Image

Elektrische auto als thuisbatterij gebruiken

Rijd jij al elektrisch? Waar in begin 2020 rond de 100.000 elektrische personenauto’s in Nederland waren geregistreerd, waren dit er begin 2023 al meer dan 300.000. Elektrisch rijden is beter voor het milieu en ook nog eens voordeliger. En wanneer een elektrische auto ook nog eens Vehicle-to-Home (V2H) ondersteund, kan je de auto ook als thuisbatterij gebruiken. Hoe werkt dit precies? En wat zijn de mogelijkheden? Lees hier meer over op deze pagina.

Hoe kun je jouw auto als thuisbatterij gebruiken?

Om je elektrische auto als thuisbatterij te kunnen gebruiken is het belangrijk dat het Vehicle-To-Home (V2H) ondersteund. Dit is een vorm van bidirectioneel laden waarbij je je auto kunt opladen én je de opgeslagen stroom in je elektrische auto kunt terugleveren aan je woning. Hiermee wordt je elektrische auto een soort van thuisbatterij.

Er zijn verschillende manieren om je auto als thuisbatterij te gebruiken. In de meest ideale situatie lever je stroom vanuit je elektrische auto naar je huis wanneer je gebruikt maakt van huishoudelijke apparaten tijdens de piekuren. Bijvoorbeeld wanneer je een was draait of wanneer je de afwasmachine aanzet nadat je thuis komt van werk. Door op deze momenten stroom te gebruiken vanuit je elektrische auto, verbruik je minder stroom van het elektriciteitsnet. Zo voorkomen we pieken in het energieverbruik en houden we het elektriciteitsnet in balans.

Welke automodellen zijn te gebruiken als thuisbatterij?

Overweeg je je elektrische auto te gebruiken als thuisbatterij? Dan wil je natuurlijk weten welke elektrische auto’s hiervoor geschikt zijn. Momenteel is het aantal auto’s dat als thuisbatterij gebruikt kan worden gering, maar dit aantal zal ondertussen gaan groeien. Ga je zelf op onderzoek uit naar automodellen die te gebruiken zijn als thuisbatterij? Let dan op de vermelding V2H (Vehicle-to-Home) en ga in gesprek met een autodealer over de opties. Hieronder staan enkele modellen genoemd die beschikken over V2H of in de nabije toekomst worden verwacht.

Nissan als thuisbatterij

Nissan is op dit moment een van de weinige fabrikanten die elektrische auto’s aanbieden die geschikt zijn voor V2H-laden. Twee van deze modellen zijn de Nissan eNV200 en Nissan Leaf. Hierdoor zijn de Nissan eNV200 en Nissan Leaf geschikt als thuisbatterij. Beide modellen beschikken over een capaciteit tot circa 40 kWh, waardoor het mogelijk is om een huishouden gemiddeld van meerdere dagen stroom te voorzien. In deze rekensom wordt uitgegaan van een gemiddeld jaarverbruik van 2.640 kWh, gedeeld door 365 dagen, wat neerkomt op een gemiddeld verbruik van 7,23 kWh per dag (Bron: NIBUD).

 

Andere automodellen binnenkort beschikbaar als thuisbatterij

De mogelijkheid om je elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken bleef lang een ontwikkeling die vooral populair was in Aziatische landen, maar trekt nu ook meer aan op de Europese markt. Daarom worden er steeds meer modellen verwacht in de nabije toekomst die beschikken over V2H. Zo wordt verwacht dat in 2024 de Kia EV9 geschikt zal zijn om als thuisbatterij te gebruiken. Ook de Mitsubishi Outlander PHEV moet geschikt gaan zijn als thuisbatterij. Dit model wordt in de tweede helft van 2024 in Nederland verwacht. De Volvo EX90 had inmiddels al op de markt moeten zijn, maar heeft wat vertraging opgelopen. De eerste klanten die de Volvo EX90 hebben aangeschaft kunnen de elektrische auto met V2H in de loop van dit jaar ontvangen.

Wanneer auto als thuisbatterij voordelig?

Door de opgeslagen stroom vanuit je elektrische auto naar je huis te sturen, kun je het elektriciteitsnet ontlasten in de piekuren. Daarnaast kan het gebruiken van je auto als thuisbatterij ook financiële voordelen hebben als je op een flexibele manier omgaat met je stroom. Ook wordt het in de toekomst interessanter voor huishoudens die zonnepanelen hebben.

Image

Zonne-energie opslaan in je elektrische auto

Wanneer je jouw auto als thuisbatterij gaat gebruiken, kun je dit ook combineren met je zonnepanelen. Zonnepanelen leveren vooral overdag veel stroom op, aangezien dan de zon het meest schijnt. Alleen is dit niet altijd het moment waarop je het meeste stroom verbruikt. Wanneer je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan dat je op dat moment verbruikt, kun je deze stroom gebruiken om je auto op te laden. Deze opgeslagen stroom in je auto kun je op latere momenten weer terugleveren aan je huis. Dit is de meest duurzame manier. Hiermee hoef je namelijk minder stroom af te nemen bij je energieleverancier. In de toekomst wordt dit nog voordeliger wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. 

Plannen van je laadsessies

Wanneer je de accu van je elektrische auto ook gaat gebruiken als thuisbatterij, is het belangrijk om je laadsessies goed in te plannen. Je wilt namelijk voorkomen dat je aan de zijkant van de weg stil komt te staan vanwege een lege accu. Houd er dus rekening mee wanneer je dagelijks grotere afstanden moet afleggen dat je elektrische auto minimaal tussen de 6 en 8 uur oplaadt. Zo kun je bijvoorbeeld je huis in de avond van stroom voorzien en in de nacht beginnen met het opladen van je auto.

Image

Waarom je auto als thuisbatterij gebruiken?

  • Balanceren van het elektriciteitsnet
    Door stroom in de daluren op te slaan in je elektrische auto en deze terug te leveren op het moment waarop we met elkaar veel stroom verbruiken, voorkomen we hoge pieken op het elektriciteitsnet.

  • Kan functioneren als noodstroomvoorziening
    Eén van de voordelen is dat wanneer je jouw elektrische auto als thuisbatterij gebruikt, deze ook kan functioneren als noodstroomvoorziening bij een stroomstoring.

  • Mogelijk om zonnestroom mee op te slaan
    Wek jij overdag meer zonnestroom op dan dat je op dat moment verbruikt? Dan is het mogelijk om deze stroom op te slaan in je elektrische auto en deze op een later moment terug te leveren aan je woning. 

Image

Voordelig en groen laden

Nog lang niet alle elektrische auto's zijn te gebruiken als thuisbatterij. Toch kun je nu al wel bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet en zoveel mogelijk gebruik maken van je zonne-energie bij het laden van jouw auto. Door te starten met Slim laden. Hierbij stel je het opladen uit naar een tijdstip waarop we met elkaar weinig stroom verbruiken. Ook laad je hiermee met zoveel mogelijk groene stroom. Uiteraard beheer je zelf jouw laadsessies, dus je kunt er ook altijd voor kiezen om jouw auto gedeeltelijk zo snel mogelijk op te laden. De rest vul je aan met Slim laden.