Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Als je een nieuwe woning hebt of gaat verhuizen, moet je waarschijnlijk allerlei zaken regelen.  Energie afsluiten voor de nieuwe woning is daarbij belangrijk, maar dat is gelukkig makkelijk en snel te regelen. Wat moet je regelen en waar moet je rekening mee houden? Wij leggen het uit.

Energiecontract afsluiten bij een verhuizing

Een verhuizing is een goed moment om een nieuw energiecontract af te sluiten of om over te stappen. Als je al een energiecontract hebt voor bepaalde tijd bij een andere woning is het goed om te weten dat dit niet automatisch stopt. Het vroegtijdig opzeggen van een contract betekent meestal dat je een boete moet betalen aan je huidige leverancier. Dat geldt vaak dus ook als je gaat verhuizen. Als je nog geen energiecontract hebt, bijvoorbeeld omdat dit je eerste woning is, heb je daar natuurlijk niet mee te maken. 

Energie afsluiten nieuwbouwwoning

Als je gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning wordt de aanvraag van een stroom- en/of gasaansluiting meestal via je aannemer geregeld. Tijdens de bouw van de woning is namelijk ook al stroom nodig, waardoor de energie vaak al wordt aangesloten. Het adres krijgt dan een unieke EAN-code. Deze code heb je nodig bij het afsluiten van energie voor je nieuwe woning. Vooral bij nieuwbouwwoningen is het belangrijk om je energiecontract op tijd af te sluiten. De energieleverancier heeft dan tijd om alles administratief af te handelen, zodat je zeker weet dat je vanaf de sleuteloverdracht en verhuizing alles geregeld hebt. Op de dag van de sleuteloverdracht geef je dan alleen nog de meterstanden door aan de energieleverancier. Zorg dat je dit noteert samen met bijvoorbeeld de aannemer. Je zet dan beide je handtekening daaronder. Hiermee stel je vast dat het energieverbruik vanaf dat moment onder je contract valt.

Bekijk jouw voordelen

Hoe zijn de kosten opgebouwd?

Bij het afsluiten van een energiecontract voor je nieuwe woning kun je kiezen voor alleen gas, alleen stroom of beide. De precieze kosten bestaan uit meerdere onderdelen:

  • Vaste leveringskosten: deze kosten zijn voor iedereen gelijk.
  • Variabele kosten: dit zijn de kosten die je betaalt over het gas en/of stroom dat je afneemt. Dit is dus afhankelijk van hoeveel je verbruikt.
  • Netbeheerkosten: deze kosten betaal je voor het transport van stroom en gas, dit wordt verrekend in het voorschot dat je betaalt.
  • Overheidsheffingen: je betaalt ook overheidsheffingen over de energie, hier heeft de energieleverancier geen invloed op.

Je kunt ook kiezen tussen enkel tarief of dubbel tarief voor stroom. Bij een enkel tarief betaal je altijd hetzelfde tarief voor de stroom die je afneemt, ongeacht het moment van de dag. Als je een slimme meter hebt, kun je ook kiezen voor dubbel tarief. Dan heb je te maken met bepaalde momenten op de dag waar je tarief lager is, het zogenaamde Dal tarief. Benieuwd wat jouw maandbedrag is voor de energie van ENGIE bij dubbel of enkel tarief? Je kunt gemakkelijk je maandbedrag berekenen via de knop hieronder.

Bereken jouw kosten in 1 minuut

Hoe werkt energie aanvragen voor een nieuwe woning?

Energie afsluiten voor een nieuwe woning is eigenlijk heel simpel. Na de aanvraag regelen wij de overstap en start de levering op de afgesproken datum. Via onze website kun je zelf jouw gegevens invullen en direct energie aanvragen in vier stappen:

  1. Vul je postcode en huisnummer in. Op die manier kunnen we kijken in welke gasregio je woont en wat de netbeheerkosten zijn.
  2. Vervolgens vul je in welke energie je gaat gebruiken.
  3. Vul je geschatte verbruik per jaar in. Als je dit niet weet kun je een schatting maken bij de volgende stap.
  4. Vul je gegevens in en vraag jouw energie aan!
Energie aanvragen