Kennisbank

Alles over de brandstofcel

Er wordt dagelijks veel CO2 uitgestoten, wat kan leiden tot klimaatveranderingen. Hoog tijd dus om deze uitstoot terug te dringen. Er zijn al meerdere maatregelen die jezelf kunt nemen om deze uitstoot terug te dringen, zoals het laten plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van je woning en/of het installeren van een warmtepomp. Een techniek die wellicht ook interessant kan zijn is de brandstofcel. Hiermee kun je op een duurzame manier stroom opwekken en efficiënt gebruik maken van de restwarmte. Lees op deze pagina meer over de mogelijkheden en verschillende toepassingen van de brandstofcel.

Wat is een brandstofcel?

Een brandstofcel is een apparaat dat op basis van een elektrolyse reactie waterstof en zuurstof omzet in elektriciteit en restwarmte. De brandstofcel is dus geen energiebron, maar het is een apparaat die gebruikt wordt om de opgeslagen energie van een energiedrager (waterstof) om te zetten in energie. Het is vergelijkbaar met een batterij, alleen heeft de brandstofcel een omvang van een koelkast. Een voordeel van deze brandstofcel ten opzichte van de batterij is dat je constant nieuwe energiedragers kunt toevoegen aan de cel om energie te kunnen produceren, terwijl de accu van een batterij opraakt of opnieuw opgeladen moet worden. Hiermee is het dus mogelijk om op een duurzame manier stroom op te wekken en gebruik te maken van restwarmte. De brandstofcel kan op verschillende manieren worden toegepast.

Een brandstofcel in huis

Er zijn verschillende manieren om de brandstofcel te gebruiken in je woning. In de meeste gevallen wordt het apparaat aangesloten op het aardgasnet. Het haalt waterstof uit aardgas en combineert dit met zuurstof uit de lucht. Dit leidt tot een chemische reactie waaruit stroom kan worden opgewekt en restwarmte ontstaat. Het klinkt als een ideale oplossing om op een duurzame manier je eigen stroom en warmte op te wekken, maar het is niet altijd even voordelig.

De brandstofcel voor in huis is op dit moment erg prijzig en daarom niet geschikt voor iedereen. Zo is een brandstofcel vooral aantrekkelijk voor grootverbruikers, zoals grote gezinnen of personen met één of meerdere elektrische auto’s. Met een verbruik van onder de 4.000 kWh kan het niet uit om een brandstofcel in je woning te laten plaatsen. Daarnaast is het ook minder aantrekkelijk wanneer je een nieuwere woning hebt. De meeste nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd, hierdoor ligt het energieverbruik een stuk lager en is de brandstofcel overbodig.

Brandstofcel voor auto’s

Naast dat een brandstofcel gebruikt kan worden voor woningen, kan het ook gebruikt worden voor voertuigen, zoals auto’s, bussen en vrachtwagens. Op dit moment rijden de meeste auto’s op fossiele brandstoffen. Naast dat deze brandstoffen op een gegeven moment uitgeput raken, stoten ze ook veel CO2 uit. Hoog tijd dus om over te stappen op andere alternatieven. Zo wordt er al veel elektrisch gereden. De brandstofcel maakt het ook mogelijk om op waterstof te rijden. Het voordeel van deze ‘waterstofauto’s’ is dat ze niet opgeladen hoeven te worden. Deze auto’s kunnen namelijk worden bijgevuld met waterstof. Dit gaat even snel als het tanken van je auto met benzine of diesel. Daarnaast zijn ze ook nog eens duurzaam. Het nadeel van auto’s die rijden op waterstof is dat ze op dit moment erg prijzig zijn. 

Waterstof tankstation

Brandstofcel: wel of niet duurzaam?

Hoe duurzaam is een brandstofcel eigenlijk? Om deze vraag te beantwoorden moet er gekeken worden naar het gehele plaatje, dus vanaf het moment dat de waterstof wordt gemaakt tot het elektrolyseproces. De brandstofcel stoot geen CO2 uit, maar water. Klinkt duurzaam toch? Echter, leveren niet alle brandstofcellen duurzame energie. Dit heeft namelijk te maken met de manier waarop de waterstof gemaakt is. Waterstof wordt op dit moment vaak op een ‘grijze’ manier geproduceerd. Bij dit proces komt er CO2 vrij, waardoor het alsnog milieuvervuilend is. Het is dus pas volledig duurzaam wanneer de waterstof gemaakt wordt met behulp van duurzame energie (zonne-energie, windenergie, waterkracht). 

Waterstof

De kosten en opbrengsten van een brandstofcel

De prijzen van een brandstofcel zijn erg verschillend. Hoe meer vermogen de cel genereert, hoe hoger de prijs ligt. Het bedrag voor een brandstofcel in je woning kan al snel oplopen tot €20.000,-. Het is dus een forse investering die je moet maken. Hier staat tegenover dat je op de lange termijn kunt besparen op je energierekening. Houdt er daarnaast rekening mee dat het vooral interessant is voor grootverbruikers. Wanneer je weinig verbruikt of een energiezuinige woning hebt, zal de brandstofcel een stuk minder aantrekkelijk voor jou zijn. Op dit moment is een brandstofcel nog erg prijzig en duurt het lang om deze investering terug te verdienen. Er zijn ook andere manieren om je woning te verduurzamen en te besparen op je energierekening. Weten welke opties er zijn en wat voor jou de beste keuze is? Vraag dan persoonlijk energie-advies aan.

Meer over persoonlijk advies