Artikel

40% van het wagenpark vol-elektrisch in 2021

ENGIE streeft ernaar om haar eigen CO₂-footprint volledig te elimineren en CO₂-neutraal te opereren in 2030. Daarbij past de ambitie voor een groenere mobiliteit: in 2021 is 40% van het wagenpark vol-elektrisch.

Aanpassing leaseregeling

Om deze ambitie te realiseren heeft ENGIE haar leaseregeling aangepast en

  • mogen rijders die kiezen voor een vol-elektrische auto het normleasebedrag met een hoger percentage overschrijden (20%)
  • geldt voor vol-elektrische auto’s een eigen bijdrage voor privégebruik van 9% (voor die categorieën waarvoor van toepassing).
  • biedt ENGIE de medewerkers die een leaseauto rijden met verbrandingsmotor, de mogelijkheid om, wanneer de overstap gemaakt wordt naar een vol-elektrische auto, het huidige leasecontract onder voorwaarden voortijdig te beëindigen.

Sterke groei elektrische auto’s

Het resultaat van deze acties is een sterke groei van de elektrische auto’s binnen de vloot. Inmiddels is meer dan de helft van alle nieuwe bestellingen van personenauto’s een elektrische auto en zijn er al meer dan 400 elektrische auto’s ingezet of besteld.

Beperkingen in beschikbaarheid

Helaas ondervinden we wel wat problemen met de beschikbaarheid van de elektrische auto’s en zien we levertijden oplopen tot meer dan 12 maanden. ENGIE probeert om met de diverse fabrikanten tot oplossingen te komen. In 2020 wordt verwacht dat meerdere merken met elektrische auto’s komen en dat dat ten goede komt aan de levertijden.

ENGIE probeert ook haar vloot voor bedrijfswagens te verduurzamen. Helaas is het aanbod van elektrische bedrijfswagens zeer gering en zal dit op korte termijn nog niet leiden tot resultaten. De markt hierin wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Naast vergroenen ook optimaliseren

Bij het versneld invoeren van een emissievrij wagenpark wordt zowel gericht op groenere als geoptimaliseerde mobiliteit. Ronald de Hoog, fleet manager ENGIE legt uit: ‘Daarbij kijken we verder dan alleen ons wagenpark: we zoeken ook naar stimuli om medewerkers die met eigen vervoer naar en voor hun werk reizen te motiveren dit duurzamer aan te pakken.