Comfortabel thuis

Heb je een elektrische boiler en wil je het energieverbruik berekenen? Een elektrische boiler wordt vaak een energieslurper genoemd, maar dat is niet altijd het geval. Meerdere factoren beinvloeden het verbruik van een elektrische boiler. Met een rekenformule kun je het verbruik berekenen en zo ook de bijbehorende energiekosten berekenen. We geven je daarnaast ook graag tips hoe je kunt besparen op het verbruik.

Button energiekosten berekenen

Duurzaam water verwarmen

Een boiler is een installatie die water opwarmt, warm water opslaat en water warm houdt. Het water wordt warm gehouden in een thermisch geïsoleerd vat. Een elektrische boiler doet dit met behulp van elektriciteit en is hierdoor duurzamer dan een boiler op gas of olie. Dankzij het kleine formaat kan dit type boiler praktisch overal geplaatst worden waar water en elektra is.

Image

Formule verbruik elektrische boiler berekenen

Het verbruik en de opwarmtijd van een elektrische boiler bereken je met de volgende formule: q = m * c * Delta t.

q = benodigde energie in KJ om het water op te warmen
m = aantal liter water dat verwarmd moet worden
c = soortelijke water, dit is 4,19 in het geval van water
Delta t = het temperatuurverschil dat moet worden overbrugd. Stel je wil water van 10 graden Celsius verwarmen tot 60 graden Celsius, dan geldt Delta t = 50.

Om vervolgens het aantal kWh aan energie te berekenen, gebruik je de formule q/3.600 seconden.

Rekenvoorbeeld verbruik elektrische boiler

Stel: je elektrische boiler van 100 liter is leeg. Met deze boiler wil je water van 10 graden Celsius verwarmen naar 60 graden Celsius. Hoeveel energie verbruik je hiermee?

We vullen de formule in: q = 100 * 4,19 * 50 = 20.950 KJ. Omgerekend naar kWh is dat 20.950/3.600 = 5,82 kWh. Dat is het verbruik om 100 liter te verwarmen van 10 naar 60 graden Celsius.

Overigens staat het verbruik van jouw elektrische apparaat vaak vermeld op de verpakking of achterkant. Dat maakt het makkelijker om het verbruik te berekenen.

Verbruik verschillende type boilers

Elk type elektrische boiler is anders. Er zit verschil in capaciteit en zuinigheid. Over het algemeen zijn zuinigere boilers duurder in aanschaf, maar dit kun je compenseren doordat deze zuiniger in gebruik zijn. Duurdere boilers hebben vaak een hogere kwaliteit en zijn beter geïsoleerd. Hierdoor kunnen ze warmte beter vasthouden.

Image

Verbruik van een boiler op elektriciteit vs. gas

Een boiler op elektriciteit is beter voor het milieu omdat deze geen gebruik maakt van aardgas. Daarentegen gebruiken ze gemiddeld wel twee keer zoveel als gemiddelde alternatieve verwarmingsinstallaties op gas. Het verbruik van een elektrische boiler kun je verlagen door het plaatsen van een zonneboiler. Hierdoor krijg je gratis warm water, de zon warmt het water voor je op. Nog energiezuiniger dus!

Nog meer weten over duurzaam verwarmen?

Wil je meer weten over het verlagen van jouw gas- en energieverbruik? Doe dan onze gratis online energiescan. Hierbij krijg een overzichtelijk beeld van de besparingsmogelijkheden voor jouw woonsituatie. Zo houd je je stroom- en gasrekening onder controle.

Doe de online energiescan
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend