Image

Alles over Vehicle-to-home (V2H)

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Dit is niet gek met de vele voordelen die elektrisch rijden met zich meebrengt. Zo kun je op een duurzame manier van A naar B komen. Maar je kunt de accu van je auto ook gebruiken om stroom te terug te leveren aan je woning. Dit noemen we vehicle-to-home (V2H). Wij vertellen je op deze pagina graag meer over deze vorm van slim laden en wat de mogelijkheden zijn.

Hoe werkt vehicle-to-home (V2H)?

Vehicle-to-home is een vorm van bidirectioneel laden waarbij je twee 'richtingen' op kunt laden. Naast het standaard opladen van je auto, kun je ook je huis van stroom voorzien met opgeslagen energie uit de accu van je elektrische auto. Hiermee wordt je elektrische auto een soort van thuisaccu, maar dan op wielen.

V2H is ideaal wanneer je jouw elektrische auto thuis aan de lader hebt staan en je bent bezig met huishoudelijke klusjes, zoals koken of het draaien van een was. Hiermee kun je namelijk een deel van de opgeslagen (groene) stroom in je elektrische auto gebruiken om je apparaten in huis van stroom te voorzien. Zo verbruik je op dat moment een stuk minder stroom van het net. Dit voorkomt (te) hoge pieken in het elektriciteitsnet.

Lege accu voorkomen

V2H kan dus erg handig zijn om het elektriciteitsnet in balans te houden. Alleen, hoe zit het met de accu van je elektrische auto wanneer je een groot deel van de stroom naar je huis teruglevert? Je wilt voorkomen dat je aan de zijkant van de weg komt te staan omdat je met een (bijna) lege accu op weg moest gaan. Daarom is het goed je laadsessies te plannen. Wanneer je overdag werkt kan het een uitkomst zijn om in de avond je huis van stroom te voorzien en in de nacht pas te beginnen met het opladen van je auto. Dit is in de meeste gevallen genoeg tijd om de accu volledig of voor een groot deel op te laden.

Houd er wel rekening mee dat elke situatie anders is. Wanneer je dagelijks langere afstanden moet rijden, kan het verstandig zijn om slechts een paar uur je woning van stroom te voorzien en de rest van de tijd je auto op te laden. Zo ben je er zeker van dat je altijd aan komt op je bestemming.

Image

De voordelen van Vehicle-to-home

  • Zorgt voor een stabieler elektriciteitsnet
    Met vehicle-to-home kun je jouw elektrische auto opladen op momenten waarop we met elkaar weinig stroom verbruiken. Op de drukke momenten kun je deze opgeslagen energie gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Dit voorkomt te hoge pieken in het stroomverbruik en zorgt voor een stabieler elektriciteitsnet.

  • Kan functioneren als noodstroomvoorziening
    Ondanks dat een stroomstoring niet vaak voorkomt in Nederland, kunnen de elektrische auto’s die V2H ondersteunen gebruikt worden als noodstroomvoorziening. 

  • Combineren met zonnepanelen
    Elektrische auto’s die V2H ondersteunen kunnen functioneren als een grote accu. Wanneer je weinig stroom verbruikt overdag, kun je de zonne-energie die je op dat moment opwekt, opslaan in je elektrische auto. Deze groene stroom kun je dan op een later moment gebruiken. Dit wordt in de toekomst extra voordelig wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. 

Image

Zonnepanelen combineren met V2H

Vehicle-to-home is nog voordeliger en duurzamer wanneer je dit combineert met zonnepanelen. Zoals eerder aangeven kunnen elektrische auto’s die V2H ondersteunen functioneren als een thuisaccu. Zonnepanelen wekken de meeste energie op wanneer de zon veel schijnt. Dit is alleen niet altijd het moment wanneer je het meeste energie verbruikt. Met behulp van V2H kun je overdag je auto opladen met zonne-energie. Deze opgeslagen energie kun je in de avond weer gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Zo hoef je minder energie af te nemen bij je energieleverancier en voorkom je hoge pieken in het elektriciteitsnet. 

Jouw auto slim opladen

Helaas is niet iedere elektrische auto geschikt voor vehicle-to-home/bidirectioneel laden. Dat maakt het voor de meeste elektrisch rijders onmogelijk om hun auto in te zetten als thuisaccu. Toch kun je wel bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet en gebruik maken van zoveel mogelijk groene stroom. Hoe? Door te starten met Slim laden. Hierbij plan je je laadsessies zo, zodat je zoveel mogelijk laadt op de rustige momenten op het elektriciteitsnet en wanneer er veel groene stroom beschikbaar is (of wanneer je zelf zonne-energie opwekt). Iets voor jou?

Ontdek Slim laden