebelasting, omdat elk huishouden een bepaalde hoeveelheid energie hoe dan ook nodig heeft.
  • Opslag Duurzame Energie is een heffing die gebruikt wordt om energieproducenten te helpen met het opwekken van duurzame energie.
  • Btw
LED verlichting

Diverse soorten energiecontracten

Als je een energiecontract afsluit, kun je kiezen uit diverse typen contracten. Zo kun je bijvoorbeeld je contract een paar jaar vastzetten of kun je ervoor kiezen om een contract te nemen met een variabel tarief. Afgelopen winter waren de energieprijzen erg hoog. Dit kwam onder andere door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Naast diverse maatregelen vanuit de overheid, betekende dit ook dat er op dat moment weinig vaste contracten werden aangeboden. Sinds 1 juni 2023 bieden de meeste energieleveranciers weer vaste contracten aan. Hieronder lees je over de twee voornaamste typen contracten.

Contract met variabele tarieven

Als je een energiecontract met variabele tarieven afsluit, houdt dit in dat de prijs die je voor energie betaalt meerdere keren per jaar gewijzigd kan worden. Dit gebeurt op basis van veranderingen in de energietarieven. Voor stroom geldt dat deze wijziging vaak plaatsvindt op 1 januari, 1 juli en 1 oktober. De gasprijzen worden meestal twee keer per jaar aangepast, op 1 januari en 1 juli. Dit type contract kan als voordeel hebben dat je termijnbedrag daalt wanneer er een prijsdaling heeft plaatsgevonden. Aan de andere kant is dit ook het nadeel, want het kan ook op de tegenovergestelde manier uitpakken. Een contract met variabele tarieven kun je op ieder gewenst moment opzeggen.

Contract met vaste tarieven

Dit type contract wordt door de meeste Nederlanders afgesloten. Bij dit type energiecontract wordt de prijs voor een langere tijd vastgezet. De prijs verandert dus niet gedurende de looptijd. Wel is het goed om op de algemene voorwaarden te letten tijdens het afsluiten van dit type contract. Soms staat er in de voorwaarden dat de prijzen in bepaalde situaties aangepast mogen worden. Het voordeel van dit soort contracten is dat je voor een langere tijd weet wat je per m3 gas en kWh stroom betaalt. Je komt dus niet voor verrassingen te staan. Wel kan het daardoor ook zijn dat de prijs een stuk hoger uitvalt wanneer de gas- en stroomprijzen tussentijds zijn gedaald. Ook worden er tegenwoordig veel vaste contracten aangeboden met een variabel tarief. Ga dit dus altijd goed na als je een nieuw contract afsluit. Als je een vast contract hebt met een variabel tarief, betekent dit dat je het contract ook niet zomaar kunt opzeggen. Doe je dit wel voortijdig? Dan krijg je bij de meeste leveranciers een boete.

Overstappen naar een andere leverancier

Door over te stappen naar een andere energieleverancier, kun je soms een hoop geld besparen. Je kunt gratis overstappen wanneer je contract is afgelopen, of als je een variabel contract hebt. Als je niet overstapt, blijf je wel gewoon stroom en gas ontvangen van je huidige leverancier. Wel is dit vaak tegen een hoger tarief, omdat je contract overgezet wordt naar variabele tarieven. Daarom kan het dus voordeliger zijn om over te stappen. Verder krijg je soms ook een welkomstkorting wanneer je overstapt naar een andere leverancier. Bij het overstappen is het handig om via een vergelijkingswebsite te kijken wat voor jou de beste optie is. Meestal kan je hier ook zien of er sprake is van een welkomstkorting. Als je een nieuw contract aangevraagd hebt, ontvang je over het algemeen binnen twee weken je nieuwe contract. Vervolgens heb je 14 dagen bedenktijd waarin je het contract kosteloos kunt annuleren.

 

 

Duurzame energie expert: Overstappen naar ENGIE

Als je een energiecontract af gaat sluiten, kom je vaak de term ‘groene stroom’ tegen. Groene stroom is stroom die wordt opgewekt uit natuurlijke energiebronnen, zoals wind en zon. Het aandeel groene stroom in Nederland wordt steeds groter. Bij ENGIE zijn wij energie expert op het gebied van groene stroom, door het gebruik van onze zonne- en windparken in Nederland. Inmiddels maken we al gebruik van maar liefst 34 duurzame energiebronnen. Dit komt, omdat wij steeds blijven investeren in nieuwe duurzame manieren om stroom op te wekken. Wanneer je klant bent van ENGIE draag je dus bij aan een duurzamer Nederland. Onze zonneparken liggen verspreid door heel Nederland en voorzien een groot deel van Nederland van energie. Overstappen naar ENGIE is zó geregeld. Je profiteert dan meteen van:

  • Gratis gebruik van de handige ENGIE-app
  • Persoonlijk energieadvies op maat van onze energie experts
  • 100% Nederlandse groene stroom
  • Gratis bespaaradvies en bespaartips  
Stap over naar ENGIE